Weekend w Wilnie

Pisemny: 12 marta 2009
Czas podróży: 5 — 9 marta 2009
Komu autor poleca hotel?: W przypadku podróży służbowych; Na wypoczynek z przyjaciółmi, dla młodzieży
Ocena hotelu:
8.0
od 10
Oceny hoteli według kryteriów:
Pokoje: 8.0
Usługa: 8.0
Czystość: 9.0
Odżywianie: 8.0
Infrastruktura: 10.0
Nasza podró ż na Litwę rozpoczę ł a się od ciepł ego powitania na dworcu autobusowym w Wilnie przez przedstawicieli litewskiego biura podró ż y. Zameldowanie w hotelu przebiegł o bez problemó w, jeś li nie wzią ć pod uwagę , ż e na począ tku zaproponowano nam pokó j z dwoma pojedynczymi ł ó ż kami, ale na naszą proś bę od razu zastą pili go jednym ł ó ż kiem podwó jnym.
Hotel Kł ajpeda - dawny "City Park", zmienił wł aś cicieli w 2007 roku, został wyremontowany i od tego czasu wyglą da cał kiem przyzwoicie w wytrawnym technokratycznym stylu. Nie zauważ yliś my ż adnych szczegó lnych niedocią gnię ć , moż e z wyją tkiem bardzo skromnego ś niadania kontynentalnego w godzinach porannych. Lokalizacja hotelu jest bardzo dobra - w samym centrum miasta, na placu przed katedrą . Podczas naszego pobytu odbywał się ró wnież coroczny jarmark Kaziukas – kolorowy bazar rzemieś lnikó w i kupcó w, któ ry zaczynał się tuż przy naszym hotelu, wię c nie musieliś my się nudzić . Duż o wikliny ze sł omy, rę kodzieł a z drewna, piernikó w i "kazyuki" - domowej roboty wiklinowych bukietó w - tego wszystkiego był o pod dostatkiem na ulicach miasta.
Ję zyk litewski jest dla naszych uszu zupeł nie niezrozumiał y, ludzie przyjaź ni, dziewczyny niebieskookie i jasnowł ose.

Kuchnia litewska nie zachwyca ró ż norodnoś cią potraw. Wię kszoś ć z nich jest na bazie ziemniakó w, ró ż ne tarte zapiekanki, smaż one naleś niki, zupy, wszystkie mają bazę ziemniaczaną . W Wilnie jest restauracja "Locus" - warto tam spró bować bestii : ) Tu gotują mię so bobra, sarny, jelenia, niedź wiedzia, dzika, a to wszystko jest naprawdę smaczne.
Z narodowych napojó w alkoholowych na uwagę zasł uguje medus - napó j warzony wedł ug tradycyjnych litewskich receptur na bazie miodu i zió ł o ró ż nej mocy.
Co warto zobaczyć : Stare Miasto w Wilnie, Muzeum Diabł ó w i Czerleni w Kownie, Zamek Trocki w Trokach.
Ile to kosztuje: przecię tny obiad dla dwojga to 25-35 litó w w restauracji narodowej i od 60 litó w w restauracji wyż szej klasy. 1 lit - 3 hrywny.
Mił ej podró ż y: )
Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał

Uwagi (0) zostaw komentarz
Pokaż inne komentarze …
аватар