Browar Mikulineckij Brovar
Browar Mikulineckij Brovar
Ukraina, Terebowla
Browar Mikulinetsky Brovar jest uważany za jeden z najstarszych browarów na Ukrainie. Produkcję przemysłową zorganizował tu w 1885 r. hrabia Mieczysław Rey, który uruchomił produkcję trzech rodzajów piwa beczkowego i butelkowego: Lezhak, Firmenny i Bock. W 1939 roku zakład został upaństwowiony, w czasach sowieckich produkowano tu 5 gatunków piwa. W 1995 roku na bazie zakładu powstała Brovar LLC, w asortymencie 17 odmian żywego niepasteryzowanego piwa, m.in. 3 odmiany premium, naturalna woda stołowa Mikulinetska Khrustalnaya, 4 odmiany słodkich napojów, kwas Mikulinetsky i oryginalny napój M-Cola.
Powodem szczególnego smaku piwa Sp. z oo „Brovar” jest woda źródlana przenikająca przez warstwy gleby z warstwami niebieskiej i czerwonej gliny. W zakładzie odbywają się wycieczki i degustacje.