„Pukanie do nieba”

19 Kwiecień 2021 Czas podróży: z 18 Kwiecień 2021 na 18 Kwiecień 2021
Reputacja: +4765.5
Dodaj jako przyjaciela
Napisać list

Ten esej otwiera nowy cykl opowiadań „Niesamowita Ukraina”, w któ rym podzielę się z czytelnikami o niesamowitym są siedztwie, o tych miejscach, któ rych czasem nie zauważ amy, choć są nie mniej wyją tkowe i niepowtarzalne niż dobrze- znane cuda ś wiata.

Jednym z takich malowniczych miejsc w naszym regionie jest Wielki Kanion Chersoń ski, poł oż ony na terenie rezerwatu Stanisł awskiego, nazwany tak ze wzglę du na jego wielkie podobień stwo do sł ynnego amerykań skiego wspaniał y obiekt naturalny. A na Ukrainie gó rskie krajobrazy moż na zobaczyć nie tylko w Karpatach, ale takż e na poł udniu kraju znajdują się kaniony, któ re pł ynnie przechodzą w wody przybrzeż ne, gdzie naprawdę wydaje się , ż e moż na dotrzeć do nieba.


Wielki Kanion to przybrzeż ny pas ujś cia rzeki Dniepr-Bug, gdzie sekcje stepu przeplatają się z pasmami gó rskimi. Nie ma zgody co do pochodzenia takiego krajobrazu, ale prawie wszyscy naukowcy zgadzają się , ż e kanion zawdzię cza swó j wyglą d tylko dwó m zjawiskom naturalnym, takim jak deszcz i wiatr. A teraz zamiast zwykł ego piaszczystego wybrzeż a czekają tu na turystó w strome klify.

Szczegó lnie interesują ce jest to, ż e jeś li wejdziesz do kanionu w kierunku od wsi, to począ tkowo pł aski krajobraz stopniowo opada, tworzą c gł ę boki wą wó z, nad któ rym wznoszą się fragmenty skał .

Schodzą c tym wą wozem, moż na dojś ć do mał ego piaszczystego brzegu, z któ rego kanion wyglą da jeszcze wyż ej.

Jeś li wejdziesz na szczyt, zobaczysz pię kną panoramę morza:

Dlatego ludzie czę sto przyjeż dż ają tu na pię kne sesje zdję ciowe lub po prostu medytować samotnie z naturą .

Z gó ry otwiera się niesamowity widok na powierzchnię wody:

Od strony wody kanion wyglą da jeszcze bardziej tajemniczo, przypominają c kosmiczny krajobraz:

Historyczne wykopaliska pokazują , ż e w czasach staroż ytnych, w XII-XI wieku p. n. e. , istniał o miejsce staroż ytnej osady z osadami kultury brą zowej Belozersky. Stą d obecna nazwa dzielnicy – ​ ​ Belozersky. Nastę pnie, aż do IV wieku naszej ery, ziemie te zamieszkiwali mieszkań cy kultury czerniachowskiej. W ś redniowieczu mieszkali tu koczownicy z pó ł nocnego regionu Morza Czarnego. A kamienne krzyż e kozackie znalezione podczas wykopalisk z XVIII-XIX wieku potwierdzają obecnoś ć osad kozackich. Zaró wno staroż ytni Grecy, jak i Turcy, któ rzy czę sto najeż dż ali nasze ziemie, mieli szansę ż yć na tych ziemiach. Obecnie w tym miejscu znajdują się dwie wsie ukraiń skie - Stanisł aw i Aleksandrowka. Odległ oś ć od Chersoniu to tylko 40 km. Moż esz nawet popł yną ć kajakiem do latarni morskiej Adzhigol.

Opró cz najczę ś ciej odwiedzanego miejsca - Wielkiego Kanionu - nie mniej popularna wś ró d turystó w jest Baydikha Balka, poł oż ona w malowniczym miejscu na poł udniowo-wschodnim wybrzeż u.

Wspinanie się po zboczach jest niezwykle trudne, dodatkowo istnieje duż e ryzyko upadku ze skał , dlatego ze wzglę dó w bezpieczeń stwa należ y wybierać dobrze wydeptane ś cież ki i zbocza.


Jest tu szczegó lnie pię knie wiosną lub wczesnym latem. W tym czasie w belkach roś nie zielona trawa, a w powietrzu czuć upojny aromat roś lin stepowych.

Ale dopiero w kwietniu natura daje nam swoje arcydzieł o – malownicze pola pię knych dzikich roś lin – kwiaty irysa na tle bezkresnej przestrzeni ujś cia rzeki.

Lokalna ludnoś ć w tych czę ś ciach zajmuje się gł ó wnie ryboł ó wstwem lub hodowlą zwierzą t. Biorą c pod uwagę duż e otwarte przestrzenie do wypasu, wiele z nich otwiera rodzinną rzemieś lniczą produkcję mleczarską . Udaliś my się do jednej z tych farm o kolorowej nazwie "Koza limań ska", aby skosztować pysznych seró w z produktó w ekologicznych.

Podwó rko i dziedziniec wykonane są w stylu prostej ukraiń skiej wsi, z drewnianą palisadą i atrybutami wiejskiego ż ycia.

W tak kolorowym namiocie ze sł omy zaserwowano nam stó ł z pysznymi serami:

Degustację przeprowadził a wł aś cicielka farmy Elena, któ ra pokró tce opowiedział a nam o technologii wytwarzania sera z koziego mleka. Należ y zauważ yć , ż e gospodarstwo produkuje tylko mł ode sery, sztuka dojrzał ych odmian nie został a tu jeszcze opanowana. Linię seró w lekkich otworzył a najdelikatniejsza, rozpł ywają ca się w ustach „ricotta”, któ ra w zasadzie jest polecana każ demu, gdyż zawiera najwię cej wapnia. Nastę pnie spró bowaliś my smaż onego w mię ty sera halloumi, któ ry miał lekki smak koziego mleka. Ale „feta” w marynacie był a po prostu doskonał a.

Pó ł misek bardziej dojrzał ych seró w zawierał twarde odmiany, z któ rych moją ulubioną był a kozieradka.

Pomimo tego, ż e wszystkie produkty są sprzedawane tylko na zamó wienie, wcią ż wyciskał am od gospodyni kilka smakoł ykó w na prezent, któ re nawet dla mnie zapakował a.

Po pysznej i ciekawej degustacji poznamy pielę gniarki i innych gł ó wnych mieszkań có w farmy:

Tutaj na farmie powstał y mał e strefy fotograficzne, któ re wykorzystaliś my zgodnie z ich przeznaczeniem.

Ogó lnie rzecz biorą c, w typowe niedzielne popoł udnie, bardzo blisko znaleź liś my pię kne i niezwykł e zaką tki naszego regionu.

Z cyklu „Niesamowita Ukraina”.

Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał
Aby dodać lub usunąć zdjęcia w relacji, przejdź do album z tą historią
Podobne historie
Uwagi (22) zostaw komentarz
Pokaż inne komentarze …
awatara