Oszczędności na wszystkim - nie więcej niż 3 gwiazdki.

Pisemny: 9 może 2024
Czas podróży: 12 — 22 kwiecień 2024
Ocena hotelu:
4.0
od 10
Oceny hoteli według kryteriów:
Pokoje: 5.0
Usługa: 5.0
Czystość: 4.0
Odżywianie: 3.0
Infrastruktura: 4.0
Byliś my z rodziną na wakacjach w kwietniu 2024. Zacznijmy od tego, ż e jednym z gł ó wnych kryterió w wyboru hotelu był a dostę pnoś ć boiska do siatkó wki plaż owej. Hotel speł nił to kryterium - na zdję ciu i w opisie znajduje się doskonał e boisko do siatkó wki. I to był pierwszy kł opot. Dalej przy wyborze pamię tajcie o pierwszej linii brzegowej – tutaj jest czę ś ciowo ł adna, obecnoś ć koralowcó w – tutaj 5 gwiazdek, normalne pokoje – tutaj jest niejednoznaczne. Teraz o wszystkim bardziej szczegó ł owo.
Zacznijmy od odprawy. Do hotelu dotarliś my o godzinie 23:00 (w teorii nocleg pł atny). Na recepcji przywitano nas doś ć chł odno, zrobiono kopie dokumentó w i wysł ano do naszego pokoju. Nie był o ż adnych rozmó w na temat ż yczeń i wyboru pokoju. Portier dostarczył nasze rzeczy do naszego pokoju - to był plus, bo byliś my zmę czeni drogą i dł ugim lotem.
Podany numer to 2154 - jest to drugi budynek (pierwsza cyfra) i pierwsze pię tro (druga cyfra). W sumie jest 5 budynkó w - 1 znajduje się najbliż ej morza i tak dalej. Teraz o numerze.

Pokó j znajdował się na pierwszym pię trze, co od razu wykluczył o go z naszego wyboru. Wracają c do recepcji i mó wią c, ż e potrzebny nam jest tylko pokó j na drugim pię trze, otrzymaliś my kategoryczną odmowę z treś cią , ż e wieczorem nie ma moż liwoś ci zmiany pokoju, a problem zostanie rozwią zany dopiero jutro o 12:00. Ż adne namowy i wyjaś nienia, ż e ​ ​ nie moż emy spać przy otwartych drzwiach (a wię c na ulicy) nie przyniosł y skutku. Jak wspomniano powyż ej, przyję cie był o bardzo zimne, co został o pó ź niej potwierdzone.
Wł aś ciwie o numerze. Duż y rozmiar. Dekoracja pierwotnie miał a nawią zywać do ś redniowiecznego zamku – kute okł adziny na drzwiach, kute zawiasy, kuta skrzynia zamiast szafki i tak dalej. Ale ogó lnie meble i hydraulika są zmę czone, od dawna nie był y naprawiane. Był talerz z pokrojonym „plastikowym” serem, 2 buł ki, 2 pomarań cze. Nie był o wody. W poś cieli brakował o poszewek na poduszki, a same poduszki był y pokryte ż ó ł tymi plamami - albo potem, albo wodą . Trudny.
Na recepcji powiedzieliś my o braku poś cieli - odpowiedzieli, ż e wszystko zostanie zał atwione. Ale nikt nie pojawił się z dł ugo oczekiwanymi poszewkami na poduszki. Musiał em spać na poduszkach, mają c na sobie wł asne CZYSTE T-shirty. I już tej pierwszej nocy poczuliś my cał ą grozę komaró w Egiptu). Był o ich mnó stwo, a spray na komary pomó gł tylko na kilka godzin. Tak przywitał nas pię ciogwiazdkowy hotel Sharm Plaza.
Nastę pnego dnia po spotkaniu z przewodnikiem w recepcji ró wnież chł odno zaproponowali obejrzenie pokoju 2240. Nam cał kiem odpowiadał o - drugie pię tro, mniejsze, ale doś ć przestronne, w tym samym stylu, boczny widok na morze, gł ó wne widok na ogró d na dziedziń cu. W tym pokoju cał a poś ciel i poszewki na poduszki był y nowe i schludne. Wię c zatrzymaliś my się tutaj.
Teraz o ż ywieniu.
Có ż , fakt, ż e wodę butelkowaną moż na znaleź ć tylko w jednym barze przy recepcji, jest oczywiś cie minusem. Mił oś nicy czystej wody powinni wię c dobrze pamię tać tę drogę ).

Jedzenie w stoł ó wce jest oczywiś cie bardzo skromne i nie ma mowy o jakiejkolwiek pierwszej pią tce. Ś niadania standardowe - jajka, omlety (oba wydawane są pojedynczo przy ladzie obok bufetu), pomidory, ogó rki, kapusta, zupa mleczna, lokalne kieł baski, grillowane warzywa, owoce (w kwietniu są to mandarynki, pomarań cze, melony) oraz absolutnie trochę zieleni. Brak zieleni oczywiś cie był bardzo zaskakują cy - w cią gu 10 dni raz dali rukolę , bazylia był a tylko do dekoracji dań , bez szpinaku, pietruszki i tym podobnych. Standardowym dodatkiem do kawy są lokalne buł eczki i tosty, rogaliki, ponownie serek plastikowy, masł o – choć masł o rozdawane jest indywidualnie w tym samym miejscu, co jajka na twardo i omlet. Kawa, zaskakują co jak na Egipt, jest mielona, ​ ​ gotowana, filtrowana – oczywiś cie nie ma aromatu, ale nadal nie jest bł yskawiczna, a to plus.
Na lunch jest trochę wię cej jedzenia) Ale znowu z zastrzeż eniem. Owoce są takie same, dodaje się tylko gujawę.
Wybó r ś wież ych produktó w był taki sam, czasem pojawiał y się gotowane buraki oraz sał atki z pomidoró w, ogó rkó w i papryki. Zawsze był jeden rodzaj zupy – na zmianę zupa jarzynowa, zupa-krem i zupa z makaronem. Daniem gł ó wnym są zawsze duszone warzywa (kapusta, cukinia, marchewka), ryż , reszta na zmianę – albo musaka, potem warzywa duszone z mielonym woł owiną , albo fasolka szparagowa (bardzo rzadko). Bakł aż an był ró wnież rzadki, gł ó wnie jako dodatek do gulaszy. A co do mię sa - wszystko jest naprawdę ź le - koś ci kurczaka znó w są rozdawane indywidualnie przy opisanej powyż ej ladzie i wkł adają.1-2 sztuki, wtedy trzeba zapytać , lub przyjś ć ponownie po te same mał e 1-2 sztuki, ale tym razem do niezadowolonego kucharza. Prawie zawsze był a ryba, w 90% przypadkó w był a to makrela, a w 90% ogony (trudno wytł umaczyć dlaczego, ale to fakt). O woł owinie pisał am powyż ej – mieszanka mię sa mielonego w duszonych warzywach i to nie codziennie.
No có ż , jako dodatek do cał ego opisu jadalni - wszystkie koń czą ce się artykuł y spoż ywcze w sprzedaż y są odnawiane bardzo powoli, czasem po wyczerpaniu się pomidoró w czy gulaszu trzeba poczekać.20 minut, aby przyniesiono nowe.

Sł upy. Bar w recepcji jest najwyraź niej otwarty 24 godziny na dobę . Kiedy tam nie chodziliś my, barman zawsze tam był . Barmani są tu uś miechnię ci, otwarci i nie zachł anni. Bar na plaż y czynny od 10-00, tutaj też zawsze mił o się uś miechali i witali przy spotkaniu. Bar w jadalni czynny jest w godzinach otwarcia jadalni. Podczas pracy w barach lokalny alkohol jest bezpł atny, dostę pne są ró wnież soki typu yuppie. Poważ niejsze alkohole (np. markowa whisky, rakia), koktajle, ś wież e soki - za dodatkową opł atą (od 1 dolara wzwyż ).
Przy okazji. Na miejscu są.3 restauracje - wł oska, libań ska, francuska (ta ostatnia jest nieś cisł a). Teoretycznie są one bezpł atne, ale znowu z zastrzeż eniem. Zapisy do restauracji w dniu wizyty o godzinie 10:00 w recepcji.
W restauracji libań skiej poprosili o 5 dolaró w od osoby, reszta był a bezpł atna. Ale w samej restauracji bezpł atne są tylko te same dania, któ re serwowane są w jadalni; jeś li zamó wisz coś innego, musisz za to zapł acić ; Pizza we wł oskiej restauracji – 5 dolaró w. Kró tko mó wią c, byliś my bardzo zaskoczeni restauracjami.
Teraz o plaż y.
Plaż a uformowana jest w formie tarasó w – 3 poziomy w skale, usiane piaskiem. Na tych samych poziomach znajdują się parasole i leż aki. Zejś cie pomię dzy poziomami po schodach. Wejś cie do morza na pontonie. Jest tylko jeden ponton, mał y, wą ski i ze wzglę du na wiatr doś ć trudno jest przez niego przejś ć dwó m osobom lub osobom z trudnoś ciami w chodzeniu. Na pontonie siedzi ratownik - bardzo wesoł y i pozytywny, zawsze pomaga z rzeczami osobistymi (telefon, okulary), pomagał takż e osobom starszym przedostać się po pontonie do leż akó w. Kró tko mó wią c, dobry, ż yczliwy czł owiek! Z pontonu od razu znajdujemy się na gł ę bokoś ci 5-7 metró w, a gdy przepł yniemy kilka metró w do boi, dno nie jest już widoczne i zaczyna się ciemnoniebieskie morze.

Wł aś ciwie nie ma piaszczystej plaż y. Moż na oczywiś cie zejś ć ze skalistego brzegu z wysokoś ci 1 metra na biał y piasek, ale nie jest to rozwią zanie dla każ dego – nie jest ono odpowiednie dla dzieci i osó b starszych. A pł ycizny do koralowcó w mają tylko 2-3 metry szerokoś ci, a gł ę bokoś ć do 0.5 metra. Kró tko mó wią c, przy mał ych dzieciach bardzo trudno bę dzie znaleź ć sposó b na pluskanie się w morzu. Powiem, ż e są siednie hotele to wszystko zapewniają i mają pię kny piaszczysty brzeg i plaż ę.
Siatkó wka plaż owa. Tutaj oczywiś cie jest gra dla koneseró w. Siatka jest obwisł a i postrzę piona. Nie ma normalnych oznaczeń - na butelkach z wodą nacią gnię te są sznurki. Piasek jest brudny, są tam fragmenty kamieni, patykó w, ś mieci - na któ rych prawie każ dy grają cy kontuzjował sobie stopy i kolana. Jednocześ nie sama plaż a jest usiana cienką warstwą piasku, pod któ rą natychmiast znajduje się skał a - jest to bolesne i traumatyczne. Dział ka znajduje się na drugim poziomie tarasó w plaż owych, 5 metró w od klifu do morza, za niskim pł otem o wysokoś ci 1 metra.
A był o to w kwietniu, kiedy powietrze ocieplił o się do 32-34 stopni. Ale to drobnostki, na pewno nie zamarzł y).
Tak pamię tamy hotel Sharm Plaza*****.
Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał