Wycieczka po Uzbekistanie
Uzbekistan to pł ynna wycieczka.
Jeś li nie pró bował eś uzbeckiego pilawu w Uzbekistanie, ż ył eś na pró ż no, a jeś li spró bował eś tylko jednego rodzaju 10-15 odmian tego arcydzieł a, to nie wiesz wszystkiego o jedzeniu.
Nie liczą się te pilawy, któ re jadł eś poza Uzbekistanem - nawet jeś li został y przygotowane przez uzbeckiego szefa kuchni. Pilaw warto zjeś ć w jego ojczyź nie, siedzą c nad szemrzą cym strumieniem w cieniu moreli lub pigwy, a smak tego arcydzieł a nastawić kontrastowym zapachem najlepszych owocó w ś wiata. Trzeba wypić cał y ten przepych z czarną lub zieloną herbatą parzoną zgodnie ze wszystkimi lokalnymi tradycjami i rozlewaną do miseczek nie wię cej niż poł owę - ż eby nie zdą ż ył a ostygną ć , a goś cinni gospodarze bacznie czuwali - czy już czas na nalej goś ciowi kolejne dwa lub trzy ł yki tego pachną cego napoju parzonego w ź ró dlanej wodzie. Jednocześ nie minarety i kopuł y antycznych pomnikó w powinny cieszyć oczy jedzą cego, a ucho ć wierkaniem przepió rki w klatce i mą drą rozmową . Dopiero wtedy poczujesz powolny szelest upł ywają cego czasu i niespieszne tempo ludzkiego ż ycia przechodzą cego od naiwnoś ci do mą droś ci.
A ile rodzajó w pilaw spró bujesz - Taszkent, weselny pilaw z rodzynkami, Samarkanda, gdzie marchewki są przygotowywane w specjalny sposó b i podawane osobno, pilaw z przepió rkami, Buchara - przepis pozostawiony przez emira Buchary, pilaw w któ rej pigwa zostaje umieszczona pod koniec gotowania i marnują c się dla pary wypeł nia cał y ogró d cudownym zapachem i, nie chcę zdradzać wszystkich tajemnic, jeszcze trzy razy trzy ró ż ne pilawy.
A jakie wina bę dą towarzyszyć Twojemu obiadowi - od uzbeckich winogron, któ re wielokrotnie zdobywał y nagrody na mię dzynarodowych konkursach, po wina sł odkie, wedł ug koneseró w, dadzą szanse wielu francuskim i niemieckim winom. Ale nie każ de biuro podró ż y jest w stanie podejś ć do pł ynnej wycieczki wystarczają co subtelnie.