Fabryka doskonałych win Inkerman
Winiarnia Inkerman
Krym, Sewastopol
Niedaleko Sewastopola, na brzegu starożytnej Zatoki Akhtiar, w głębokich podziemnych wyrobiskach kamiennych, znajduje się Fabryka Wytwornego Wina Inkerman. Tu na głębokości 5-30 metrów, w podziemnej ciszy, w określonej temperaturze dojrzewa wino. Stała temperatura od 12 do 16 oC (w zależności od głębokości piwnicy) i wilgotność to idealne warunki do leżakowania win.
Jest to jedno z największych klasycznych przedsiębiorstw winiarskich na Krymie, gdzie produkowane są wina rocznikowe. W 1990 roku zgodnie z konkluzją Międzynarodowej Organizacji Winorośli i Wina (Paryż) zakład został uznany za jedną z najlepszych winnic na świecie. Inkerman Vintage Wine Factory to klasyczne drugorzędne przedsiębiorstwo winiarskie. Materiały winiarskie do niego dostarczają najlepsze przedsiębiorstwa przetwórstwa winogron zlokalizowane w dolinach rzek Alma, Belbek i Bułganak - „złotych” dolinach Krymu. To właśnie w tych miejscach z winogron pozyskuje się cienkie i eleganckie wina wytrawne.
Skarbem złota w piwnicach Inkermana jest dębowy pojemnik. Zakład posiada 700 butelek (pojemność od 5 000 do 20 000 litrów) oraz 7 000 beczek (pojemność od 300 do 1000 litrów). Podczas leżakowania w dębie w winie zachodzą złożone procesy fizyczne i chemiczne, wino nabiera szlachetnych odcieni starzenia. Średni okres dojrzewania to 2 lata dla win stołowych i 3 lata dla win mocnych i deserowych. W tym okresie specjaliści zakładu stale monitorują stan wina. Jest to praktycznie jedyna produkcja, która produkuje pełną gamę win stołowych vintage. Winiarze Inkerman nie tylko starannie pielęgnują dziedzictwo swoich przodków i tradycje klasycznego winiarstwa krymskiego, ale także tworzą nowe wina.