Wakacje z Fantazją

Pisemny: 23 może 2019
Czas podróży: 21 — 27 kwiecień 2019
Komu autor poleca hotel?: Dla rodzin z dziećmi; Na wypoczynek z przyjaciółmi, dla młodzieży
Ocena hotelu:
7.0
od 10
Oceny hoteli według kryteriów:
Pokoje: 9.0
Usługa: 7.0
Czystość: 8.0
Odżywianie: 5.0
Infrastruktura: 8.0
Wyjazd do Turcji w ś rodku wiosny to bardzo zabawne i do pewnego stopnia fatalistyczne wydarzenie - szczę ś liwe lub pechowe z pogodą . Dlatego hotel na ten wyjazd został wybrany w taki sposó b, aby brak moż liwoś ci plaż owania nie wpł ywał na wraż enia z kró tkiego urlopu, ale moż na go był o zastą pić alternatywnymi zaję ciami. Mó wią c najproś ciej, wybrali hotel, z któ rego wygodnie był oby robić wycieczki do okolicznych atrakcji. A poza tym, bo wyjazd miał być kró tki (6 nocy), potem nie był o ochoty wybrzydzać co do jakoś ci hotelu, ale jednocześ nie urodziny przypadają ce na ten okres wcią ż nieś miał o prosił y, aby tak naprawdę nie obniż ać poprzeczki. Z tego zamieszania wymagań i ż yczeń w wiosce Camyuva pojawił się Asteria Hotel Fantasia.
Dodatkowym waż nym argumentem na jego korzyś ć był a znaczna zniż ka, któ rą udzielił mu AnexTour. Co wię cej, gdy myś leliś my, rabat ró sł i ostatecznie zdecydowaliś my. Tę sytuację , jak rozumiem, tł umaczy się tym, ż e Anex uczynił teraz Asteria Hotel Fantasia jednym ze swoich hoteli bazowych, stają c się jego wł aś cicielem i odnoszą c go do grupy Asteria. I są z tego oczywiś cie pewne korzyś ci - po pierwsze, bezpoś redni ekspresowy transfer mię dzy lotniskiem w Antalyi a hotelem, bez zatrzymywania się w innych hotelach. A jeś li po drodze był o okoł o 15-20 osó b z lotu na tym ekspresowym transferze, to w drodze powrotnej na nasz lot wyjechał o tylko 6 osó b, ale Anex przysł ał nam minibusa klasy VIP i zabrał nas sześ ć do lotnisko prawie prywatnym transferem. Tych. tutaj wszystko był o sprawiedliwe. : )) Po drugie, w hotelu cał ymi dniami przebywał o kilku przedstawicieli Aneksa (to dodatkowo zadeklarował nam hotelowy przewodnik Bashir), któ rzy w każ dej chwili mogli wyjaś nić interesują ce Pań stwa informacje. I po trzecie, przewodnicy Anex w ankietach, któ re został y rozdane na pierwszym spotkaniu, poprosili o podanie informacji o wszystkich awariach lub „niegrace” w twoim pokoju, co moim zdaniem wskazuje na chę ć kontrolowania jakoś ci pokoju Zbiory. Chociaż mogę mieć urojenia w tej sprawie. : )
Wię c numer. Mieliś my zarezerwowany standardowy widok na lą d, ale przy zameldowaniu powiedziano nam, ż e dają pokó j z czę ś ciowym widokiem na morze - nie wiem, dlaczego jesteś my tacy szczę ś liwi, ale myś lę , ż e hotel nie był w peł ni zaję ty na od samego począ tku sezonu. Jednak tutaj musimy wzią ć pod uwagę jeszcze jedną cechę hotelu - architekt oczywiś cie zbudował go z duż ą wyobraź nią , a pokoje tam są po prostu najbardziej ró ż norodne: kwadratowe, w kształ cie litery L, z duż ymi balkonami, z mał ymi balkonami, z francuskimi oknami, z patio (na parterze) i wszystkie należ ą do kategorii „standard”. Tych. jaki „standard” otrzymasz, dowiesz się dopiero przy zameldowaniu. Nie mieliś my balkonu. Ale pokó j jest przestronny, ergonomiczny, duż a szafa z wystarczają cą iloś cią trempeló w, osobna szafka przy wejś ciu, w któ rej wygodnie jest poł oż yć wszelkiego rodzaju drobiazgi, takie jak plecaki, czapki z daszkiem, akcesoria plaż owe itp. , dodatkowo 2 krzesł a z mał ym stolikiem, mieliś my 2 oddzielne ł ó ż ka, w zwią zku z czym nie popisywaliś my się , ale poruszaliś my się po cichu, otrzymawszy szerokie ł ó ż ko.

Jest tam wszystko, co podano w opisie - bezpł atny sejf, czajnik z kompletem herbaty, kawy, kubkó w, minibarek z wodą , wodą mineralną , colą , fantą i piwem, uczciwie codziennie uzupeł niany. Nie ma sensu wymieniać osobno telewizora i kapci, nie był o szlafrokó w.
Ł azienka jest przestronna, komplet rę cznikó w wystarczają cy i rę czniki normalnej jakoś ci (nieprane, nie podarte), zmieniane codziennie, pomimo twierdzeń o ochronie ś rodowiska i innej ekologii. Stale uzupeł niali też zestaw ż eli, szamponó w, balsamó w i przynosili je niejako z wyprzedzeniem (był o 15 butelek dowolnych kosmetykó w). Trochę mnie zaskoczył a suszarka do wł osó w – nie był a stacjonarna, ale taka zwykł a suszarka podł ą czona do gniazdka. Ale to nie pogorszył o mu pracy - po prostu dawno nie widział em tego w hotelach.
Dlatego nie mieliś my balkonu, mieliś my osobny specjalny stojak do suszenia rzeczy (a moż e wszystkie pokoje go mają ), co był o bardzo wygodne do rozł oż enia w rogu przy szafce telewizyjnej (chodzi o ergonomię ).
Sprzą tanie był o, nie miał em na to ż adnych skarg. Nie wspinał em się pod ł ó ż kiem i za listwą przypodł ogową z czekiem na kurz. ; ))

A tak przy okazji, o naszej pokojó wce (mieliś my pokó j 302) chcę powiedzieć osobno i z wdzię cznoś cią ! Mam nadzieję , ż e przedstawiciele hotelu po przeczytaniu mojej recenzji w jakiś sposó b zachę cą tę osobę . Pewnego dnia tak spieszyliś my się z wyjazdem do Kemer, ż e zapomnieliś my zamkną ć sejf. Co wię cej, nie tylko drzwi nie był y zablokowane, ale w rzeczywistoś ci sejf był szeroko otwarty i lś nił wszystkimi wnę trzami - naszymi paszportami, pienię dzmi itp. w cał kowicie otwartych drzwiach szafy. obraz, na począ tku byliś my po prostu zszokowani wł asną niechlujnoś cią . A potem byliś my zszokowani, ż e w sejfie niczego nie brakuje - ani grosza! A wię c osobny szacunek dla personelu hotelu, a w szczegó lnoś ci naszej pokojó wki!
Teren hotelu jest zwarty, zielony, zadbany. Ale jednocześ nie jest gdzie chodzić , a miejsca na ró ż ne zaję cia są przydzielone. Duż y plac zabaw w cieniu sosen, miejsca na jogę , ł ucznictwo, rzutki itp. Wszystko to znajduje się na tył ach hotelu, bliż ej wyjś cia.
Wszystkie trzy restauracje a la carte znajdują się po lewej stronie, przy czym restauracja turecka znajduje się w wydzielonej altanie, a restauracja rybna i wł oska po obu stronach patio. A jeś li już mó wimy o a la carte, to w skró cie powiem o nich - zgodnie z koncepcją hotelu przy pobycie 7 lub wię cej nocy moż liwa jest 1 bezpł atna wizyta, tradycyjnie zapisują c na relacjach goś ci dzień przed wizytą . Mieliś my tylko 6 nocy i byliś my gotowi zapł acić , ale z jakiegoś powodu dziewczyny powiedział y, ż e wszystko jest w porzą dku i zapisał y nas za darmo. Moż e argumentem był a tu obecnoś ć urodzin, a moż e począ tek sezonu i wakat w hotelu. W zwią zku z tym nie wiem, czy ta sama ż yczliwoś ć utrzyma się w sezonie. Byliś my w Restauracji Rybnej - duż o, smacznie, mił o. ś miał o mogę polecić . : )
Przed hotelem tradycyjnie dominuje duż y basen, basen ze zjeż dż alniami, bar przy basenie (jest to ró wnież snack bar w porze lunchu), namiot gozleme, bar na tarasie (jest to w Faktycznie, lobby bar) z fajką wodną . Nieco na marginesie, co moż na uznać za plus, wybudowano tradycyjny amfiteatr na wieczorne pokazy. A potem, ze wzglę du na to, ż e tu przybyliś my - plaż a!

Hotelowa plaż a był a bardzo zadowolona: linia brzegowa jest szeroka - leż aki z parasolami stoją w 4 rzę dach, bardzo obszernie rozstawione wzglę dem siebie, a do brzegu moż na dodać.2 rzę dy i dł ugie. W zwią zku z tym akwen do pł ywania jest doś ć zdrowy, ograniczony z obu stron pomostami, co ró wnież jest plusem, ponieważ . ł odzie nie przetoczą się nad gł owami. Na molo, któ re jeszcze w trakcie naszego pobytu był o w trakcie budowy, w przyszł oś ci zostaną też ustawione leż aki-parasole, któ re dodadzą „miejsca” w pogoni za zyskiem znó w oszukaliś my. ; ))
Z udogodnień - na plaż y jest bar (z ograniczoną ofertą napojó w bezalkoholowych i piwa), przebieralnie, prysznice, boisko do siatkó wki itp. Innymi sł owy infrastruktura plaż owa jest wystarczają ca i wygodna do przyjemnego nadmorskie rozrywki i mam nadzieję , ż e nawet przy 100% obł oż eniu hotelu ten trend się utrzyma.
Jedyną niedogodnoś cią jest doś ć duż y kamyk na pasie plaż y i bardzo duż y przy wejś ciu do wody. Myś lę , ż e specjalne buty nie bę dą zbyteczne.
Odż ywianie. Ale w tym momencie hotel nas rozczarował . Być moż e jest to pierwszy z tureckich hoteli, po odwiedzeniu któ rego zrozumiał em, co turyś ci mają na myś li piszą c „był tylko kurczak z mię sa”. W ogó le nie bę dę kł amał - był a duszona woł owina, trochę bardzo suchych klopsikó w lub kebabó w jagnię cych i. . . prawie wszystko! Tak nie jest w przypadku przyzwoitego hotelu! Był y ryby, ale znowu jakoś ć nie był a tak gorą ca, a jeś li był to na przykł ad ł osoś , to rozł oż ono go w bardzo skromnych iloś ciach, a jednocześ nie był a kolejka.
Jakoś nie wyszł o też z przeką skami – duż o czegoś podawano na stojakach w ró ż nych wzorach, ale po prostu sł uż ył o to bardziej do stworzenia ś wity niż do jedzenia – był o bez smaku. Dodatki to standard - warzywa, frytki, ryż , puree ziemniaczane, makaron. Był o trochę sał atek z majonezem i bez, ale staramy się tego nie jeś ć , wię c nie mogę tego ocenić .

Zupy tutaj nie był y zł e - tradycyjne tureckie zupy kremowe i inne wariacje na ten temat (na przykł ad zupa z owocó w morza, któ ra naprawdę zawierał a owoce morza w normalnych iloś ciach).
Ś niadania był y zaskakują ce - prawie cał kowity brak skł adnika mię snego (kieł basy), reprezentowany w najlepszym razie przez jeden rodzaj niefortunnych smaż onych lub gotowanych kieł basek / kieł basek. Nie był o nawet osł awionego krojenia kieł basy, mienią cego się wszystkimi odcieniami wyrafinowanego ró ż u. To prawda, ż e ​ ​ czę ś ciowo został o to zrekompensowane ró ż norodnoś cią seró w. ; )))
Tak, a jajecznica na ś niadanie był a smaż ona z jakiegoś powodu ś ciś le dozowana - od dawna nie pamię tam tak, ż e w ś rodku ś niadania i na tacy przed powierzchnią smaż enia był a pusta i nic nie skrzypiał o na sama powierzchnia smaż enia i nawet kucharz stoją cy za tą powierzchnią smaż enia nie był !
Kolejną niespodzianką , ż eby nie powiedzieć szokiem, był brak ekspresó w do kawy w restauracji. Był tam tylko jeden rodzaj kawy (jak dla mnie wyglą da bardzo podobnie do kawy rozpuszczalnej) i był nalewany z duż ych metalowych pojemnikó w, któ re z definicji nie mogą pomieś cić parzonej kawy w takich iloś ciach. Znowu ta sytuacja dla 5- gwiazdkowy hotel to wstyd, podczas gdy nawet skromne tró jki mają w swoim arsenale i czę sto swobodnie dostę pne standardowe ekspresy do kawy, z któ rych kawa nie jest szczytem doskonał oś ci, ale przynajmniej moż e nosić tytuł tego trunku.

Aby zrekompensować sobie taką hań bę kawą w gł ó wnej restauracji, wł aś nie zrobili znakomitą kawę w kawiarni-cukierni. Tylko tam trzeba był o poprosić o zrobienie tego w specjalnym ekspresie do kawy. Zwykle starał em się robić w standardzie! Wszystko to podano w pię knych filiż ankach, z ciasteczkami i ziarnami kawy, a z asortymentu cukierni moż na był o wybrać smaczny smakoł yk. Ponadto w cukierni okresowo wystawiano rozmaite koktajle ze ś wież o wyciskanych sokó w, pojedyncze soki i inne zdrowe napoje. Wszystkich tych smakoł ykó w moż na był o skosztować zaró wno w wewnę trznej sali, jak i na otwartej przestrzeni znajdują cej się na dziedziń cu (wieczorami był a rybka a la carte) z widokiem na szemrzą cą fontannę . Ogó lnie taka mieszanka orzeź wiają cej kawy i mił ej atmosfery. : )
Jeś li wró cimy do kwestii restauracji, to kolejnym nie do koń ca wygodnym niuansem jest obsł uga. Wydaje się , ż e kelnerzy tam są , ale nie wyró ż nia ich szybkoś ć . A jednocześ nie nadal w jakiś sposó b dzielą mię dzy sobą funkcjonalnoś ć , o któ rej oczywiś cie odwiedzają cy nie mogą wiedzieć i nie powinni. Na przykł ad widzisz kelnera i prosisz o nakrycie do stoł u, a on mó wi, ż e to nie dla niego, ale dla innego - i dobrze, jeś li ten drugi jest w zasię gu wzroku i moż esz natychmiast przekierować swoją proś bą . Albo inny przykł ad - restauracja ma mał y bar z napojami, ale jeś li poprosisz tam o kieliszek wina, zostaniesz odesł any do kelneró w. A kelner w tym czasie zdejmuje naczynia ze stoł ó w, wię c wino otrzymasz, gdy i jeś li skoń czy poprzednią lekcję . Ogó lnie rzecz biorą c, nie zostaniesz gł odny, bez stoł u i bez napojó w, ale nie poczujesz się też w 100% komfortowo. Być moż e począ tek sezonu znó w odegrał tu rolę , ale jak rozumiem, kadra jest już obsadzana i nikt ich nie odbierze. Samo istnienie nie zaszkodził oby organizować się normalnie.
W barach z lepszym personelem - jeś li był y kolejki, to szybko się rozproszył y. Moż e być trochę bardziej zaję ty w szczycie sezonu. Wybó r drinkó w, znowu, jest w wię kszoś ci tradycyjny dla przecię tnej tureckiej pią tki - menu koktajlowe (ponadto jakoś ć i smak koktajlu za każ dym razem zależ y od tego, któ ry barman go przygotowuje), mocne drinki (w tym Chivas, Zheka i tym podobne) , wermut, likiery, wino, piwo. Dodatkowo zawsze zrobią kawę -herbatę , podadzą mieszankę orzechó w jako przeką skę . Smak alkoholu też jest tradycyjny – koneseró w Haute cuisine nie zadowoli alkohol, ale wystarczy na wieczorną rozmowę .
Jedynym minusem jest to, ż e koncepcja hotelu na obecne lato obejmuje m. in. campari, 3 rodzaje martini i ich tureckie odpowiedniki, tj. Oczekuje się , ż e WSZYSTKIE opcje bę dą dostę pne. Ale kiedy poprosił eś o martini w barze, doś wiadczony barman surowo potrzą sną ł gł ową i pokazał , ż e tylko turecki odpowiednik moż e nalewać , podczas gdy niedoś wiadczony wszedł pod blat do lodó wki i wyją ł stamtą d butelkę oryginał u. Nie chodzi o to, ż e ró ż nili się bardzo gustem, ale tutaj, jak w starym dowcipie: „Ty, ojcze, zdejmij krzyż albo zał ó ż spodnie! ” Usuń z konceptu oryginalne drinki lub umieś ć je w batonach, aby nie pojawił y się nieprzyjemne chwile.

W ogó le jakoś tu trzeba wyraź nie zaostrzyć kwestię jedzenia dla Aneksa w jego hotelu. A moż e sytuacja z niezbyt smacznym jedzeniem, stosunkowo ubogim asortymentem i niezbyt godnymi trunkami jest typowa dla hoteli w tym regionie. Przynajmniej nasze doś wiadczenie ostatnich lat budzi we mnie takie podejrzenie. : )
Có ż , a przede wszystkim - WI-FI był o najlepsze we wnę trzu hotelu, takim jak lobby, w pozostał ej czę ś ci terytorium i w pokojach został o zł apane z ró ż nym powodzeniem i hamowaniem, dotarł o na plaż ę w miejsca. Ale w każ dym razie był i pracował .
Na zakoń czenie chciał bym pochwalić poł oż enie hotelu. Niech to nie bę dzie ich zasł ugą . : )) Hotel jest bardzo wygodny z punktu widzenia okolicznych wycieczek - Phaselis i Tahtali są dosł ownie na wycią gnię cie rę ki (czyli 5-7 minut dolmuszem), Kemer też jest tuż za rogiem lub obiektywnie za są siednią gó rą , musisz dojechać do Antalyi przez okoł o godzinę . Szczegó lnie zaawansowani mogą ró wnież podjechać do Olympos – to też nie jest daleko, jak się okazał o, tylko do tego trzeba jechać nie na wioskową autostradę biegną cą wzdł uż hotelu, ale na centralną autostradę D400, któ ra jest tak naprawdę.10 minut na piechotę , co też jest mił e. : )
Podsumowują c powyż sze - do hotelu moż na pojechać , cena (z rabatem) w przybliż eniu odpowiada jakoś ci, element plaż owy (decydują cy o wakacjach) jest na odpowiednim poziomie. A jeś li administracja ró wnież uporzą dkuje obsł ugę w kompleksie restauracyjno-barowym i jakoś pobudzi kucharzy do smaczniejszego gotowania, to bę dzie moż na powiedzieć , ż e każ da z 5 gwiazdek hotelu plaż owego Asteria Hotel Fantasia jest godna .
Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał