Pytanie o Czarnogóra

  Zadać pytanie
Zadać pytanie
Na Twoje pytanie odpowiedzą eksperci i doświadczeni turyści.
+ Wyjaśnienie do pytania
1377 subskrybenci zostaną
powiadomieni o problemie

Powiązane pytanie «Zakupy»
Co zabrać z Czarnogóry
We wrześniu jedziemy do Czarnogóry. Moimala sama na dziwnym praniu - z Grecji przywiozła futro i buty, z Bułgarii - skórzaną kurtkę i dzianinę, z Tajlandii - torbę, Włochy ... itd. I pojawiło się pytanie - co można przywieźć z Czarnogóry. Podziel się swoimi "przepisami" - co, gdzie i jak? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał
Subskrybuj
10 subskrybenci  • zapytał 2014-02-1211 lat wstecz
Odpowiedzi  •  25
аватар hatinka
Udko wieprzowe (prosciutto), sery, oliwa, pekmez i wszelkiego rodzaju przetwory, dżemy. Nie spotkaliśmy nic wyjątkowego z ubrań. Ponadto można złapać wszelkie śmieci ze skóry owczej-zhupanchik wszelkiego rodzaju tradycyjne i bardziej nowoczesne. Skarpetki, koce... Podobno są też lokalne skórzane rzeczy, ale ich nie widziałem. Nie szukałem prawdy
аватар jabetta
Dodaję do odpowiedzi hatinki. Dodam, że oprócz samego mięsa można stamtąd wyciągnąć dolną część tej nogi, odkurzają, nie ma problemu z przyniesieniem. Kosztuje 1 euro, waży około kilograma (jest na nim dużo mięsa), dobre do zup, zwłaszcza grochowej, fasolowej itp. - Najlepszym sposobem! A na rynku sprzedawane są niesamowicie pyszne domowe oliwki marynowane. Wielu przynosi domowe wina jagodowe, ale lepiej spróbować - dla amatora.
аватар hanno4ka
Przywieźli prosciutto, to nie tylko wieprzowina, bardziej kochamy wołowinę, przed wyjściem z targu sprzedawcy kroją ją i pakują próżniowo, tak samo z domowym serem i oliwkami, suszonymi figami.Jeśli chodzi o zakup rzeczy, tam we wrześniu ubiegłego roku było wiele sklepów Budva (nie mieliśmy szczęścia do pogody), w centrum handlowym Kamelia w Kotorze, w centrum handlowym Delta City w Podgoricy, nie było specjalnych wyprzedaży, dobre buty w sklepach Paradiso, pozycjonując się jako Włosi, ale ceny są hoo, w sklepach takich jak "Eva" ma włoskie kosmetyki, kupiła szykowne włoskie mydło, choć nie tanie - około 5 euro i serbskie z kozim mlekiem (choć nie bardzo ładnie pachną), kupują też brandy, są wiele jego rodzajów, wino, ale to naprawdę amatorskie, jak dzianina z puszystej wełny owczej.
аватар Pachok
Prosciutto z wołowiny? To schab!
аватар sigur62
To świnia. Tylko mięso peklowane na wietrze czasami staje się bardzo twarde i przypomina wołowinę.
Nie zapomnij o owczym serze, który wygląda prawie biały, bardzo twardy i ma specyficzny smak. My w Chorwacji dosłownie nam się to podobało, na pewno jest to również w Czarnogórze.
аватар hanno4ka
A jeśli na targu Zelena Pyats w Budvie sprzedawca małej szynki zapyta Cię, jakiego rodzaju szynki wieprzowej lub wołowej potrzebujesz, jak to rozumiesz?
аватар jabetta
Wikipedia:
„Prosciutto (chorwacki. Pršut i słoweński. Pršut) to tradycyjne danie chorwackie, słoweńskie i czarnogórskie, szynka wieprzowa, wędzona na węglach lub suszona na wietrze i słońcu. Istnieje prosciutto dalmatyńskie (wędzone) i istryjskie (suszone na wietrze). Zwykle krojony w cienkie plastry, podawany z oscypkiem, oliwkami i cebulą, prosciutto podaje się również z melonem.
Włoskim odpowiednikiem jest prosciutto, a jego odmianą jest szynka parmeńska.
Ale jak rozumieć, że sprzedawcy i wołowina nazywani są również prosciutto, więc może nie oszukiwać się różnymi nazwami i późniejszymi wyjaśnieniami?
аватар Pachok
„A jeśli na targu Zelena Pyats w Budvie zapyta cię sprzedawca małej szynki”
Być może nie wiedzą, jak powiedzieć klientowi po rosyjsku „wołowina suszona”, ale prosciutto znają wszyscy. A z jakiego kawałka jest ta wołowina? Również z nogi, tylko z wołowiny?
аватар hatinka
sigur62, sery są wszędzie pyszne. I jest wiele różnych. Wydawało mi się, że w Chorwacji różnorodność tych serów jest większa niż w Czechach. Jest jednak źle przechowywany, infekcja)))
A jeśli wyobrazisz sobie, że gotują tam zarówno udziec wieprzowy, jak i wołowy. Cóż, w końcu na pewno się uda))) Gdybym był w biznesie prosciutto, spróbowałbym zrobić królika, ale dlaczego? Coś może wyjść z owcy... Oni wiedzą lepiej, a najważniejsze dla Ciebie jest to, że dobrze smakuje. Spróbuj i weź to wszystko
аватар sigur62
Długo pozostają w opakowaniu próżniowym. Ale te klasyczne, odcięte od ogromnego koła, wydawały mi się smaczniejsze...
„..nie wiedzą, jak powiedzieć kupującemu „suszona wołowina” po rosyjsku - tak, najprawdopodobniej to jest powód.
аватар Kolia_oro.egor
Co się okazuje, na TurPravdzie zebrali się źli ludzie.... Siedzisz tu w pracy głodny, jak drań, a Zhabetta jest o "pokrojona w cienkie plasterki, podawana z owczym serem, oliwkami i cebulą, a prosciutto też jest podawany z melonem." Khatinka też dolewa oliwy do ognia – „A jeśli wyobrazisz sobie, że gotują tak nogę wieprzową, jak i wołową”, a Sigur, po prostu wyrafinowany prześmiewca – „.. Znalazłem te klasyczne odcięte od ogromnego koła smaczniejsze..." Ja jeszcze półtorej godziny siedzę w pracy, a teraz nie przychodzi mi do głowy nic poza żarciem!!!!!!
аватар sigur62
Pij piwo, to pomaga)))
I wynoś się z tej pracy)))
аватар hanno4ka
Całkowicie zgadzam się, że całe suszone wędzone mięso w Czarnogórze nazywa się prosciutto dla wygody, w supermarketach Maxi i Mega suszone mięso wołowe jest również nazywane prosciutto wołowym (nie mogę go poprawnie odtworzyć po serbsku). idzie tak - udźce wędzone, żeberka, smalec, kiełbasa itp. pakowane są w okienko w próżni a nie, można spróbować kupić kawałek który lubisz, proszę zrobić mi kilkanaście sztuk w różnych gramaturach 250-300g w próżni idę na spacer, przychodzę, wszystko gotowe, od czego się odcinali nie widzieli .
аватар hlodvic
No to też chodzi o piwo….. Horror. Rzuciłbym i kupiłbym piwo, ale nie mogę.
аватар Kolia_oro.egor
Tutaj nie mogę.
аватар Pachok
oro.egor, bądź silny! Opóźniona przyjemność jest jaśniejsza!
(powiedział Puchok, nacierając karpia skórką i czosnkiem)...
аватар Kolia_oro.egor
Pozostała 1 godzina 10 minut. A potem zagram. Zjem siebie i umrę młodo.
аватар sigur62
Szacunek.
аватар Afnbybz
A zakopiemy w Czarnogórze... i pamiętajmy winem i mięsem...
аватар sigur62
Nie ma potrzeby. Jest jeszcze za wcześnie.
Ma bardzo ciekawe recenzje, więc niech umrze staro, jak pisze o wszystkim)))
аватар Kolia_oro.egor
Została dokładnie godzina...!!!
аватар hatinka
:-) Przepraszam, nie mogę tu dodać zdjęć)
аватар sigur62
Tak, spojrzałbym na karpia. Prawdopodobnie jest już gotowy.
аватар rinna-rinna
A także popij wszystkie powyższe smakołyki wytrawnym lokalnym winem) Bardzo dobrze)
аватар ivanovu
oliwa z oliwek, prosciutto, dobrze, pudełko brzoskwiń)
awatara
Odpowiedz na inne pytania dotyczące Czarnogóra
Dodaj zdjęcie
Ładowanie...
Zdjęcie przesłane
×
Wszystkie pytania
ZEA
już