Росія вбила українську госпітальєрку Олександру Мулькевич
Внаслідок атаки російського дрона на авто "Госпітальєрів" у Харківській області загинула 35-річна медикиня.
Ще 14 серпня вона мала відпрацювати свій останній день ротації, а 15 серпня повернутися до родини.
Олександра попросила опублікувати її останні слова:
«Якщо дійде до того, що це доведеться зачитати, то знайте: більшого щастя немає для воїна ніж померти в бою.
Всі ми трохи воїни, хтось на полі бою, хтось бориться з корупцією, а хтось відновлює справедливість в судах, наші люди воюють з невиліковними хворобами, а вчені з гравітацією
Така ми войовнича нація.
І дуже палка до свободи.
Українці - вільні люди, цього в нас не забрати. Вільні в думках, поглядах і діях.
І немає в нас межі. Нівчому немає.
В технологіях чи відкриттях.
Все що захочимо - все зробимо.
Мені пощастило народитися в найкращий країні світу Україні, і це країна, за яку честь померти.
А ще краще за неї жити.
Жити так щоб за багатьох з нас, по декілька життів.
Виховувати маленьких українців в любові до світу та в міці і незламності.
Показати їм всю красу Карадагу, сьольві шахти Донбасу, терекони, заповідні коси, лимани, найбільші печери і червону руту.
Кожен з нас несе всередині світло, не бійтеся його запалити.
Що має зробити імперія, щоб обʼєднати навколо себе людей? Звичайно, придумати красиву історію чи міф, створити певний образ. Так, інколи ми хочемо жити, як в «американській мрії», чи ненавидимо так звану «велич» Росії. У пʼятому випуску подкасту «Деколонізаторки» Маріам Найем та Валентина Сотникова згадують приклади, як імперії створювали міфи для обʼєднання людей в колоніях, заражали їх ідеями, бажанням бути частиною цієї «величі». Як формуються національні ідентичності та ідеології? Як відрізнити навʼязану ідею від органічно створеної? Чому ми маємо впроваджувати культурну політику? І чому музеї ніколи не були поза політикою? Дивіться та слухайте у подкасті «Деколонізаторки».
22-річний нацгвардієць Володимир Шевченко був одним з оборонців Маріуполя. Він вийшов з "Азовсталі" у травні 2022 року й провів у полоні більше двох років. Як змінилося його життя після повернення додому?
Гучний суботній ранок у Сумах. Ракета від росіян по житловому кварталу. Пошкоджено будівлю торгівельного центру, багатоповерхові будинки та транспортні засоби, які знаходились на автостоянці. Попередньо двоє травмованих.
Як проходили найтяжчі перші дні війни в стінах лікарні? Чи вдавалось зберігати бойовий дух і віру в краще, знаходячись у небезпеці в Києві? Яким був найтяжчий пацієнт за час повномасштабної війни? Про це поговорили з завідувачем відділення мініінвазивної кардіохірургії та транскатетерних процедур у Клініці для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Глібом Ємцем.
Зруйнувано повністю Антонівську (Зелену) школу в передмісті Херсона: армія рф скинула вибухівку
Про це повідомили Галина Лугова, ексдиректорка Антонівської школи №21 Херсонської міської ради. Фото зі сторінки у ФБ Галини Лугової. "Горить в ці хвилини єдина Зелена школа в Україні!Палає в моїй рідний Антонівці, моєму рідному Херсоні, школа була збудована за підтримки корпорації НЕФКО, за кошти фінського уряду. Строком за 5 місяців! Будівництво обійшлося в 2.5 млн.євро та 3, 5 млн.грн. співфінансування з місцевого бюджету. В основу було покладено найсучасніші здоров'яформуючі та енергозберігаючі технології! Все найкраще там було для дітей. Зараз наче орки підпалили мене, наче палаю я моє серце і душа... Горіти Вам нелюди, ще в страшнішому пеклі! Все відновимо і відбудуємо! Не пробачимо ніколи!!!", - написала ексдиректорка Галина Лугова.
Серпень 2024. Межа Донецької і Луганської областей. Лиманський напрямок оповитий вогнем і димом, росіяни не припиняють спроб прорвати українську оборону, вийти до міста Лиман, звільненого ЗСУ восени 2022 року. Одну з ділянок фронту тут тримає 67-ма окрема механізована бригада.
росія завжди знає, куди б’є своїми ракетами та бомбами, і це свідомий та цілеспрямований російський терор. Понад 40 ракет різних типів, 750 керованих авіаційних бомб та 200 ударних БпЛА різних типів застосували росіяни проти наших міст і сіл протягом цього тижня. І за такий терор окупант має відповідати перед судом та історією і вже відповідає перед силою наших воїнів. Усіх тих українців і українок, які повертають справедливість, які знищують окупанта й захищають наші позиції. Саме так захищають, як потрібно для збереження української незалежності й досягнення наших завдань.
Журналістка Ukrainian Witness Маргарита Потапова та оператор Олександр Давиденко побували на запорізькому напрямку — показали як зараз виглядають Оріхів та Мала Токмачка, вщент зруйновані окупантами. Також поспілкувалися із бійцями 15 бригади оперативного призначення НГУ "Кара-Даг" та із Романом Гаманом, лідером криворізького гурту “Роялькіт”, котрий воює на запорізькому напрямку у складі Нацгвардії.
Кого з російських військових снайпери ЗСУ знищують насамперед? Як знаходять важливі цілі? Як відбувається сучасна війна снайперів України та росії? Нові методи та специфіка.
На рахунку бучанських “Відьом” та “Валькірій” – так назвали жіночі групи ППО в Бучанському ДФТГ – вже декілька знищених шахедів та влучання в північнокорейську балістику.
В кожній мобільний групі декілька жінок з різними ролями: водійка, кулеметниця з помічницею, корегувальниця та людина, що прикриває групу під час роботи по повітряних цілях. Десять пострілів на секунду, шістсот на хвилину, калібр 7,62 міліметра – “Максими”, з якими працюють “Валькірії” та “Відьми”, лише для невігласів допотопна зброя.
У когось чоловік загинув на фронті, хтось чекає на рідних з полону, хтось пережив окупацію – відтінків горя та рішучості в жіночій групі ППО чимало.
Двоє з “відьом” вже підписали контракти з ЗСУ. Одна стала командиром взводу вогневої підтримки в штурмовому батальйоні. Інша проходить офіцерські курси, готується командувати трьома екіпажами реактивних систем залпового вогню.
Командир механізованої роти 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу Іван Яблонський “Чупа” воює з 2014-го, почавши свій військовий шлях із піхотинця-розвідника. Він — із тих командирів, які регулярно бувають на позиціях, адже командир “не має забувати, що таке окоп на смак”. А ще Чупа відомий як автор телеграм-каналу “Чупік Кулсторіз”, де в деталях описує події війни, в яких брав участь, а також ділиться знахідками в музиці та комп’ютерних іграх. Інтерв’ю можна почитати тут.
Проект «Хочу жить» Военнослужащий ВС РФ с позывным “Сильвер” пошел на контракт в армию с целью перейти через линию фронта на украинскую сторону и вступить в ряды Легиона “Свобода России”. Парню не повезло попасть в самое пекло – одно из подразделений смертников “Шторм”. За время службы там он насмотрелся на все “прелести” армии РФ: полное беззаконие, обесценивание человеческой жизни, отсутствие подготовки, отсутствие снабжения, садисты командиры, повальные обнуления за малейшую провинность и т.п. ____________________________________ «Хочу жить» — государственный проект Координационного штаба по вопросам обращения с военнопленными при поддержке Министерства обороны Украины и Главного управления разведки. Создан для военнослужащих Вооруженных сил Российской Федерации и Республики Беларусь, по добровольной сдаче в плен.
У 2 хлопчиків пошкоджений спинний мозок, розповів головний лікар обласної дитячої лікарні Юрій Борзенко. Загалом у цій лікарні наразі 6 постраждалих дітей. Нагадаємо, вчора ворог атакував Малокатеринівку артснарядом, поціливши у дитяче кафе: 2 людини померли (серед них 14-річний хлопчик )
Герой України Денис Чубарев дав інтервʼю Суспільному. Командир мінометної батареї 57-ї окремої мотопіхотної бригади частину свого дитинства провів на Луганщині. У 2014 році, після початку АТО, хлопець вступив до військового коледжу. Денис виконував бойові завдання в Херсонській області, внаслідок яких українські підрозділи прорвали першу лінію оборони збройних формувань РФ та звільнили низку населених пунктів. У лютому 2024 року Президент Володимир Зеленський вручив військовому орден «Золота Зірка». До 33-ї річниці Незалежності України Суспільне Одеса підготувало проєкт «Герої України. Південь». Інтерв’ю з військовослужбовцями-власниками ордену «Золота Зірка» створені у співпраці з Оперативним командуванням «Південь» Сухопутних військ ЗСУ, першим міжрегіональним відділом Українського інституту національної пам’яті та ГО VeteransHubOdesa.
Уявіть собі: ви стоїте в аеропорту, поспішаючи на рейс. Раптом ви бачите яскравий помаранчевий екран. На ньому – твіти українців, які дякують вам, так, саме вам, за вашу підтримку України. Такі екрани зараз світяться у 20 аеропортах Європи, від Данії до Словенії, від Польщі до Латвії, від Ірландії до Фінляндії.
Нашою кампанією "Найменша підтримка" ми в Ukrainian Institute - Український інститут хотіли сказати "спасибі" всім європейцям, які невтомно підтримують нас в соцмережах. Пишуть твіти, постять пости з українськими прапорами, тролять ботів та збирають гроші на все-все-все. Бо без їхньої активності не було б допомоги і від їхніх держав, уряди не виділяли б гроші з держбюджетів.
Допомога Україні починається з того, що може здатися комусь дрібницею.. Але для нас важливий кожен твіт.
Далі піде текст для LinkedIn, але вам теж буде цікаво )
Для мене особисто ця кампанія стала стрибком в невідоме. Я одночасно стала і проджект-менеджером, і лідом, і переговорником, і - на щастя зовсім трішечки - навіть юристом. Я працювала над нею з березня місяця, і тільки Жоржу та господу богу відомо, скільки таємних здібностей я відкрила у собі завдяки ній.
Я хочу подякувати за спільну роботу Kseniia Kalyna і всій команді комунікаційників УІ, які гарували та продовжують гарувати над цією кампанією.
Верещук хотіла влаштувати гуманітарний коридор для росіян з Курщини на Сумщину.
Я пропоную цей коридор зробити розбитими у Сумському районі селами. Тими, які знаходяться на прикордонні. Хай покажуть їм Юнаківку, Хотінь, Могрицю. А ще хай подивляться на мою рідну школу у Стецьківці, куди два тижні тому прилетів російський КАБ. Їх треба тикати мордою у їхні воєнні злочини, та так, що більше ніколи, жодне покоління пацаків навіть не думало йти війною на Україну. Ідеально було б не гуманітарні коридори вибудовувати для росіян, а змушувати їх як німців після Другої світової відбудовувати зруйноване - за хліб і воду.
На першому фото - те, як школа виглядала у 1985-му, коли я там навчався.
На другому - те, як зараз виглядає фасад моєї школи після удару КАБом.
Документальний міні-серіал «46. ШЛЯХ ЧЕСТІ». Ми розповімо про те, як формувалися підрозділи оборонців столиці; якими зусиллями Київ було захищено від окупантів; а також про те, яку роль відіграли перша, друга й третя батальйонно-тактичні групи славетної 95 бригади, що прикривали місто на Макарівському напрямку, у створенні нової – 46 окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ.
УКРІНФОРМ
9 год ·
Росія вбила українську госпітальєрку Олександру Мулькевич
Внаслідок атаки російського дрона на авто "Госпітальєрів" у Харківській області загинула 35-річна медикиня.
Ще 14 серпня вона мала відпрацювати свій останній день ротації, а 15 серпня повернутися до родини.
Олександра попросила опублікувати її останні слова:
«Якщо дійде до того, що це доведеться зачитати, то знайте: більшого щастя немає для воїна ніж померти в бою.
Всі ми трохи воїни, хтось на полі бою, хтось бориться з корупцією, а хтось відновлює справедливість в судах, наші люди воюють з невиліковними хворобами, а вчені з гравітацією
Така ми войовнича нація.
І дуже палка до свободи.
Українці - вільні люди, цього в нас не забрати. Вільні в думках, поглядах і діях.
І немає в нас межі. Нівчому немає.
В технологіях чи відкриттях.
Все що захочимо - все зробимо.
Мені пощастило народитися в найкращий країні світу Україні, і це країна, за яку честь померти.
А ще краще за неї жити.
Жити так щоб за багатьох з нас, по декілька життів.
Виховувати маленьких українців в любові до світу та в міці і незламності.
Показати їм всю красу Карадагу, сьольві шахти Донбасу, терекони, заповідні коси, лимани, найбільші печери і червону руту.
Кожен з нас несе всередині світло, не бійтеся його запалити.
Ми ще побачимось, все буде Україна!»
Що має зробити імперія, щоб обʼєднати навколо себе людей? Звичайно, придумати красиву історію чи міф, створити певний образ. Так, інколи ми хочемо жити, як в «американській мрії», чи ненавидимо так звану «велич» Росії. У пʼятому випуску подкасту «Деколонізаторки» Маріам Найем та Валентина Сотникова згадують приклади, як імперії створювали міфи для обʼєднання людей в колоніях, заражали їх ідеями, бажанням бути частиною цієї «величі». Як формуються національні ідентичності та ідеології? Як відрізнити навʼязану ідею від органічно створеної? Чому ми маємо впроваджувати культурну політику? І чому музеї ніколи не були поза політикою? Дивіться та слухайте у подкасті «Деколонізаторки».
Гість програми «Різні Люді» Олег Чабан — український вчений-психіатр, доктор медичних наук, професор.
- Коли завершиться війна в головах?
- Що відбувається під час сну і скільки треба спати?
- Чи можна уникнути депресії і чим вона загрожує?
- Як травми війни вплинуть на майбутні покоління?
- В якому віці чоловіки стають найбільш вразливими до хвороб?
- Як треба просити поради у жінки і чому це важливо?
- Чи існують взагалі психічно здорові люди?
- Коли пора звертатися до спеціаліста і як знайти свого?
22-річний нацгвардієць Володимир Шевченко був одним з оборонців Маріуполя. Він вийшов з "Азовсталі" у травні 2022 року й провів у полоні більше двох років. Як змінилося його життя після повернення додому?
Гучний суботній ранок у Сумах. Ракета від росіян по житловому кварталу. Пошкоджено будівлю торгівельного центру, багатоповерхові будинки та транспортні засоби, які знаходились на автостоянці. Попередньо двоє травмованих.
Обстріли нашого прикордоння майже не припиняються. Репортаж з Краснопілля.
Зруйнувано повністю Антонівську (Зелену) школу в передмісті Херсона: армія рф скинула вибухівку
Про це повідомили Галина Лугова, ексдиректорка Антонівської школи №21 Херсонської міської ради. Фото зі сторінки у ФБ Галини Лугової. "Горить в ці хвилини єдина Зелена школа в Україні!Палає в моїй рідний Антонівці, моєму рідному Херсоні, школа була збудована за підтримки корпорації НЕФКО, за кошти фінського уряду. Строком за 5 місяців! Будівництво обійшлося в 2.5 млн.євро та 3, 5 млн.грн. співфінансування з місцевого бюджету. В основу було покладено найсучасніші здоров'яформуючі та енергозберігаючі технології! Все найкраще там було для дітей. Зараз наче орки підпалили мене, наче палаю я моє серце і душа... Горіти Вам нелюди, ще в страшнішому пеклі! Все відновимо і відбудуємо! Не пробачимо ніколи!!!", - написала ексдиректорка Галина Лугова.Серпень 2024. Межа Донецької і Луганської областей. Лиманський напрямок оповитий вогнем і димом, росіяни не припиняють спроб прорвати українську оборону, вийти до міста Лиман, звільненого ЗСУ восени 2022 року. Одну з ділянок фронту тут тримає 67-ма окрема механізована бригада.
росія завжди знає, куди б’є своїми ракетами та бомбами, і це свідомий та цілеспрямований російський терор. Понад 40 ракет різних типів, 750 керованих авіаційних бомб та 200 ударних БпЛА різних типів застосували росіяни проти наших міст і сіл протягом цього тижня. І за такий терор окупант має відповідати перед судом та історією і вже відповідає перед силою наших воїнів. Усіх тих українців і українок, які повертають справедливість, які знищують окупанта й захищають наші позиції. Саме так захищають, як потрібно для збереження української незалежності й досягнення наших завдань.
Журналістка Ukrainian Witness Маргарита Потапова та оператор Олександр Давиденко побували на запорізькому напрямку — показали як зараз виглядають Оріхів та Мала Токмачка, вщент зруйновані окупантами. Також поспілкувалися із бійцями 15 бригади оперативного призначення НГУ "Кара-Даг" та із Романом Гаманом, лідером криворізького гурту “Роялькіт”, котрий воює на запорізькому напрямку у складі Нацгвардії.
Кого з російських військових снайпери ЗСУ знищують насамперед? Як знаходять важливі цілі? Як відбувається сучасна війна снайперів України та росії? Нові методи та специфіка.
На рахунку бучанських “Відьом” та “Валькірій” – так назвали жіночі групи ППО в Бучанському ДФТГ – вже декілька знищених шахедів та влучання в північнокорейську балістику.
В кожній мобільний групі декілька жінок з різними ролями: водійка, кулеметниця з помічницею, корегувальниця та людина, що прикриває групу під час роботи по повітряних цілях. Десять пострілів на секунду, шістсот на хвилину, калібр 7,62 міліметра – “Максими”, з якими працюють “Валькірії” та “Відьми”, лише для невігласів допотопна зброя.
У когось чоловік загинув на фронті, хтось чекає на рідних з полону, хтось пережив окупацію – відтінків горя та рішучості в жіночій групі ППО чимало.
Двоє з “відьом” вже підписали контракти з ЗСУ. Одна стала командиром взводу вогневої підтримки в штурмовому батальйоні. Інша проходить офіцерські курси, готується командувати трьома екіпажами реактивних систем залпового вогню.
Командир механізованої роти 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу Іван Яблонський “Чупа” воює з 2014-го, почавши свій військовий шлях із піхотинця-розвідника. Він — із тих командирів, які регулярно бувають на позиціях, адже командир “не має забувати, що таке окоп на смак”. А ще Чупа відомий як автор телеграм-каналу “Чупік Кулсторіз”, де в деталях описує події війни, в яких брав участь, а також ділиться знахідками в музиці та комп’ютерних іграх. Інтерв’ю можна почитати тут.
Sasha Ambroz
Уявіть собі: ви стоїте в аеропорту, поспішаючи на рейс. Раптом ви бачите яскравий помаранчевий екран. На ньому – твіти українців, які дякують вам, так, саме вам, за вашу підтримку України. Такі екрани зараз світяться у 20 аеропортах Європи, від Данії до Словенії, від Польщі до Латвії, від Ірландії до Фінляндії.
Нашою кампанією "Найменша підтримка" ми в Ukrainian Institute - Український інститут хотіли сказати "спасибі" всім європейцям, які невтомно підтримують нас в соцмережах. Пишуть твіти, постять пости з українськими прапорами, тролять ботів та збирають гроші на все-все-все. Бо без їхньої активності не було б допомоги і від їхніх держав, уряди не виділяли б гроші з держбюджетів.
Допомога Україні починається з того, що може здатися комусь дрібницею.. Але для нас важливий кожен твіт.
Далі піде текст для LinkedIn, але вам теж буде цікаво )
Для мене особисто ця кампанія стала стрибком в невідоме. Я одночасно стала і проджект-менеджером, і лідом, і переговорником, і - на щастя зовсім трішечки - навіть юристом. Я працювала над нею з березня місяця, і тільки Жоржу та господу богу відомо, скільки таємних здібностей я відкрила у собі завдяки ній.
Я хочу подякувати за спільну роботу Kseniia Kalyna і всій команді комунікаційників УІ, які гарували та продовжують гарувати над цією кампанією.
Сергій Руденко
Верещук хотіла влаштувати гуманітарний коридор для росіян з Курщини на Сумщину.
Я пропоную цей коридор зробити розбитими у Сумському районі селами. Тими, які знаходяться на прикордонні. Хай покажуть їм Юнаківку, Хотінь, Могрицю. А ще хай подивляться на мою рідну школу у Стецьківці, куди два тижні тому прилетів російський КАБ. Їх треба тикати мордою у їхні воєнні злочини, та так, що більше ніколи, жодне покоління пацаків навіть не думало йти війною на Україну. Ідеально було б не гуманітарні коридори вибудовувати для росіян, а змушувати їх як німців після Другої світової відбудовувати зруйноване - за хліб і воду.
На першому фото - те, як школа виглядала у 1985-му, коли я там навчався.
На другому - те, як зараз виглядає фасад моєї школи після удару КАБом.
Документальний міні-серіал «46. ШЛЯХ ЧЕСТІ». Ми розповімо про те, як формувалися підрозділи оборонців столиці; якими зусиллями Київ було захищено від окупантів; а також про те, яку роль відіграли перша, друга й третя батальйонно-тактичні групи славетної 95 бригади, що прикривали місто на Макарівському напрямку, у створенні нової – 46 окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ.
Другий епізод документального міні-серіалу «46. ШЛЯХ ЧЕСТІ». Злагодження.
Третій епізод документального міні-серіалу «46. ШЛЯХ ЧЕСТІ». Інгулецький плацдарм.
Четвертий епізод документального міні-серіалу «46. ШЛЯХ ЧЕСТІ». Звільнення Правобережної Херсонщини.
П'ятий епізод документального міні-серіалу «46. ШЛЯХ ЧЕСТІ». МІСТА-ФОРТЕЦІ.