Pytanie o Batumi

  Zadać pytanie
Zadać pytanie
Na Twoje pytanie odpowiedzą eksperci i doświadczeni turyści.
+ Wyjaśnienie do pytania
135 subskrybenci zostaną
powiadomieni o problemie
Temat pytaniaа

Powiązane pytanie «Zakupy»
Co smacznego przywieźć z Gruzji? Czy orientalne słodycze lepiej kupić na targu w Batumi czy w supermarketach?
Co smacznego przywieźć z Gruzji? Czy orientalne słodycze lepiej kupić na targu w Batumi czy w supermarketach?
Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał
Subskrybuj
9 subskrybenci  • zapytał 2019-01-176 lat wstecz
Odpowiedzi  •  8
аватар ollennka
Oooch! Gruzja ma wiele pyszności!
1. Najsmaczniejsze jest wino. Koniecznie spróbuj białych (kisi, tvishi, mtsvane), dla mnie stały się prawdziwym odkryciem, ponieważ eksportujemy głównie wina czerwone.
2. Chacha jest również dobra, możesz przynieść trochę różnych smaków.
3. Churchkhela i tklapi to takie cienkie naleśniki z marshmallow.
4. Suluguni wszelkiego rodzaju: zwykłe, wędzone, dojrzewające w winie itp. itp.
5. Orzechy są zwykłe iw miodzie.
Lepiej kupować w Tbilisi, jest większy wybór, ale w Batumi jest mnóstwo sklepów ze słodyczami. Nie było rynków, praktycznie nie ma supermarketów (normalnych dużych, takich jak nasz) w Batumi. Ale w centrum jest dużo małych sklepów, tam zaopatrzyliśmy się.
аватар AllOverTheWorld
A co najważniejsze, spróbuj! kebaby;) jagnięcina i oczywiście chaczapuri!, mantv, o tak, tyle rzeczy! To jest Gruzja!
Churchkhela to najsmaczniejszy i najzdrowszy deser....
аватар Kavkasia
Jeśli jesteś w Batumi, idź na targ, jest bardzo dobry i duży, a tam możesz kupić dla siebie i na prezenty, zamiast tradycyjnych magnesów, które nudzą każdego:
1) przyprawy, 2 torebki lari (sól Svan, sucha adżyka, berberys, ucho-suneli, zestaw do kharcho itp.)
2) na drugim piętrze jest ogromny wybór wszelkiego rodzaju serów, przyjdź i spróbuj, aż ci się spodoba.
3) w tym samym miejscu, na drugim piętrze, ogromna ilość czurczcheli i suszonej persymony.
Lepiej nie kupować alkoholu na targu, kto wie jak i na jakich warunkach jest wytwarzany. Teraz w Batumi otwarto filię firmy KTW, w której można degustować wina i zażywać je zarówno w butelkach, jak i z beczki, np. Kinzmarauli. Również na ulicy Zviad Gamsakhurdia (nie Konstantin, ale Zviad !!) znajduje się winiarnia Daneliya, są dobre wina, a do butelkowania można też wziąć czaczę i wino butelkowane. Doskonałe wino butelkowane Ojaleshi z miodem.
w skrócie, to jest tak.)
аватар klichko
"człowiek"
Musisz zrozumieć, Manti. Ale tylko w Gruzji chinkali. Kijów jest pełen pysznych miejsc na każdą kieszeń, gdzie są doskonale przygotowane. O różnych chaczapurach już milczę) Domowe wino i chacha są importowane, jakość jest na najwyższym poziomie
Suluguni, dostępne są wszelkiego rodzaju sosy i słodycze (nie orientalne)) W Kijowie ogromna gruzińska diaspora zorganizowała wszelkiego rodzaju produkcję. A niektóre restauracje będą konkurować z najlepszymi miejscami w Tbilisi... Odpowiadam!
Kuchnia adżariańska (Batumi) pozostawia wiele do życzenia. Wyjątek Adjarian chaczapuri
A Ty musisz przywieźć niezapomniane wrażenia z Gruzji
аватар Tumanka
Dziękuję Ci! Na pewno spróbujemy wina i kebabów! Churchkhela, suluguni, orzechy... piszę listę)
Zgadzam się z wrażeniami, to jest najważniejsza rzecz do przywiezienia z Gruzji, ale przyjaciele i krewni będą czekać na prezenty)
аватар lazy_person
To wszystko w Kijowie. I Khvanchkara, Kindzmarauli i Suluguni… Jest tylko ta wyjątkowa gruzińska atmosfera, której nie można tu zobaczyć i poczuć… oczywiście lepiej odwiedzić Tbilisi. Batumi to nadal Adżara. Autentyczna churchkhela z orzechami laskowymi (orzech laskowy) na bazie winogron. Adjika i tklapi (przyprawa do kharcho na bazie tkemale /śliwka, śliwka wiśniowa/) długo się nie psują. Suluguni musi być twardy, słony (marynowany ser) i mieć w przekroju zwiniętą strukturę. Chacha - do 60 stopni i uderza w głowę...
аватар keks452
To dobrze, że wprowadzasz człowieka w błąd ... jasne jest, że wszystko jest już ugotowane i przywiezione na nasze targi. Ale smak mięsa, zapach i woda są inne. Spróbuj naszego smażonego kurczaka i usmaż go tam, tylko z solą i pieprz na patelni... zakrztusisz się śliną.
Żeby coś unieść, trzeba mieć możliwość wyboru: sól musi być zielona z szarym odcieniem, czurczchela jest miękka, a orzechy „wyciągają”. Przed wyborem trzeba powąchać ser. Nie pij kawy, nie mocnej, wina są przeważnie kwaśne. Koniecznie weź miód kasztanowy. I dżem z berberysu, jeśli znajdziesz cytrynę (lokalnie), pachnie jak melisa, weź ją ... spróbuj piwa, nie piję, ale mówią, że jest dobre.
аватар ira.novo2000
Wino na pewno. Sery Churchkhela i gruzińskie, a także przyprawy gruzińskie nie przypadły mi do gustu. Jadłem je kilka razy na Krymie jeszcze przed wyjazdem do Gruzji - myślałem, że w Gruzji są smaczniejsze - nic takiego - wcale smaczniejsze. Lubię sery jak parmezan – nie spotkałam się z takimi w Gruzji.
Po prostu sprzedajemy pomyje pod przykrywką gruzińskiego wina.
Kochanie - zakochałem się w Abchazie - chyba nie da się go kupić w dzisiejszej Gruzji. Ale może. Gruziński też nie jest zły - spróbuj.
awatara
Odpowiedz na inne pytania dotyczące Batumi
Dodaj zdjęcie
Ładowanie...
Zdjęcie przesłane
×
Wszystkie pytania
ZEA
już