Szczegó lnie polecam restaurację Chagri (tu widać : cagrirestaurant. com), któ ra znajduje się nieco dalej od tego hotelu - serwują doskonał e dania rybne. Moż esz takż e dojś ć w 15 minut do Top Kapa, do Sofii, do Bł ę kitnego Meczetu, Placu Hipodromu. Oczywiś cie lepiej wzią ć przewodnika lub doł ą czyć do zwerbowanej już grupy turystycznej, wszystko jest bardzo ciekawe, dostaniesz duż o wraż eń , przydatnych informacji. Sam hotel nie ma basenu, mó wię tylko, na wszelki wypadek, w Stambule nie ma gdzie pł ywać - nie pł ywają w swoich morzach, nigdy nie wiadomo, kto chce odś wież yć się latem - w tym hotel, no chyba ż e pod prysznicem. Pokoje są dobre, miejskie, bardzo pię kny hol, mał y - ale wszystko w zł ocie - coś w rodzaju fanaberii). Kosztem jedzenia – jedzenie jest monotonne, jednak jak w cał ym Stambule (mam na myś li czysto tureckie kawiarnie), jest monotonne – to siekana shawarma i ryż z sał atką . Ś niadania są dobre.
Obiady nie są zbyt dobre - ale w zasadzie, co za ró ż nica - lepiej przyją ć koncepcję jedzenia samych ś niadań - ż eby nie przywią zywać się do hotelu - i bardziej zwiedzać samo miasto, bo muszę powiedzieć , ż e Stambuł jest wspaniał y zabytek kultur, bizantyjskiej, osmań skiej, no có ż tam nie znajdziecie historycznych artefaktó w. Gorą co polecam odwiedzić pał ac - Dolmabahce Sarai, jest to bardziej nowoczesny pał ac wł adcó w Turcji - nie jak Top Kapi, ale już z szykownymi ż yrandolami, dywanami, obrazami - jest bardzo pię kny zaró wno w ogrodzie, jak i w samym pał acu - ogó lnie zrobisz duż o zdję ć - wraż enia z wagonu kolejowego. Odwiedziliś my też najwię kszy meczet – to meczet suł tana Sulejmana, gdzie obok Aleksandry Anastazji Lisowskiej-Roksolany znajduje się ró wnież jego gró b. To bardzo interesują ce pod wzglę dem architektonicznym. Przepię kny. Odwiedziliś my kuchnię w tym meczecie – moż na tam zjeś ć obiad – ale w stricte muzuł mań skim stylu – tj.
bez alkoholu - no wiesz, nie piją alkoholu na terenie meczetu - moż esz tam ró wnież uczę szczać na lekcje gotowania, gdzie nauczą cię , jak skrę cić jakiś rodzaj kieł basek serowych, a potem je ugotują , i zjedz je sam - w zasadzie ciekawe i zabawne). Có ż , najważ niejsza jest cieś nina BOSPORUS, ta cieś nina jest wyją tkowa w swojej urodzie, widokach, któ re otwierają się tutaj, gdy pł ynie się nią na ł odzi - to po prostu obowią zkowa pozycja na Twojej wyprawie - a mianowicie rejs statkiem po Bosfor – najlepiej wieczorem – ż eby zaczą ć eksplorować wybrzeż e poza ś wiatł em, a wró cić z powrotem po zmroku – ż eby zobaczyć , jak oś wietlone był y mosty przez niego – nieopisanie pię kne.
I moż na też pojechać w inną okolicę nie do starego miasta, ale. . . do nowego miasta - jest wiele dyskotek, baró w i innych rozrywek - taksó wki, autobusy, tramwaje jeż dż ą wszę dzie, nie ma tam problemó w z poruszaniem się . I wię cej...
moż na iś ć na kolację do Galata Tower - to sł ynna latarnia w Stambule - turyś ci spę dzają tam szykownie wieczory - opró cz kolacji jest program rozrywkowy - z orientalnymi tań cami, piosenkami, konkursami, karaoke i innymi rzeczami - polecam , a goś ci tam wiele narodowoś ci - co dodaje uroku temu, co się dzieje, tym bardziej przypominam, ż e jest to latarnia morska i jada się prawie pod goł ym niebem - bardzo wysoko! No to chyba wszystko – jeś li ktoś ma pytania, pisz – chę tnie odpowiem).