Grand Levent 4* Ortakent, Bodrum, Turcja

Pisemny: 21 sierpień 2010
Czas podróży: 1 — 7 sierpień 2010
Ocena hotelu:
7.0
od 10
Oceny hoteli według kryteriów:
Hotel poł oż ony jest w pierwszej linii na koń cu wybrzeż a Ortakent, z dala od Bodrum, naprzeciwko plaż y Camel. Dojazd doł muszem na dworzec autobusowy w Bodrum zajmuje okoł o 30-40 minut i 75 rubli (lokalny bardziej cywilizowany minibus w poró wnaniu do Gazeli). Do centrum Ortakent - okoł o 15 minut w zależ noś ci od trasy, do sklepu "Metro" - 20 minut.
Hotel 4*, wybudowany w 1995 roku. W hotelu znajduje się budynek administracyjny i restauracja, bliż ej morza - basen, bar i plaż a. Dwukondygnacyjny budynek mieszkalny ma kształ t bardzo wydł uż onej litery „P”, wewną trz dziedziń ca poroś nię tego zielenią , na niewielkim obszarze duż o drzew i krzewó w.
Plaż a jest prywatna - drobne kamyczki, wejś cie do wody dobre, ł agodne, na plaż ę przyniesiono piasek. Woda jest idealnie czysta, okoł o 25-27 stopni. Wysoka gę stoś ć wody pozwala swobodnie pł ywać , a jednocześ nie nie szczypie szczegó lnie w oczy.

Czę sty wiatr sprawia, ż e ​ ​ powietrze nie jest tak wilgotne, uczucie jest cał kiem przyjemne.
Kiedyś hotel był bardzo dobry, ale przez 15 lat budynki, meble, wyposaż enie i technologie obsł ugi stał y się przestarzał e. Na tle duż ej liczby staroż ytnych greckich ruin, oczywisty „zuż yty” hotel wyglą da doś ć harmonijnie, a nawet pikantnie. Odnosi się wraż enie, ż e wł aś ciciel (pan Levent) nie zajmuje się hotelem, a kierownictwo skupia się wył ą cznie na wypompowywaniu pienię dzy z hotelu. Personel jest typowy dla Turcji, gł ó wnie z Izmiru, nie rozumie rosyjskiego, ale zrozumienie jest osią gane ł amanym angielskim.
Goś cie - Turcy, Niemcy, Czesi, Polacy i inni Europejczycy zachowują się demokratycznie. Rosjan jest niewielu - 3-5 osó b.
W hotelu zupeł nie cicho i spokojnie, bez animacji, mał o alkoholu piję .
Posił ki HB (ś niadania i obiadokolacje, napoje pł atne osobno) są bardzo skromne, nazwał bym "szpital", dla tych, któ rzy z jakiegoś powodu zostali na obiad w hotelu. Na obiad - zupa, 3-4 dania na ciepł o (woł owina, kurczak + coś innego jak ryba, makaron, indyk, zapiekanki), 4-5 rodzajó w deseró w, standardowe owoce - melon, arbuz, ś liwka. Nie ma grilla. Dlatego jesteś my spokojni dla naszej talii)))
Wybó r dań na codzienne ś niadanie jest standardowy i minimalny. Zwykle rano ś niadanie tureckie (jajko na twardo, ser, warzywa, pieczywo, masł o, dż em, sucha karma), kontynentalne 1-2 razy w tygodniu (to samo plus omlet z serem).

W restauracjach na nabrzeż u menu jest doś ć standardowe i w poró wnaniu z cenami w Omsku jest wyraź nie droż sze: omlet z dodatkami od 120 do 240 rubli, smaż ona ryba - 300 - 400 rubli, standardowa pizza 35 cm - 160 - 300 rubli, filiż anka 50 g kawy po turecku - 40 - 80 rubli, butelka 0.5 litra wody pitnej - 30 -100 rubli, kolacja z lampką wina dla 1 osoby - 500 rubli.
Woda pitna jest aktywnie zuż ywana, okoł o 1.5 litra na osobę dziennie. W sklepach 20-30 rubli za 1.5 litra, hotel nie zapewnia wody.
Z jakiegoś powodu owocó w nie sprzedaje się na ulicy i w sklepach poszł am na bazar, któ ry odbywa się w Ortakencie w ś rody, ż eby je kupić . Winogrona - 40 rubli / kg, figi - 60 rubli / kg, brzoskwinie - 60 - 80 rubli / kg.
Najbliż szy duż y europejski hipermarket to Metro, ale tam sprzedają na karty lub paszporty i to w doś ć duż ych paczkach.
Program wycieczki, typowy dla tego regionu, obejmuje wizytę w mieś cie Efez, Pamukkale, mał y rejs jachtem z zawinię ciem na ró ż ne wyspy, rafting itp.
Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał