Niesamowicie pyszne i tanie owoce morza na Sri Lance!
Wiele napisano i powiedziano o Sri Lance. Nie chcę się powtarzać . Ale chcę podzielić się wraż eniami z kuchni Sri Lanki w samolocie moich wakacji i jednej konkretnej restauracji. Nie traktuj tego jako reklamy! Broń Boż e! Nie pracuję tam i nikt mi nie pł aci za PR))) Był em tam z ż oną przez 2 tygodnie i powiem szczerze - bez restauracji Tigri w Hikkaduwa, obok hoteli Chaaya Tranz i Coral Sands , wakacje nie był yby tak bogate, przyjemne, a co najważ niejsze - pyszne! Jedzenie w hotelu jest bardzo drogie - szukali lokalnej niedrogiej restauracji, bez ambicji i rozwodó w dla turystó w, bez zbę dnego patosu, poł ysku, ł usek.
Wspią ł się na pó ł Hikkaduwy w poszukiwaniu rozwią zania problemu: gdzie w jednym miejscu poł ą czyć czyste naczynia, dobrą obsł ugę , pyszne jedzenie i rozsą dne ceny ? ? Ku mojej radoś ci znalazł em takie miejsce - restaurację „Tigris” (348 Galle Road, 80240 Hikkaduwa). Wypró bował em poł owę menu, drugą poł owę - ż ona. Nie powiem, ż e wszystko mi się podobał o (nie lubię niektó rych warzyw i przypraw), ale krewetki, kraby, kalmary i mieszankę ryż ową („mixed rise” – ryż z kurczakiem, kalmarami, mię sem kraba, krewetkami, warzywami, specjalne sos i chili) - był y nieporó wnywalne. Był em w bardzo drogich restauracjach w Kijowie, pró bował em owocó w morza - nie stał em obok. Podobno trzeba być mieszkań cem Sri Lanki, kochać ocean i swó j biznes, ż eby był TAK smaczny. Ró wnież porcje są BARDZO duż e. Jeś li zazwyczaj nie jesz duż o - okreś l wielkoś ć porcji lub nie zamawiaj od razu. Nie jadł am na raz porcji zupy + ryż u, chociaż bardzo się starał am.
Plusy: Czystoś ć . Wszystko bardzo ś wież e - gotują na co dzień , z goś ć mi - moż na popatrzeć , zajrzeć do kuchni (przyniosł em ryby i kraby zł owione na miejscowej rzece, poprosił em, ż eby ugotowali poł ó w, zgodził em się bez problemu, a potem wezwali mnie też do kuchni, ż ebym spuś cił kraby do wody i zrobił sobie kilka zdję ć ). Asortyment menu - w menu nie tylko kuchnia lokalna, ale takż e europejskie ś niadania i obiady, makarony, burgery, kurczaki, zupy, ś wież e soki, piwo, koktajle mleczne. Ceny - grillowane krewetki tygrysie z gó rą warzyw i smaż onymi ziemniakami (konkretnie smaż one ziemniaki, nie smaż one w gł ę bokim tł uszczu) + sał atka + sos = 1100 rupii = 8.5 USD (np. w pobliskiej restauracji Refresh chodzi o danie kosztował o mnie ponad 3000 rupii). Stosuje się niesamowitą iloś ć (spektrum w sensie) przypraw, zió ł i sosó w, jedzenie NIE JEST BARDZO Ostre - gospodarz-kucharz traktuje obcokrajowcó w odpowiednio i ze zrozumieniem - moż esz sam okreś lić przyprawę jedzenia, lub kelner bę dzie Zapytaj jeszcze raz. Bardzo pię kny widok - stoliki 15 metró w od brzegu, jada się wł aś nie w oceanie, sł owami nie da się opisać . Na drugim pię trze wł aś ciciel wynajmuje 4 pokoje - woda ciepł a i zimna cał ą dobę , balkony, niesamowite widoki, zwykł a toaleta. W restauracji wystawiono duż o obrazó w - bardzo kreatywny wystró j sali, przytulny, chcę wracać . Zespó ł Tigri mó wi bardzo dobrze po angielsku. Jest menu w ję zyku rosyjskim - bez bł ę dó w, jasno i czytelnie. Moż na przyjś ć z jedzeniem (warzywa, owoce, ryby, skorupiaki kupione na targu) i poprosić o gotowanie (pobraliś my 1500 rupii = 11.6 USD za ugotowanie 5 duż ych krabó w i ogromną miskę ryb. Wł aś ciciel organizuje wycieczki po regionie Bardzo otwarci i goś cinni ludzie, darmowe WiFi, ś wietna muzyka.
Minusy - kilka stolikó w - w sumie mieliś my ich 6. Nie akceptują kart kredytowych/bankowych (co jest raczej normą dla Lanki).
Okazał o się , ż e to tylko raż ą ca reklama. Ale to nie jest reklama, ale wielkie podzię kowania dla Nishina i Amy za wspaniał e wakacje, postawę i komunikację !
Ż yczymy wszystkim mił ego wypoczynku!