Jak zaoszczędzić na wycieczce do Japonii. Część czwarta

26 Czerwiec 2015 Czas podróży: z 30 Kwiecień 2015 na 04 Moze 2015
Reputacja: +6112.5
Dodaj jako przyjaciela
Napisać list

Zacznij tutaj http://www.turpravda.ua/ur/uzhgorod/blog-111735.html

Czę ś ć druga tutaj http://www.turpravda.ua/ur/uzhgorod/blog-111730.html

Czę ś ć trzecia tutaj http://www.turpravda.ua/ur/uzhgorod/blog-111742.html

… i CHLEB

Kuchnię zakarpacką moż na opisać po prostu: bardzo smaczną i sycą cą , ale bardzo ostrą . A jest szykowna cukierniczka i jest tak pię kna, ż e ​ ​ zachwyca nawet takie zakochane jak ja.

W Mukaczewie najlepiej zjeś ć duż o czegoś sł odkiego w cukierni Bondarenko.

Ł atwo znaleź ć : przejdź przez Plac Pokoju do koń ca, koł o pomnika M. Muncachiego (jego popiersie przypomina nieco popiersie Karola Marksa), skrę ć w lewo w pasaż . A po lewej szukamy postaci szefa kuchni z ciastem posypanym wiś niami:

Ceny w przedziale 10-20 hrywien (! ). To sł odki raj, tak : ).

Kolejne dobre wraż enie zrobił a karczma „Tsymbor” (Mukaczewo, ró g ulicy Dukhnovycha i Kupalnej, 2a).

PiSi: tsimbor (zakarpackie.

) - przyjaciel, przyjaciel:


Tutaj po raz pierwszy spotykamy się z niezrozumiał ymi w menu: jakby obie litery był y znajome, a sł owa i nie da się nic zrozumieć . Có ż , kto by pomyś lał , ż e zdeptane ziemniaki to puree ziemniaczane, a niektó re nieznane agresty to tylko placki ziemniaczane.

Uż horodskie impresje gastronomiczne rozpoczę ł y się na „Komorach” (Uż horod, ul. Korzo 23):

Wyobraź sobie, ż e jesteś zmarznię ty i gł odny. Chodź , tak, a tak, zamó w i czekaj. I - tak, cholera! - oto upragnione Szczę ś cie:

Ostroż nie usuń wcią ż gorą ce, porowate wnę trze, któ re pachnie jak „pokrywka” ś wież o upieczonego chleba, a pod nim:

I inny lokalny ser:

T. jest.

to nie jest mię kki ser marynowany z targu. To taki specyficzny twaró g, mielony z duż ą iloś cią soli w proporcji, jak mi się wydawał o 1:1. Bardzo smaczne, ale bardzo sł one.

Jednak co tu duż o mó wić , obiad na Zakarpaciu to uczta. Ale cał e to cudowne pikantne i obfite jedzenie jest dla naszego brata trochę niezwykł e i za kilka dni zwykle marzy o jakiejś lekkiej, niezbyt obfitej zupie, bo tubylcza wą troba „przecina” na bok i pyta: „Don' nie jeś ć , co? ! ! »

Có ż , jaka wycieczka na Zakarpacie bez lokalnego wina? Ludzie, jeś li bę dą c w Uż gorodzie na festiwalu wina, nagle zobaczycie ukochany napis:

Wiedz, ż e kupują c ten magiczny napó j i piją c go, znajdziesz harmonię i utraconą ró wnowagę ż yciową . Tego wina nie da się opisać sł owami, trzeba je wypić , nawet to, nie tak, trzeba je zjeś ć.

Jest niesamowity, lekki, przyjemny, z cudownym posmakiem. A zapach! . .


Jednak ambrozja, niebiań ska manna, euforyczna euforia - tym jest wino. Kupiliś my 5 litró w i strasznie był o nam przykro, ż e tak mał o (tylko trzy wró cił y do ​ ​ domu, reszta został a skonsumowana w Uż gorodzie i Ró wnem). A jeś li nadal widział eś twarze chł opakó w, ten wspaniał y napó j jest stworzony! Tak, mam ich zdję cia, ale obaj (podobno ojciec chrzestny i inny ojciec chrzestny) kategorycznie sprzeciwili się rozgł osowi. Nawet przez chwilę nie zakł adam, ż e przeczytali „TP” (po prostu dlatego, ż e tworzą c takie wino, nie sposó b myś leć o niczym innym), ale raz obiecał em nie udzielać „rezydentury” – sł owa dotrzymuję .

Podsumowanie: Parafrazują c sł ynne uskrzydlone wyraż enie powiem, ż e zabawa na Zakarpaciu polega na jedzeniu i piciu. Smaczne, obfite, mał e. I nie ma wą tpliwoś ci co do produktó w przyjaznych dla ś rodowiska.

Ale mimo to, jeś li nie jesteś w dobrym zdrowiu - nie musisz czuć , ż e twoje ciał o jest silne i niepohamowane, aby oddać się kulinarnej zabawie. Naszą dewizą jest umiar.

Chociaż kwestia picia jest bardziej skomplikowana, jest jasna.

DROGA DO DOMU

W dniu wyjazdu sł oń ce ś wiecił o szczegó lnie olś niewają co, a ja wcale nie chciał em jechać :

Mimo to zjedliś my ś niadanie, podzię kowaliś my goś cinnym „Dę bom”

i ruszaj w drogę .

Kilka razy wskoczył em na targowiska z pamią tkami wzdł uż drogi jak grzyby po deszczu:

Specjalnie dla mił oś nikó w kotó w (i gdzie indziej bez nich):

Wszystko, tu granica obwodu zakarpackiego i lwowskiego:

Zjedli biał ą zupę grzybową w przydroż nej kawiarni „Krapka” (punkt ukraiń ski):

Jako zapalona psia dziewczyna od razu znalazł am nową dziewczynę o imieniu Ruta (Ruta to taki karpacki czerwony kwiat. Mimo to ś piewali o „czerwonej Rucie, nie patrz wieczorami... ”):

Pamię tał a swojego czerwonego potwora, pozostawionego w domu pod niezawodnym nadzorem, ale mimo to:

I nadal nie chcę wyjeż dż ać z Zakarpacia!

I tak po prostu

Za każ dym razem, gdy przegapił em,

Jakie jest pię kno kwiató w wiś ni

Za mał o pijany,

Ale nic nie ma poró wnania

Z moim smutkiem dzisiejszego wieczoru.

Arivara Narihira

Wreszcie jedziemy dobrą drogą , z normalną prę dkoś cią : Uż horod-Skole-Stryi-Lwó w-Brody-Ró wne:

Przerwa na kawę ,

Internet + telefon = uzgodnij nocleg w swoim ulubionym Ró wnem „Podkowa”

A rano dalej na drodze Ró wne-Ż ytomierz-Berdyczó w, a teraz w oddali widać moją ojczyznę :


Wielkie podzię kowania dla wszystkich, któ rzy czytali, recenzowali i komentowali. Specjalne podzię kowania dla administratoró w TP - tak wygodnie stał o się wstawianie historii ze zdję ciami, ż e wyprostowane rę ce swę dzą i piszą i robią zdję cia!

Tłumaczone automatycznie z języka ukraińskiego. Zobacz oryginał
Aby dodać lub usunąć zdjęcia w relacji, przejdź do album z tą historią
Вооон там Родина моя виднеется
Перерва на каву
Здесь можно посмотреть маршрут
Сакуры махровые цветки
Сэр Веллингтон
Рута
Закарпаття. Кафе
Сколе. Памятник Советской Армии. Гуцулы с трембитами трубят на все Карпаты во славу советскому солдату-освободителю
Закарпатье. Сувенирный рынок. Изделия местных мастеров.
Закарпатье. Сувенирный рынок. Изделия местных мастеров.
Закарпатье. Сувенирный рынок. Изделия местных мастеров.
Ужгород, отель
Ужгород, отель
Ужгород, отель
Ужгород. Вино из Бобовища - это не просто вино, это эйфорическая эйфория. Я не шучу :)
Ужгород, корчма
Ужгород, корчма
Ужгород, корчма
Ужгород, корчма
Мукачево. Корчма-музей
Мукачево. Корчма-музей
Мукачево. Корчма-музей
Мукачево. Кондитерский дом Бондаренко.
Мукачево. Кондитерский дом Бондаренко.
Podobne historie
Uwagi (13) zostaw komentarz
Pokaż inne komentarze …
awatara