Nasze kulinarne szlaki w Pradze :)
Napisał em już swoją recenzję o pię knej Pradze, o cudownym hotelu, o wszystkich zaletach i wadach tras wycieczkowych. Ponadto w odpowiedziach i recenzjach innych turystó w (a takż e w osobistej korespondencji z Lumilą ) wielokrotnie doradzał a, któ ry bar, restaurację czy pub odwiedzić w Pradze. Dlatego chę ć zwró cenia szczegó lnej uwagi na temat kulinarny dojrzał a logicznie.
Moż e inni podró ż nicy skorzystają z mojej rady. Ponadto najlepiej poznawać inny kraj nie tylko poprzez historię , kulturę , architekturę , ale takż e tradycje kulinarne. Drodzy podró ż nicy, uwierzcie, ż e tylko odchodzą c od tradycyjnych „wytartych” i „udeptanych” tras narzucanych Wam przez przewodnikó w, bę dziecie mogli poznać prawdziwą Pragę . To wcale nie jest trudne. Sama Praga jest mał ym i kompaktowym miastem, a sugerowane przeze mnie lokale znajdują się w centrum i ł atwo je znaleź ć na moich wskazó wkach : ) Có ż , zaczynajmy?
Najpierw chcę wam zaproponować restaurację „U Veyvodu”. Stał o się naszym ulubionym na piwo i golonkę wieprzową . Uwierzcie mi, najsmaczniejsze kolano z dzika w Pradze gotuje się tutaj i podaje poprawnie - na roż nie, poniż ej z talerzem, na któ rym znajdują się.4 rodzaje ró ż nych sosó w: sł odko-kwaś na adż yka, chrzanowy i dwa ró ż ne rodzaje musztardy. Mię so po prostu rozpł ywa się w ustach… Mogę wypić z nim tylko beczkę Wielkopopowickiego Czarnej Kozy (nigdzie indziej mi to piwo nie smakował o…). Ostrzegam, ż e ta restauracja od progu wyda się wam bardzo osobliwa, wrę cz niezwykł a (zachowuję intrygę ! ) Mieś ci się w historycznie znaczą cej, najstarszej praskiej kamienicy, a wł aś ciciele zachowali dawne wnę trze. . . ale dodał coś i pozwolił swoim goś ciom dodać...Dlatego kiedy tam pó jdziesz, od razu wyda ci się , ż e jesteś w jakiejś malowanej bramie, ale nie bó j się ! Zapraszam do wejś cia, z korytarza dostaniesz się w prawo do duż ej piwiarni na 1 pię trze, a nastę pnie radzę wejś ć po krę tych drewnianych schodach na 2 pię tro, na balkonie są osobne stoliki, w moim zdaniem tam nie palą i jest bardzo przytulnie i wygodnie...Oczywiś cie moż na tam zamó wić inne dania narodowe (zaró wno zupę w garnkach, jak i svichkova w sosie ś mietanowym, pierogi i ryby są bardzo ugotowane smacznie tam, a ró ż ne sał atki…), ale powtarzam, kolano z dzika jest tam najsmaczniejsze. ALE! Prawie zapomniał em o najważ niejszym, jak wychodzisz, na 1 pię tro, tylko na ś cianę (jeś li oczywiś cie znajdziesz miejsce), narysuj, napisz! Jest taka geografia! . . To już tradycja, każ dy zwiedzają cy musi tam pozostawić swoje wraż enie, zapisać się i wskazać kraj, miasto. Wię c nie zapomnij wzią ć markera! No i ostatnia rzecz: restauracja znajduje się na ulicy. Jilska 4, Praga 1, Stare Miasto. Znajduje się dosł ownie na dziedziń cach mię dzy Rynkiem Wacł awa a Rynkiem Starego Miasta.