Kupiliś my bilet za poś rednictwem poś rednika od organizatora wycieczek Biblioglobus do Pola Costa Beach Hotel 3 * Cyprus Protaras od 25.10. 18 do 31.10. 18. nigdy nie był o bardziej obrzydliwych wakacji, chociaż na Cyprze odpoczywamy już szó sty raz. Wzię liś my też ś niadanie i kolację .
… Już ▾
Kupiliś my bilet za poś rednictwem poś rednika od organizatora wycieczek Biblioglobus do Pola Costa Beach Hotel 3 * Cyprus Protaras od 25.10. 18 do 31.10. 18. nigdy nie był o bardziej obrzydliwych wakacji, chociaż na Cyprze odpoczywamy już szó sty raz. Wzię liś my też ś niadanie i kolację . Do hotelu dotarliś my o 5.30 rano, w ogó le nie był o gdzie usią ś ć , bo mocno padał o i wszystko dookoł a był o wilgotne i mokre. Jedna sofa z napisem - "tylko do administracji". Dali gestami klucz do toalety w piwnicy i zaproponowali, ż e przebiorą się tam i przejdą do 14.00.... Po tym, jak wszyscy zjedli ś niadanie i zaoferowano nam tylko jedzenie. Za ladą dystrybucyjną stał a dziewczyna z dł ugimi wł osami, któ ra rozkł adał a na tacach jedzenie: ser, kieł basę , wę glan pokrojony na 6 kawał kó w, mniej wię cej wielkoś ci banknotu 5 rubli, i robił a to regularnie, po 6-8 sztuk na tacę , jak to zał atwili, zgł osił a wię cej, podczas gdy nie miał a specjalnych ubrań , nakrycia gł owy i rę kawiczek, i tak był o każ dego ranka. Potem poszł a posprzą tać pokoje, umyć ł azienki, wyczyś cić toalety i wyrzucić ś mieci w tych samych ubraniach, a potem ponownie rozł oż yć produkty bez rę kawiczek. I tak był o przez cał ą resztę , czyli. przez tydzień nosił a te same ubrania. Po zameldowaniu wieczorem odbył a się kolacja. Nigdy w ż yciu nie widział em czegoś takiego!! ! ! Sam wł aś ciciel hotelu stał przy dystrybucji w odzież y roboczej, bez nakrycia gł owy i rę kawiczek i sam nakł adał gorą ce mię so na talerze wczasowiczó w.... Na począ tku mó gł podrapać swoje intymne miejsca, a potem wzią ć miarkę i nał oż yć jedzenie, nie to, co chcę jeś ć , ale nawet tyle, ile uzna za stosowne, i tak był o każ dego wieczoru. Czasami przychodził w kaloszach, rybackich strojach, brudnym naoliwionym kapeluszu, wstawał , by podawać jedzenie, odpowiednio, bez rę kawiczek. Kiedyś naprawił windę i od razu poszedł do dystrybucji. Zawsze decydował , ile i co należ y umieś cić na każ dym talerzu. Odmó wił em kotletó w pł ywają cych w oleju, rzucił z nimi chochlę , brudzą c cał y blat i rozlewają c olej na moje ubranie. Nie był o sensu się z nim kł ó cić , a wszyscy się go po prostu bali. Tak samo był o, gdy naprawiał kanał y i przyszedł do dystrybucji ż ywnoś ci w ś mierdzą cych ubraniach. . Na ś niadanie w ogó le nie ma torebek z herbatą , poł owa kawy, poł owa czekolady wlewa się z rzekomego ekspresu do kubka, ale wszyscy cieszą się , ż e przynajmniej coś się leje. Kontyngent to gł ó wnie starsi emeryci i matki z dzieć mi. Nie był o sensu się z nim kł ó cić , krzyczał , ż e jest Turkiem i nie rozumie ję zyka rosyjskiego. Nie moż na był o sfotografować cał ego tego horroru z obawy, ż e moż na to zrobić w niewiadomy sposó b. W hotelu nikt nie mó wi ani nie rozumie po rosyjsku. Twó j przedstawiciel BIBLIOGLOBUS, z któ rym spotkał się Sergey Kushnirik, tel. +35.97701584 powiedział mi, ż e jest herbata i powinienem zapytać …. . Kupiliś my bilet ze ś niadaniem i obiadokolacją , proszę , ż ebym nikomu nic nie był a winna za wszystko, co został o opł acone przy zakupie biletu. Mam obowią zek zapewnić ś niadanie, za któ re zapł acił em, w tym herbatę . W są siednich kawiarniach ś niadanie z lepszym asortymentem niż w tym hotelu kosztował o 3.23 euro, zatem na ś niadanie dla dwojga wydano niecał e 50 euro z kosztó w wycieczki. Na cał y hotel w restauracji na ladzie barowej są trzy sł oiki soli i dwa dozowniki cukru z nimi jest szklanka w któ rej są.3 ł yż eczki na cał y hotel, z któ rych korzystają wszyscy bez wyją tku, jakie warunki sanitarne są kwestionowane. Dzbanek zimnego mleka jest peł en frytek i pę knię ć , któ re już dawno powinny leż eć w ś mietniku, a nie mlekiem na batonie. Wszystkie normy sanitarne są naruszone. Kubki i szklanki stoją prosto na stole, do gó ry nogami, to znaczy odwracasz go i idziesz nalać sobie drinka. Jedna pojedyncza serwetka, na któ rej leż ą sztuć ce i numer na stole z numerem pokoju, w któ rym mieszkasz. Wszyscy muszą usią ś ć tam, gdzie wł aś ciciel je postawił , gdy się wprowadzają . Na obiad jeden owoc na osobę , mandarynka, gruszka lub jabł ko, kł adzie się już na stole ś ciś le na talerzu i nie wiadomo, czy jest myty, czy nie. Jedna mandarynka w jednej rę ce. Cał e pię tro obwieszone jest gł upimi treś ciami - dzieci poniż ej 14 roku ż ycia nie mogą korzystać z windy bez pomocy dorosł ych. Nie moż na wejś ć na mokro itp. A przede wszystkim zdziwił o mnie, ż e przed schodami był y wiadra z wodą i pojawił y się znaki, ż e trzeba zmyć piasek z nó g. A do hotelu jest kilka rzę dó w takich wiader, dlatego po tej procedurze moż esz przynieś ć do domu ró ż ne grzyby stó p. Dotyczy to wszystkich tych samych naruszeń norm sanitarnych. Obowią zują cą normą tego hotelu jest zawsze przekazanie klucza do recepcji, ale prawie zawsze był o tam puste, a klucz jest umieszczony na talerzu na ladzie. Nigdy nie mieliś my gorszych wakacji.
Tak jak
Lubisz
• 5
Pokaż inne komentarze …
Trzy darmowe dni w pracy plus weekend! 5 dni wolnoś ci. Oczywiś cie zdecydowaliś my się pomachać do morza! Na szkolenie był.1 dzień . Na Cyprze wyszł o na 4 noce i 4 peł ne dni, pią tego dnia już odlecieli. Hotel Pola Costa został wybrany ze wzglę du na swoje poł oż enie - tuż przy morzu.
… Już ▾
Trzy darmowe dni w pracy plus weekend! 5 dni wolnoś ci. Oczywiś cie zdecydowaliś my się pomachać do morza! Na szkolenie był.1 dzień . Na Cyprze wyszł o na 4 noce i 4 peł ne dni, pią tego dnia już odlecieli. Hotel Pola Costa został wybrany ze wzglę du na swoje poł oż enie - tuż przy morzu. Wylecieliś my w nocy, byliś my już w hotelu o 9 rano!
I tu się zaczę ł o! Nie spodziewaliś my się , ż e od razu się osiedlimy, ale przygnę bienie i nieuprzejmoś ć wł aś ciciela hotelu uderzył y! Spojrzał na nas nieprzyjaź nie i powiedział , ż e odprawa odbę dzie się o drugiej. Klucz do toalety, ż eby się przebrać , trzeba był o czekać czterdzieś ci minut! Nie moż esz pić napojó w na hotelowej werandzie, a tym bardziej przy basenie - nie moż esz! Wszystkie recepcje są oklejone reklamami zaczynają cymi się od sł owa Zabronione!
Spę dziliś my 5 godzin na leż akach przy basenie, pł ywaliś my w morzu, ale o drugiej nadal nie byliś my. Najpierw kazali czekać kolejne 10 minut, potem kolejne 10 i tak dalej. U Generał a okoł o trzech, szaleni z upał u i braku snu, zameldowaliś my się do pokoju, wpł acają c kaucję.15 euro za piloty od telewizora i klimatyzacji.
Mieliś my jedną sypialnię i salon z aneksem kuchennym. Hotel jest stary, bez naprawy, wszystko jest odrapane, hydraulika jest stara. W ł azience był y 2 mał e kostki mydł a i to był o to. Przez 4 dni nie dostawaliś my mydł a, rę cznika nie zmieniano, pokoju nie sprzą tano. Tylko dwa razy wyrzucił em ś mieci. W hotelu pracują.2 dziewczyny, od rana do wieczora orają , najpierw serwują ś niadania, potem sprzą tają pokoje. Ta dwó jka po prostu fizycznie nie ma czasu na sprzą tanie wszystkich pokoi nawet co drugi dzień ! Nie ma na nie narzekań , ale wł aś ciciel jest tak chciwy, ż e wolał by zaoszczę dzić na usł udze niż zatrudnić wię cej pokojó wek! Oszczę dnoś ci we wszystkim! Podczas obiadu sam kł adzie dania mię sne na talerzu, aby nikt nie zjadł dodatkowego kawał ka mię sa. Do kolacji nie ma napojó w, bar jest zamknię ty, to znaczy fizycznie nie moż na ich kupić . Ogó lnie jedzenie jest sł abe, a obsł uga nie istnieje!
W tym hotelu nie ma w ogó le serdecznoś ci i goś cinnoś ci. Najlepsze jest morze! To jest dwadzieś cia metró w dalej i jest pię kne! A jeś li masz ż elazne nerwy i nie dbasz o wszystko, moż esz pojechać do tego hotelu! I absolutnie NIE POLECAM!
I tu się zaczę ł o! Nie spodziewaliś my się , ż e od razu się osiedlimy, ale przygnę bienie i nieuprzejmoś ć wł aś ciciela hotelu uderzył y! Spojrzał na nas nieprzyjaź nie i powiedział , ż e odprawa odbę dzie się o drugiej. Klucz do toalety, ż eby się przebrać , trzeba był o czekać czterdzieś ci minut! Nie moż esz pić napojó w na hotelowej werandzie, a tym bardziej przy basenie - nie moż esz! Wszystkie recepcje są oklejone reklamami zaczynają cymi się od sł owa Zabronione!
Spę dziliś my 5 godzin na leż akach przy basenie, pł ywaliś my w morzu, ale o drugiej nadal nie byliś my. Najpierw kazali czekać kolejne 10 minut, potem kolejne 10 i tak dalej. U Generał a okoł o trzech, szaleni z upał u i braku snu, zameldowaliś my się do pokoju, wpł acają c kaucję.15 euro za piloty od telewizora i klimatyzacji.
Mieliś my jedną sypialnię i salon z aneksem kuchennym. Hotel jest stary, bez naprawy, wszystko jest odrapane, hydraulika jest stara. W ł azience był y 2 mał e kostki mydł a i to był o to. Przez 4 dni nie dostawaliś my mydł a, rę cznika nie zmieniano, pokoju nie sprzą tano. Tylko dwa razy wyrzucił em ś mieci. W hotelu pracują.2 dziewczyny, od rana do wieczora orają , najpierw serwują ś niadania, potem sprzą tają pokoje. Ta dwó jka po prostu fizycznie nie ma czasu na sprzą tanie wszystkich pokoi nawet co drugi dzień ! Nie ma na nie narzekań , ale wł aś ciciel jest tak chciwy, ż e wolał by zaoszczę dzić na usł udze niż zatrudnić wię cej pokojó wek! Oszczę dnoś ci we wszystkim! Podczas obiadu sam kł adzie dania mię sne na talerzu, aby nikt nie zjadł dodatkowego kawał ka mię sa. Do kolacji nie ma napojó w, bar jest zamknię ty, to znaczy fizycznie nie moż na ich kupić . Ogó lnie jedzenie jest sł abe, a obsł uga nie istnieje!
W tym hotelu nie ma w ogó le serdecznoś ci i goś cinnoś ci. Najlepsze jest morze! To jest dwadzieś cia metró w dalej i jest pię kne! A jeś li masz ż elazne nerwy i nie dbasz o wszystko, moż esz pojechać do tego hotelu! I absolutnie NIE POLECAM!
Tak jak
Lubisz
• 7
Po przyjeź dzie usiedliś my o 15-00, czekają c godzinę . . -mi. Pokoje wymagają remontu, podobnie jak hotel. Sprzą tanie w pokojach odbywa się raz bliż ej wyjazdu z hotelu, trzeba wzią ć prysznic przed 17-00 wtedy jest problem z wodą i ciś nieniem.
… Już ▾
Po przyjeź dzie usiedliś my o 15-00, czekają c godzinę . . -mi. Pokoje wymagają remontu, podobnie jak hotel. Sprzą tanie w pokojach odbywa się raz bliż ej wyjazdu z hotelu, trzeba wzią ć prysznic przed 17-00 wtedy jest problem z wodą i ciś nieniem. Po przybyciu do pokoju lampa w pokoju nie palił a się (nie wymieniali), potem po 4 dniach przepalił a się lampa w ł azience, wymienili ją ostatniego dnia przed wyjś ciem z hotelu. Musieliś my sami umyć i posprzą tać pokó j. ś niadania i kolacje zawsze zaczynał y się pó ź no, sam kierownik był przy dystrybucji. W recepcji nie mó wią po rosyjsku i nie chcą zrozumieć , mimo ż e turyś ci tylko z Rosji odpoczywają ))) Có ż , wszystko takie. Dwa lata temu odpoczywaliś my w 3*wszystko odpowiadał o, tutaj chyba 2* lub nawet mniej. Odnoś nie tego apartamentu nie zgadzam się , usł uga powinna być bo jest napisane, ż e 3* pobyt w tych apartamentach jest denerwują cy (prawie wszyscy, któ rzy odpoczywali w tym okresie), nie zgadzam się z ceną i jakoś cią , ja radzę zapł acić dodatkowo i odpoczą ć w innym hotelu, postawa personelu i kierownika nie ma pozytywnego wypoczynku, z wyją tkiem Rosjan, nikt nie odpoczywa w hotelu. Odnosi się wraż enie, ż e w hotel nie są inwestowane ż adne pienią dze. A opis hotelu na stronach musi zostać zmieniony, a nie pasuje.
Tak jak
Lubisz
• 9
Odpoczywaliś my w hotelu od 23.06 do 7.03 i wybieraliś my wedł ug lokalizacji i budż etu. Usiedliś my w cią gu 5 minut. Dostaliś my pokó j na 4 pię trze. Widok z pokoju jest po prostu wspaniał y. Meble są w dobrym stanie, w pokoju jest wszystko co potrzebne do gotowania.
… Już ▾
Odpoczywaliś my w hotelu od 23.06 do 7.03 i wybieraliś my wedł ug lokalizacji i budż etu. Usiedliś my w cią gu 5 minut. Dostaliś my pokó j na 4 pię trze. Widok z pokoju jest po prostu wspaniał y. Meble są w dobrym stanie, w pokoju jest wszystko co potrzebne do gotowania. Ś niadania standardowe - pokrojona kieł basa, szynka, ser, warzywa, kieł baski, smaż ony boczek, jajecznica, tosty, herbata, kawa, gorą ca czekolada, soki. Kolacja był a bardziej urozmaicona - koniecznie kurczak, woł owina lub wieprzowina, ryby, 3 rodzaje dodatkó w, sał atki, do obiadu nie był o napojó w. Owocami był y arbuzy i brzoskwinie. Sprzą tanie w pokoju co trzy dni, ś mieci był y codziennie wywoż one. Mieliś my wspaniał y odpoczynek przez 10 dni bez ż adnych niuansó w. Hotel odpowiada deklarowanej 3. Doskonał e poł ą czenie ceny i jakoś ci! Nadaje się na spokojne, relaksują ce rodzinne wakacje! Poł oż enie hotelu wykreś la wszystkie jego mankamenty - jeś li przyjedziesz za granicę , sł oń ce. Wybrał bym ten hotel nastę pnym razem.
Tak jak
Lubisz
• 2
Recenzja Pola Costa Beach Hotel Apartments Cypr w paź dzierniku Odpoczywaliś my w tym hotelu jako para od 9.10 do 19.10. czternaś cie. Ten hotel ma mieszane recenzje. Dlatego opiszę szczegó ł owo, jak to wszystko się wydarzył o. Touroperator TPG, gospodarz Attica Holidays.
… Już ▾
Recenzja Pola Costa Beach Hotel Apartments
Cypr w paź dzierniku
Odpoczywaliś my w tym hotelu jako para od 9.10 do 19.10. czternaś cie.
Ten hotel ma mieszane recenzje. Dlatego opiszę szczegó ł owo, jak to wszystko się wydarzył o. Touroperator TPG, gospodarz Attica Holidays. Z lotniska Laraki do hotelu autobus zabrał turystom 1 godzinę.40 minut. Wyszliś my jako ostatni.
Lokalizacja
Hotel (dokł adniej apartamenty hotelowe klasy C, któ re są wymienione pod numerem 123 na liś cie hoteli w Protaras i Pernerze) nie znajduje się w Protaras, ale w miejscowoś ci Pernera, 10 minut. przejazd autobusem z Protaras. Od wyjś cia z hotelu do brzegu niecał e 50 m. Leż aki na trawie przy hotelu i przy basenie są bezpł atne, jest ich 70, czyli wystarczy nawet przy peł nym obcią ż eniu hotelu. Od ekstremalnych hotelowych leż akó w do wody 20 stopni.
Hotel poł oż ony jest w pł ytkiej zatoce Pernera - 30 m do poziomu wody się gają cej do pasa. Co ciekawe, woda w pł ytkiej zatoce jest zimniejsza niż na otwartym morzu.
Ponieważ okna wszystkich pokoi wychodzą na pó ł noc, w pokojach nie ma sł oń ca, a stró j ką pielowy na balkonie (trzeba zabrać ze sobą linę ) schnie dł uż ej niż jeden dzień.
Urlopowicze i pracownicy hoteli
Pod koniec sezonu w mieszkaniach zamknię to III i IV pię tro, a zaję to pierwsze i drugie pię tro. Wszyscy wczasowicze, okoł o 22 osoby, mó wili po rosyjsku. Był y kobiety z dzieć mi w wieku 1-12 lat oraz mał ż eń stwa powyż ej 40 roku ż ycia.
Kierownik hotelu Kostas nie mó wi po rosyjsku (lub nie chce mó wić ), ale ma się wraż enie, ż e rozumie. Na ś niadanie i kolację był kelner okoł o 45 lat.
W barze pracuje rosyjskoję zyczna Nina (z pochodzenia Gruzin). Od 9.10 do 13.10 starszy rosyjskoję zyczny mę ż czyzna, ojciec Niny, dyż urował w recepcji w cią gu dnia. Potem w recepcji był tylko nocny opiekun (przewodnik powiedział - teraz recepcja ś pi w cią gu dnia).
Pokoje był y sprzą tane (raz na trzy dni, poś ciel był a zmieniana raz) przez starszą Cypryjkę . To jest cał y personel hotelu. Piszę o tym, bo wcześ niej nie odpoczywał em w tak mał ym hotelu.
Numer
Kostas osadził nas w pokoju 205, nie wzią ł pienię dzy na dobry pokó j. Ale piloty do telewizora i klimatyzatora wraz z kartami sieciowymi (kaucja 19 euro: 7.5x2 + 2x2) otrzymaliś my dopiero po 18-30, kiedy nie trzeba był o już wł ą czać klimatyzatora (taki jest hotel gospodarka).
Mieliś my pokó j na drugim (w naszej opinii na 3 pię trze). Przy zameldowaniu sprawdzili wszystko, po czym zadzwonili do Kostasa (aby nie był o problemó w z wyjś ciem z hotelu) i pokazali mu:
- uchwyt prysznicowy w ł azience jest wył amany;
- przepalił a się ż aró wka w korytarzu (nie był a wymieniana przez 11 dni);
- w lodó wce pę kł a dolna pó ł ka na drzwiach, nie naprawili jej;
- zapł on gazu na kuchence nie dział a (pokazał Kostas - uż yj zapalniczki);
- drzwi na balkon z kuchni nie zamykają się.
Najważ niejszy był ostatni – bezpieczeń stwo. Kostas z rozmachem zatrzasną ł szklane drzwi na balkon (zamknę ł y się ), mrukną ł coś ze zł oś cią i wyszedł.
Okazał o się - zatrzask drzwi był zepsuty i został zastą piony zardzewiał ą ś rubą . Aby zamkną ć drzwi, naciś nij przycisk, aby je otworzyć i jednocześ nie zamkną ć . Aby otworzyć , naciś nij i otwó rz. Podobna sytuacja z oknem w sypialni.
Przy okazji sprzą taczka pochwalił a nas, ż e zadzwoniliś my do Kostasa i pokazaliś my mu wady pokoju.
Nastę pnie znaleź liś my jeszcze gł ę bsze pę knię cia (dł ugoś ci 35-40 cm) w fajansowej „nodze” pod umywalką w ł azience. Na szczę ś cie ta „noga” nie rozpadł a się przed naszym wyjazdem.
W pokoju był y kubki, 2 szklanki (jedna potł uczona), 1 garnek, patelnie, ł yż ki, widelce, noż e, a nawet wszelkiego rodzaju trzepaczki do ubijania jedzenia. Nad 2-palnikową kuchenką gazową znajduje się okap. Jest czajnik elektryczny, ale do jego wł ą czenia potrzebny jest adapter.
W pokoju nie znaleź liś my ż adnych spadają cych mebli - wszystko był o w bardzo dobrym stanie. Ale jeś li czerwone wino rozleje się na kuchennym stole, nie da się go zetrzeć nawet wodą sodową.
Pomogł a wybielają ca pasta do zę bó w.
Rzeczywiś cie, poduszki w sypialni był y bardzo cienkie, ale w szafie w sypialni był y 3 dodatkowe poduszki, co rozwią zał o problem.
Izolacja akustyczna jest zł a. W restauracji hotelu Policarpia Issak w sobotę.11. 10. Od 14 do 2 nad ranem obchodziliś my rocznicę . Przez cał y ten czas muzyka był a dobrze sł yszalna, choć brzmiał a z odległ oś ci okoł o 300 m od zaplecza hotelu (czyli przez hotelowy korytarz). W sypialni wyraź nie sł ychać , jak są siedzi w pokoju 204 przesuwają meble.
Zaró wno ł azienka, jak i kuchnia są peł ne mał ych domowych mró wek. Są wszę dzie – na talerzach, na stole, na kanapie.
Odż ywianie
Mieszkania pracują w systemie HB. Naczynia został y ustawione w pobliż u baru w recepcji, a stoł y najpierw na ulicy pod baldachimem, a nastę pnie w hotelu przy barze
Ś niadanie 8-15. Przez cał y czas ś niadanie był o takie samo (tylko na koniec nie był o gorą cej czekolady, Nescafe z mlekiem i cappuccino w maszynie) i był o bardzo zmę czone.
Był y: tosty z dż emem, pł atki z mlekiem; gorą ca woda / kawa (3 rodzaje) / gorą ca czekolada z automatu, dawka ok. 100 gram; 3 schł odzone „soki”; posiekane pomidory i ogó rki; ser w plastrach + szynka + kieł basa; jajka sadzone, jajecznica; kieł baski (sojowe); smaż ona szynka; duszona fasola. Osobno na blacie barowym znajdował się dozownik cukru, olej w opakowaniu i torebki herbaty.
Kiedy cię cie się skoń czył o, kelner zał oż ył go. Nie ma ogrzewania ż ywnoś ci. O 9:00 był o jeszcze jedzenie.
Filiż anek, talerzy, widelcó w i ł yż ek starczył o dla wszystkich.
Kolacja 19-15. Po prostu zatrzą sł się swoim minimalizmem: ryż ; ziemniaki zapiekane na pó ł (na kolejne dni lub ziemniaki z kuskusem lub smaż one); woł owina z groszkiem (lub granatowy makaron lub kurczak); marchewka + kapusta z majonezem (pierwsze 3 dni); sał atka z pomidoró w + ogó rki + kalafior + sał atka z masł em (kilka razy był a sał atka grecka); pomarań cze (lub jabł ka lub nektarynki) pokrojone w plastry; grzanki.
W trakcie odpoczynku menu trochę się zmienił o, ale tak skromnej kolacji nie widział em w ż adnym z ponad 10 hoteli w ró ż nych krajach, w któ rych wcześ niej odpoczywał em w systemie HB. Od 11.10 gorą ce dania przy kolacji rozdawał kelner, co był o wyją tkowo niewygodne. Znowu oszczę dnoś ci dla hotelu, a jedzenia starczy dla wszystkich.
Oznacza to, ż e nie bę dziesz gł odny, nie zatrujesz się , ale na wakacjach chcesz jeś ć duż o bardziej urozmaicone.
Pogoda
Powietrze w nocy 23-24°С, w dzień.25-27°С. Woda 24.5 - 26.5°С. Był o sł onecznie, morze był o wzburzone (w zatoce moż na pł ywać ) tylko 2 razy.
4 razy padał o: 12.10 - 20 minut w cią gu dnia, wieczorem sł onecznie; 14.10 - po poł udniu, wieczorem jest sł onecznie; 15.10 - po poł udniu 1.5 godziny; 19.10 - w nocy i do 8-00. Kilka razy po 16-00 był o pochmurno i wiał chł odny wiatr.
Jednak prawie przez cał y czas panował a wysoka wilgotnoś ć , niewygodne był o szybkie chodzenie (pocisz się cał y) i mokre rzeczy wysychał y dł uż ej niż jeden dzień.
Wycieczki
Od hotelu wzdł uż przyjemnej promenady w 25 minut.
moż na dojś ć do molo Protaras (po drodze 3 zatoczki z parasolami i leż akami, jedna z kamykami, reszta piaszczysta) i 40-45 minut do plaż y Fig Three Bay. Plaż a Fig Three Bay jest naprawdę bardzo ł adna. Ale jest peł no ludzi. Wagony z rosyjskimi dzieć mi stoją w dwó ch rzę dach wzdł uż brzegu. Aby woda się gał a do pasa, trzeba przejś ć okoł o 70 m. Hał as, zgieł k, sznur jednostek pł ywają cych wokó ł wyspy - wystarczy spojrzeć , pł ywacy trafią . Nie polubił em.
Przez 25-30 min. z hotelu moż na dojś ć do koś cioł a Eliasza gó rują cego nad Protaras.
Jeś li jedziemy w kierunku Paralimni, a za hotelem Wildmills skrę camy w prawo, to asfaltem obok doś ć duż ego supermarketu moż na zają ć.10 minut. przyjedź do przystani Pernera i nadmorskiego koś cioł a w pobliż u hotelu Golden Coast.
W recepcji moż na poprosić o mapę Protaras i Paralimni. Mapa Ajia Napa z zaznaczonymi zabytkami - w Protaras w każ dym biurze podró ż y poł ą czona z wymianą walut.
Pojechaliś my na wł asną rę kę autobusem 101/102 (opł ata 1.5 po poł udniu) do Cape Greco (20 min.
), w Paralimni - znajduje się pię kna okolica 3 koś cioł ó w (10 minut jazdy) i Ayia Napa (40 minut jazdy).
W Ayia Napa, naprzeciwko hotelu New Famagusta, moż na przejś ć ś cież ką prowadzą cą do rzymskiego akweduktu o dł ugoś ci 1.3 km. Chronione przez UNESCO. Po powrocie do Ayia Napa, obok hotelu New Famagusta, znajduje się ciekawe Miejskie Muzeum Morskie (wejś cie 4 e), w odległ oś ci kró tkiego spaceru od niego na centralnym placu, Dom Muzeum Etnograficznego Ayia Napa z zabawnymi pamią tkami, duż y koś ció ł Panagia naprzeciwko któ rego znajduje się ś ciana z portretami chrześ cijań skich ś wię tych, a nastę pnie klasztor Ayia Napa. Stamtą d w 7-10 minut moż na dojś ć do przystani Ayia Napa.
Podobał a mi się wycieczka ł odzią z ką pielą w Blue Bay na ł odzi Napa King II (aka Coca-Cola) (cena 10 e, bilety na molo). To najwię kszy statek w Protaras ze szklanym dnem i akwarium na pokł adzie. Zbliż a się do martwego miasta Famagusta niż inni, podró ż trwa 2.5 godziny (zamiast 2 jak inni). Na pokł adzie serwowany jest powitalny drink i melon.
Kupiliś my wycieczki po Cyprze w biurze podró ż y naprzeciwko hotelu Crone Resort Alamaris (to trochę jak centralny plac Pernery - jest postó j taksó wek, duż o restauracji, kawiarni, oddział banku itp. ). Jedź tam z plaż y Pola Costa okoł o 5 min. Odbyliś my 2 wycieczki autobusowe: Famagusta-Kyrenia (360 km, potrzebny paszport, 42 e, 11 h 20 min. ) i Kikos-Aphrodite (470 km, 38 e, 12 h). Cena wycieczki to poł owa ceny gospodarza Attica Holidays. Za każ dym razem autobus z 55 miejscami był peł ny. Jako pierwsi weszliś my do autobusu i wysiedliś my jako ostatni, ponieważ autobus jechał trasą Pernera - Protaras - Ayia Napa - Larnaca.
Wycieczka Famagusta-Kyrenia (na pó ł nocnym Cyprze) jest ciekawsza, bo obejrzeliś my 5 obiektó w, ale tak naprawdę nie podobał o mi się stare miasto Kyrenia, bo po prostu niebezpiecznie chodzi po murach twierdzy - wysokoś ć to 10 metró w i nie ma ogrodzenia. Muzea nie podję ł y elementarnych ś rodkó w bezpieczeń stwa zwiedzają cych. U nas jeden turysta mocno rozbił gł owę przy wejś ciu do Muzeum Kazamató w. Wejś cie jest niskie, ale nie jest w ż aden sposó b oznakowane.
Chodniki na drugim pię trze w muzeum zatopionego staroż ytnego statku ró wnież chwieją się pod stopami.
Trasa Kikos-Aphrodite jest dł uż sza i lepiej usią ś ć po prawej stronie autobusu. Zabierz ze sobą ciepł e ubrania i parasol - w gó rach jest chł odno i deszczowo. Wycieczka o charakterze religijnym, ale pozwala poznać wię kszoś ć poł udniowego Cypru i popł ywać w zatoce Afrodyty. Naprawdę nie podobał o mi się , ż e program wycieczki zawierał : „cena wycieczki obejmuje degustację wina w wiosce Omodos”. W praktyce okazał o się , ż e to wł aś nie miejscowi, na wł asny koszt, dawali do degustacji lokalne wina i czacze. Oczywiś cie pró bowaliś my ich, ale czuliś my się nieswojo.
Przewodnicy Elena (Famaguchta-Kyrineya) i Alena (Kikos-Aphrodite) bardzo to polubili. Rozmawiali o Cyprze nieprzerwanie przez okoł o 10 godzin. Jedyną rzeczą jest to, ż e przewodnik Alena przekarmił wszystkich opowieś ciami o chrześ cijań skich rytuał ach i zwyczajach.
Kantor wymiany walut
Jesienią.2014 roku w Kijowie nie moż na był o kupić euro.
W efekcie w Pernerze wymieniliś my dolary na euro. Kurs w banku wynosił.0, 68 e, w sklepach 0.74, w sklepach z winami Butlegger (100 m w kierunku Paralimni od hotelu Crone Rezort Alamaris) – 0.77, u Nicka (w pobliż u koś cioł a Eliasza w Protaras) – 0.78. W niektó rych sklepach i biurach podró ż y wymieniane są ró wnież ruble rosyjskie, kurs wymiany wynosi 0.018 e.
Sklepy i restauracje
Ceny w mał ych sklepach w Pernerze i Protaras są doś ć wysokie. Odwiedziliś my Lidl w Protaras (50 min tam spacerkiem). Bardzo kiepski wybó r produktó w, np. w ogó le nie był o oliwy z oliwek (w koń cu kupiliś my ją w Butlegger) doś ć wysokie ceny, do tego ceny na metkach są takie same, a przy kasie inne wysokie.
Byliś my w metrze mię dzy Pernerą a Paralimni po wycieczce do Paralimni. Spacer od centrum Paralimni okoł o 12 minut. (5 przystankó w autobusowych 101/102). Ceny: pomidory – 0.95 e/kg, jabł ka 1-2.5 e/kg; mię so z kurczaka - 2.5 u/kg; wieprzowina 3.4-5 szt. /kg; syrop z chleba ś wię tojań skiego 0.25 l - 2.4 e; wino 0.7 - 3-12 e; Koniak cypryjski VSOP 0.35 l - 4.76 e, Zivania chacha 0.2 l - 3.2 e, wino Commandaria 0.7 l - 9-11 e.
Sporo zakupó w zrobiliś my w sklepie Butlegger, gdzie opró cz tanich produktó w z wina i wó dek jest oliwa z oliwek (1l w metalu - 6.5 e), soki (1l - 1e), lokalne sł odycze (lokum - 1e), przyprawy i naturalne kosmetyki oliwkowe.
W restauracjach dowolne cypryjskie danie narodowe do wyboru - 8 e. Meze mię sne (moż na zamó wić minimum 2 porcje) - 16-20 e/porcję . Meze rybny (moż na zamó wić minimum 2 porcje) - 20-24 e. Nierealne jest spoż ywanie nawet jednego meze mię snego razem. Mię sne mini meze, któ re moż na zamó wić samemu (okazał o się , ż e wystarczy dla dwojga) - 12-15 e.
Incydenty
Wieczorem przy kolacji przed wyruszeniem w trasę Famagusta-Kyrenia poprosiliś my kelnera o przygotowanie dla nas na jutro pakietu lunchowego. Nastę pnie zapytano Kostasa o to samo. Najpierw stwierdził , ż e nie rozumie rosyjskiego, a potem, komunikują c się po angielsku, stwierdził , ż e jest już za pó ź no i nie moż e.
Nastę pnego ranka (7-10, ś niadanie od 8-15) steward dowiedział się , ż e nic dla nas nie został o przygotowane.
Byliś my jedynymi w autobusie bez toreb na lunch.
Przed wyjazdem do Kikos-Aphrodite rano zwró ciliś my się do Kostasa z proś bą o przygotowanie pakietó w obiadowych. Przekierował nas do Niny, któ ra powiedział a, ż e tak naprawdę tego nie robią , ale zrobią dla nas wyją tek. W rezultacie o godzinie 21-00 otrzymaliś my od niej dwie doś ć duż e pokrojone buł eczki, któ re nastę pnego ranka zjedliś my z zakupionymi w sklepie pomidorami.
Apartamenty posiadają dwa baseny. Nie ma w nich cyrkulacji wody. Przez 11 dni nigdy nie widzieliś my ich czyszczonych. W mał ym basenie na dnie, z boku, leż y kupka piasku. Nie zaobserwowano cyrkulacji wody w basenach. Oczywiś cie nie moż na w nich pł ywać . Powiedział em to jednemu z rosyjskich turystó w (okazał a się być przyjació ł ką Kostasa), któ ry regularnie pł ywał w duż ym basenie. W dniu wyjazdu Kostas dł ugo się dowiedział : dlaczego powiedział em to turyś cie, dlaczego itd. itd. Posmak był bardzo nieprzyjemny.
Przy wejś ciu do hotelu znajduje się niecka z wodą , w któ rej teoretycznie trzeba umyć nogi z piasku. W ś rodku dnia woda w nim jest już czarna (patrz zdję cie).
Wyniki
Okazał o się , ż e pogoda w drugiej dekadzie paź dziernika na Cyprze bardzo sprzyja wakacyjnym wypadom na plaż ę . Naprawdę podobał nam się nasz pobyt na Cyprze. To był bardzo komfortowy pobyt, jednak wszystko nie jest uzasadnione wysokimi kosztami. Gł ó wną wadą jest wysoka wilgotnoś ć.
Wł aś ciwie nie zamierzaliś my jechać do Pola Costa Beach, ale nie potwierdził nas hotel Smart Line Protaras (dawny Pashalia), a biuro podró ż y zaproponował o Pola Costa Beach i zarezerwowaliś my. Pó ź niej przeczytaliś my negatywne opinie o hotelu, jednak za odmowę rezerwacji hotel nał oż ył mandat w wysokoś ci 240 e (koszt 3 dni pobytu) i musieliś my pojechać do Pola Costa Beach.
Jak widać , potwierdził a się znaczna czę ś ć negatywnych informacji o Pola Costa Beach podawanych w poprzednich recenzjach. Byliś my jednak na to przygotowani i nie przyć mił o to naszych wakacji.
Po prostu nie trzeba ką pać się w hotelowym basenie, brać pod uwagę zł oż oną naturę managera Kostasa i spokojnie jeś ć monotonne jedzenie. Jeś li masz jakieś pytania, napisz na sk_lora@ukr. netto, odpowiem.
Najważ niejszą rzeczą , któ ra mi się nie podobał a w hotelu, był y mró wki. I tak - spokojne, ciepł e morze jest bardzo blisko. Darmowe leż aki i parasole. Wygodny i przyjemny deptak. W pobliż u wiele sklepó w, restauracji i przystankó w autobusowych. W zasię gu spaceru i regularnym autobusem jest wiele ciekawych miejsc. Znają c cechy hotelu, decydujesz, czy wybrać się na plaż ę Pola Costa
Cypr w paź dzierniku
Odpoczywaliś my w tym hotelu jako para od 9.10 do 19.10. czternaś cie.
Ten hotel ma mieszane recenzje. Dlatego opiszę szczegó ł owo, jak to wszystko się wydarzył o. Touroperator TPG, gospodarz Attica Holidays. Z lotniska Laraki do hotelu autobus zabrał turystom 1 godzinę.40 minut. Wyszliś my jako ostatni.
Lokalizacja
Hotel (dokł adniej apartamenty hotelowe klasy C, któ re są wymienione pod numerem 123 na liś cie hoteli w Protaras i Pernerze) nie znajduje się w Protaras, ale w miejscowoś ci Pernera, 10 minut. przejazd autobusem z Protaras. Od wyjś cia z hotelu do brzegu niecał e 50 m. Leż aki na trawie przy hotelu i przy basenie są bezpł atne, jest ich 70, czyli wystarczy nawet przy peł nym obcią ż eniu hotelu. Od ekstremalnych hotelowych leż akó w do wody 20 stopni.
Hotel poł oż ony jest w pł ytkiej zatoce Pernera - 30 m do poziomu wody się gają cej do pasa. Co ciekawe, woda w pł ytkiej zatoce jest zimniejsza niż na otwartym morzu.
Ponieważ okna wszystkich pokoi wychodzą na pó ł noc, w pokojach nie ma sł oń ca, a stró j ką pielowy na balkonie (trzeba zabrać ze sobą linę ) schnie dł uż ej niż jeden dzień.
Urlopowicze i pracownicy hoteli
Pod koniec sezonu w mieszkaniach zamknię to III i IV pię tro, a zaję to pierwsze i drugie pię tro. Wszyscy wczasowicze, okoł o 22 osoby, mó wili po rosyjsku. Był y kobiety z dzieć mi w wieku 1-12 lat oraz mał ż eń stwa powyż ej 40 roku ż ycia.
Kierownik hotelu Kostas nie mó wi po rosyjsku (lub nie chce mó wić ), ale ma się wraż enie, ż e rozumie. Na ś niadanie i kolację był kelner okoł o 45 lat.
W barze pracuje rosyjskoję zyczna Nina (z pochodzenia Gruzin). Od 9.10 do 13.10 starszy rosyjskoję zyczny mę ż czyzna, ojciec Niny, dyż urował w recepcji w cią gu dnia. Potem w recepcji był tylko nocny opiekun (przewodnik powiedział - teraz recepcja ś pi w cią gu dnia).
Pokoje był y sprzą tane (raz na trzy dni, poś ciel był a zmieniana raz) przez starszą Cypryjkę . To jest cał y personel hotelu. Piszę o tym, bo wcześ niej nie odpoczywał em w tak mał ym hotelu.
Numer
Kostas osadził nas w pokoju 205, nie wzią ł pienię dzy na dobry pokó j. Ale piloty do telewizora i klimatyzatora wraz z kartami sieciowymi (kaucja 19 euro: 7.5x2 + 2x2) otrzymaliś my dopiero po 18-30, kiedy nie trzeba był o już wł ą czać klimatyzatora (taki jest hotel gospodarka).
Mieliś my pokó j na drugim (w naszej opinii na 3 pię trze). Przy zameldowaniu sprawdzili wszystko, po czym zadzwonili do Kostasa (aby nie był o problemó w z wyjś ciem z hotelu) i pokazali mu:
- uchwyt prysznicowy w ł azience jest wył amany;
- przepalił a się ż aró wka w korytarzu (nie był a wymieniana przez 11 dni);
- w lodó wce pę kł a dolna pó ł ka na drzwiach, nie naprawili jej;
- zapł on gazu na kuchence nie dział a (pokazał Kostas - uż yj zapalniczki);
- drzwi na balkon z kuchni nie zamykają się.
Najważ niejszy był ostatni – bezpieczeń stwo. Kostas z rozmachem zatrzasną ł szklane drzwi na balkon (zamknę ł y się ), mrukną ł coś ze zł oś cią i wyszedł.
Okazał o się - zatrzask drzwi był zepsuty i został zastą piony zardzewiał ą ś rubą . Aby zamkną ć drzwi, naciś nij przycisk, aby je otworzyć i jednocześ nie zamkną ć . Aby otworzyć , naciś nij i otwó rz. Podobna sytuacja z oknem w sypialni.
Przy okazji sprzą taczka pochwalił a nas, ż e zadzwoniliś my do Kostasa i pokazaliś my mu wady pokoju.
Nastę pnie znaleź liś my jeszcze gł ę bsze pę knię cia (dł ugoś ci 35-40 cm) w fajansowej „nodze” pod umywalką w ł azience. Na szczę ś cie ta „noga” nie rozpadł a się przed naszym wyjazdem.
W pokoju był y kubki, 2 szklanki (jedna potł uczona), 1 garnek, patelnie, ł yż ki, widelce, noż e, a nawet wszelkiego rodzaju trzepaczki do ubijania jedzenia. Nad 2-palnikową kuchenką gazową znajduje się okap. Jest czajnik elektryczny, ale do jego wł ą czenia potrzebny jest adapter.
W pokoju nie znaleź liś my ż adnych spadają cych mebli - wszystko był o w bardzo dobrym stanie. Ale jeś li czerwone wino rozleje się na kuchennym stole, nie da się go zetrzeć nawet wodą sodową.
Pomogł a wybielają ca pasta do zę bó w.
Rzeczywiś cie, poduszki w sypialni był y bardzo cienkie, ale w szafie w sypialni był y 3 dodatkowe poduszki, co rozwią zał o problem.
Izolacja akustyczna jest zł a. W restauracji hotelu Policarpia Issak w sobotę.11. 10. Od 14 do 2 nad ranem obchodziliś my rocznicę . Przez cał y ten czas muzyka był a dobrze sł yszalna, choć brzmiał a z odległ oś ci okoł o 300 m od zaplecza hotelu (czyli przez hotelowy korytarz). W sypialni wyraź nie sł ychać , jak są siedzi w pokoju 204 przesuwają meble.
Zaró wno ł azienka, jak i kuchnia są peł ne mał ych domowych mró wek. Są wszę dzie – na talerzach, na stole, na kanapie.
Odż ywianie
Mieszkania pracują w systemie HB. Naczynia został y ustawione w pobliż u baru w recepcji, a stoł y najpierw na ulicy pod baldachimem, a nastę pnie w hotelu przy barze
Ś niadanie 8-15. Przez cał y czas ś niadanie był o takie samo (tylko na koniec nie był o gorą cej czekolady, Nescafe z mlekiem i cappuccino w maszynie) i był o bardzo zmę czone.
Był y: tosty z dż emem, pł atki z mlekiem; gorą ca woda / kawa (3 rodzaje) / gorą ca czekolada z automatu, dawka ok. 100 gram; 3 schł odzone „soki”; posiekane pomidory i ogó rki; ser w plastrach + szynka + kieł basa; jajka sadzone, jajecznica; kieł baski (sojowe); smaż ona szynka; duszona fasola. Osobno na blacie barowym znajdował się dozownik cukru, olej w opakowaniu i torebki herbaty.
Kiedy cię cie się skoń czył o, kelner zał oż ył go. Nie ma ogrzewania ż ywnoś ci. O 9:00 był o jeszcze jedzenie.
Filiż anek, talerzy, widelcó w i ł yż ek starczył o dla wszystkich.
Kolacja 19-15. Po prostu zatrzą sł się swoim minimalizmem: ryż ; ziemniaki zapiekane na pó ł (na kolejne dni lub ziemniaki z kuskusem lub smaż one); woł owina z groszkiem (lub granatowy makaron lub kurczak); marchewka + kapusta z majonezem (pierwsze 3 dni); sał atka z pomidoró w + ogó rki + kalafior + sał atka z masł em (kilka razy był a sał atka grecka); pomarań cze (lub jabł ka lub nektarynki) pokrojone w plastry; grzanki.
W trakcie odpoczynku menu trochę się zmienił o, ale tak skromnej kolacji nie widział em w ż adnym z ponad 10 hoteli w ró ż nych krajach, w któ rych wcześ niej odpoczywał em w systemie HB. Od 11.10 gorą ce dania przy kolacji rozdawał kelner, co był o wyją tkowo niewygodne. Znowu oszczę dnoś ci dla hotelu, a jedzenia starczy dla wszystkich.
Oznacza to, ż e nie bę dziesz gł odny, nie zatrujesz się , ale na wakacjach chcesz jeś ć duż o bardziej urozmaicone.
Pogoda
Powietrze w nocy 23-24°С, w dzień.25-27°С. Woda 24.5 - 26.5°С. Był o sł onecznie, morze był o wzburzone (w zatoce moż na pł ywać ) tylko 2 razy.
4 razy padał o: 12.10 - 20 minut w cią gu dnia, wieczorem sł onecznie; 14.10 - po poł udniu, wieczorem jest sł onecznie; 15.10 - po poł udniu 1.5 godziny; 19.10 - w nocy i do 8-00. Kilka razy po 16-00 był o pochmurno i wiał chł odny wiatr.
Jednak prawie przez cał y czas panował a wysoka wilgotnoś ć , niewygodne był o szybkie chodzenie (pocisz się cał y) i mokre rzeczy wysychał y dł uż ej niż jeden dzień.
Wycieczki
Od hotelu wzdł uż przyjemnej promenady w 25 minut.
moż na dojś ć do molo Protaras (po drodze 3 zatoczki z parasolami i leż akami, jedna z kamykami, reszta piaszczysta) i 40-45 minut do plaż y Fig Three Bay. Plaż a Fig Three Bay jest naprawdę bardzo ł adna. Ale jest peł no ludzi. Wagony z rosyjskimi dzieć mi stoją w dwó ch rzę dach wzdł uż brzegu. Aby woda się gał a do pasa, trzeba przejś ć okoł o 70 m. Hał as, zgieł k, sznur jednostek pł ywają cych wokó ł wyspy - wystarczy spojrzeć , pł ywacy trafią . Nie polubił em.
Przez 25-30 min. z hotelu moż na dojś ć do koś cioł a Eliasza gó rują cego nad Protaras.
Jeś li jedziemy w kierunku Paralimni, a za hotelem Wildmills skrę camy w prawo, to asfaltem obok doś ć duż ego supermarketu moż na zają ć.10 minut. przyjedź do przystani Pernera i nadmorskiego koś cioł a w pobliż u hotelu Golden Coast.
W recepcji moż na poprosić o mapę Protaras i Paralimni. Mapa Ajia Napa z zaznaczonymi zabytkami - w Protaras w każ dym biurze podró ż y poł ą czona z wymianą walut.
Pojechaliś my na wł asną rę kę autobusem 101/102 (opł ata 1.5 po poł udniu) do Cape Greco (20 min.
), w Paralimni - znajduje się pię kna okolica 3 koś cioł ó w (10 minut jazdy) i Ayia Napa (40 minut jazdy).
W Ayia Napa, naprzeciwko hotelu New Famagusta, moż na przejś ć ś cież ką prowadzą cą do rzymskiego akweduktu o dł ugoś ci 1.3 km. Chronione przez UNESCO. Po powrocie do Ayia Napa, obok hotelu New Famagusta, znajduje się ciekawe Miejskie Muzeum Morskie (wejś cie 4 e), w odległ oś ci kró tkiego spaceru od niego na centralnym placu, Dom Muzeum Etnograficznego Ayia Napa z zabawnymi pamią tkami, duż y koś ció ł Panagia naprzeciwko któ rego znajduje się ś ciana z portretami chrześ cijań skich ś wię tych, a nastę pnie klasztor Ayia Napa. Stamtą d w 7-10 minut moż na dojś ć do przystani Ayia Napa.
Podobał a mi się wycieczka ł odzią z ką pielą w Blue Bay na ł odzi Napa King II (aka Coca-Cola) (cena 10 e, bilety na molo). To najwię kszy statek w Protaras ze szklanym dnem i akwarium na pokł adzie. Zbliż a się do martwego miasta Famagusta niż inni, podró ż trwa 2.5 godziny (zamiast 2 jak inni). Na pokł adzie serwowany jest powitalny drink i melon.
Kupiliś my wycieczki po Cyprze w biurze podró ż y naprzeciwko hotelu Crone Resort Alamaris (to trochę jak centralny plac Pernery - jest postó j taksó wek, duż o restauracji, kawiarni, oddział banku itp. ). Jedź tam z plaż y Pola Costa okoł o 5 min. Odbyliś my 2 wycieczki autobusowe: Famagusta-Kyrenia (360 km, potrzebny paszport, 42 e, 11 h 20 min. ) i Kikos-Aphrodite (470 km, 38 e, 12 h). Cena wycieczki to poł owa ceny gospodarza Attica Holidays. Za każ dym razem autobus z 55 miejscami był peł ny. Jako pierwsi weszliś my do autobusu i wysiedliś my jako ostatni, ponieważ autobus jechał trasą Pernera - Protaras - Ayia Napa - Larnaca.
Wycieczka Famagusta-Kyrenia (na pó ł nocnym Cyprze) jest ciekawsza, bo obejrzeliś my 5 obiektó w, ale tak naprawdę nie podobał o mi się stare miasto Kyrenia, bo po prostu niebezpiecznie chodzi po murach twierdzy - wysokoś ć to 10 metró w i nie ma ogrodzenia. Muzea nie podję ł y elementarnych ś rodkó w bezpieczeń stwa zwiedzają cych. U nas jeden turysta mocno rozbił gł owę przy wejś ciu do Muzeum Kazamató w. Wejś cie jest niskie, ale nie jest w ż aden sposó b oznakowane.
Chodniki na drugim pię trze w muzeum zatopionego staroż ytnego statku ró wnież chwieją się pod stopami.
Trasa Kikos-Aphrodite jest dł uż sza i lepiej usią ś ć po prawej stronie autobusu. Zabierz ze sobą ciepł e ubrania i parasol - w gó rach jest chł odno i deszczowo. Wycieczka o charakterze religijnym, ale pozwala poznać wię kszoś ć poł udniowego Cypru i popł ywać w zatoce Afrodyty. Naprawdę nie podobał o mi się , ż e program wycieczki zawierał : „cena wycieczki obejmuje degustację wina w wiosce Omodos”. W praktyce okazał o się , ż e to wł aś nie miejscowi, na wł asny koszt, dawali do degustacji lokalne wina i czacze. Oczywiś cie pró bowaliś my ich, ale czuliś my się nieswojo.
Przewodnicy Elena (Famaguchta-Kyrineya) i Alena (Kikos-Aphrodite) bardzo to polubili. Rozmawiali o Cyprze nieprzerwanie przez okoł o 10 godzin. Jedyną rzeczą jest to, ż e przewodnik Alena przekarmił wszystkich opowieś ciami o chrześ cijań skich rytuał ach i zwyczajach.
Kantor wymiany walut
Jesienią.2014 roku w Kijowie nie moż na był o kupić euro.
W efekcie w Pernerze wymieniliś my dolary na euro. Kurs w banku wynosił.0, 68 e, w sklepach 0.74, w sklepach z winami Butlegger (100 m w kierunku Paralimni od hotelu Crone Rezort Alamaris) – 0.77, u Nicka (w pobliż u koś cioł a Eliasza w Protaras) – 0.78. W niektó rych sklepach i biurach podró ż y wymieniane są ró wnież ruble rosyjskie, kurs wymiany wynosi 0.018 e.
Sklepy i restauracje
Ceny w mał ych sklepach w Pernerze i Protaras są doś ć wysokie. Odwiedziliś my Lidl w Protaras (50 min tam spacerkiem). Bardzo kiepski wybó r produktó w, np. w ogó le nie był o oliwy z oliwek (w koń cu kupiliś my ją w Butlegger) doś ć wysokie ceny, do tego ceny na metkach są takie same, a przy kasie inne wysokie.
Byliś my w metrze mię dzy Pernerą a Paralimni po wycieczce do Paralimni. Spacer od centrum Paralimni okoł o 12 minut. (5 przystankó w autobusowych 101/102). Ceny: pomidory – 0.95 e/kg, jabł ka 1-2.5 e/kg; mię so z kurczaka - 2.5 u/kg; wieprzowina 3.4-5 szt. /kg; syrop z chleba ś wię tojań skiego 0.25 l - 2.4 e; wino 0.7 - 3-12 e; Koniak cypryjski VSOP 0.35 l - 4.76 e, Zivania chacha 0.2 l - 3.2 e, wino Commandaria 0.7 l - 9-11 e.
Sporo zakupó w zrobiliś my w sklepie Butlegger, gdzie opró cz tanich produktó w z wina i wó dek jest oliwa z oliwek (1l w metalu - 6.5 e), soki (1l - 1e), lokalne sł odycze (lokum - 1e), przyprawy i naturalne kosmetyki oliwkowe.
W restauracjach dowolne cypryjskie danie narodowe do wyboru - 8 e. Meze mię sne (moż na zamó wić minimum 2 porcje) - 16-20 e/porcję . Meze rybny (moż na zamó wić minimum 2 porcje) - 20-24 e. Nierealne jest spoż ywanie nawet jednego meze mię snego razem. Mię sne mini meze, któ re moż na zamó wić samemu (okazał o się , ż e wystarczy dla dwojga) - 12-15 e.
Incydenty
Wieczorem przy kolacji przed wyruszeniem w trasę Famagusta-Kyrenia poprosiliś my kelnera o przygotowanie dla nas na jutro pakietu lunchowego. Nastę pnie zapytano Kostasa o to samo. Najpierw stwierdził , ż e nie rozumie rosyjskiego, a potem, komunikują c się po angielsku, stwierdził , ż e jest już za pó ź no i nie moż e.
Nastę pnego ranka (7-10, ś niadanie od 8-15) steward dowiedział się , ż e nic dla nas nie został o przygotowane.
Byliś my jedynymi w autobusie bez toreb na lunch.
Przed wyjazdem do Kikos-Aphrodite rano zwró ciliś my się do Kostasa z proś bą o przygotowanie pakietó w obiadowych. Przekierował nas do Niny, któ ra powiedział a, ż e tak naprawdę tego nie robią , ale zrobią dla nas wyją tek. W rezultacie o godzinie 21-00 otrzymaliś my od niej dwie doś ć duż e pokrojone buł eczki, któ re nastę pnego ranka zjedliś my z zakupionymi w sklepie pomidorami.
Apartamenty posiadają dwa baseny. Nie ma w nich cyrkulacji wody. Przez 11 dni nigdy nie widzieliś my ich czyszczonych. W mał ym basenie na dnie, z boku, leż y kupka piasku. Nie zaobserwowano cyrkulacji wody w basenach. Oczywiś cie nie moż na w nich pł ywać . Powiedział em to jednemu z rosyjskich turystó w (okazał a się być przyjació ł ką Kostasa), któ ry regularnie pł ywał w duż ym basenie. W dniu wyjazdu Kostas dł ugo się dowiedział : dlaczego powiedział em to turyś cie, dlaczego itd. itd. Posmak był bardzo nieprzyjemny.
Przy wejś ciu do hotelu znajduje się niecka z wodą , w któ rej teoretycznie trzeba umyć nogi z piasku. W ś rodku dnia woda w nim jest już czarna (patrz zdję cie).
Wyniki
Okazał o się , ż e pogoda w drugiej dekadzie paź dziernika na Cyprze bardzo sprzyja wakacyjnym wypadom na plaż ę . Naprawdę podobał nam się nasz pobyt na Cyprze. To był bardzo komfortowy pobyt, jednak wszystko nie jest uzasadnione wysokimi kosztami. Gł ó wną wadą jest wysoka wilgotnoś ć.
Wł aś ciwie nie zamierzaliś my jechać do Pola Costa Beach, ale nie potwierdził nas hotel Smart Line Protaras (dawny Pashalia), a biuro podró ż y zaproponował o Pola Costa Beach i zarezerwowaliś my. Pó ź niej przeczytaliś my negatywne opinie o hotelu, jednak za odmowę rezerwacji hotel nał oż ył mandat w wysokoś ci 240 e (koszt 3 dni pobytu) i musieliś my pojechać do Pola Costa Beach.
Jak widać , potwierdził a się znaczna czę ś ć negatywnych informacji o Pola Costa Beach podawanych w poprzednich recenzjach. Byliś my jednak na to przygotowani i nie przyć mił o to naszych wakacji.
Po prostu nie trzeba ką pać się w hotelowym basenie, brać pod uwagę zł oż oną naturę managera Kostasa i spokojnie jeś ć monotonne jedzenie. Jeś li masz jakieś pytania, napisz na sk_lora@ukr. netto, odpowiem.
Najważ niejszą rzeczą , któ ra mi się nie podobał a w hotelu, był y mró wki. I tak - spokojne, ciepł e morze jest bardzo blisko. Darmowe leż aki i parasole. Wygodny i przyjemny deptak. W pobliż u wiele sklepó w, restauracji i przystankó w autobusowych. W zasię gu spaceru i regularnym autobusem jest wiele ciekawych miejsc. Znają c cechy hotelu, decydujesz, czy wybrać się na plaż ę Pola Costa
Tak jak
Lubisz
• 16
• podróżował 10 lat wstecz
Rodzinne wakacje w sierpniu 2014 r. W hotelu są tylko Rosjanie i Ukraiń cy. Hotel ma ś wietną lokalizację , wszystkie pokoje wychodzą na morze. Pię kna zielona okolica z widokiem na morze, za nim zaczyna się publiczna plaż a. Znaczne oszczę dnoś ci na leż akach i parasolach.
… Już ▾
Rodzinne wakacje w sierpniu 2014 r. W hotelu są tylko Rosjanie i Ukraiń cy. Hotel ma ś wietną lokalizację , wszystkie pokoje wychodzą na morze. Pię kna zielona okolica z widokiem na morze, za nim zaczyna się publiczna plaż a. Znaczne oszczę dnoś ci na leż akach i parasolach. Na tym koń czą się wszystkie pozytywne strony. Pokó j jest duż y, czysty, ale ł ó ż ko pozostawia wiele do ż yczenia. Syntetyczny, ł zawią cy, szaro-ż ó ł ty. Zapach wydawał się zmyty, pachniał ś wież oś cią , ale widok był STRASZNY. Rę czniki są takie same. Chcę osobno porozmawiać o jedzeniu. Ś niadania i kolacje nigdy nie zaczynał y się na czas. Ś niadanie zaczyna się o 8:30, a kolacja o 19:30.19:40. Jeś li masz mał e dzieci, to jest to duż y minus. Na obiad, jak za dawnych czasó w sowieckich, zebrał a się duż a kolejka iz wycią gnię tym talerzem wszyscy ruszyli do dystrybucji. Mię so i ryby podawano porcjami. Nie jestem fanem jedzenia, a potem był em gł odny, a mę ż czyź ni nie mają nic do powiedzenia. Jeś li poczekasz i przyjdziesz trochę pó ź niej, nie ma nic do zabrania. Prosisz o przyniesienie ich, aby spojrzeli na ciebie tak, jakbyś od nich poż yczył . Przynoszą i rzucają koś ć jak pies. I nawet nie ś nij o ró ż norodnoś ci potraw i owocó w. Nie mamy kultu jedzenia, ale tak kiepskiego jedzenia nie widzieliś my w ż adnym hotelu. Tak jest w przypadku, gdy nie wierzył em opiniom na rosyjskich stronach, ale na pró ż no. . .
Tak jak
Lubisz
Hotel poł oż ony jest na plaż y, wszystkie pokoje mają widok na morze. Zatoka z piaszczystym dnem, bardzo odpowiednia dla dzieci, wypoczywają tu gł ó wnie rodziny z dzieć mi. są też kamienie, moż na pł ywać z maską . duż y pokó j z wyposaż oną kuchnią .
… Już ▾
Hotel poł oż ony jest na plaż y, wszystkie pokoje mają widok na morze. Zatoka z piaszczystym dnem, bardzo odpowiednia dla dzieci, wypoczywają tu gł ó wnie rodziny z dzieć mi. są też kamienie, moż na pł ywać z maską . duż y pokó j z wyposaż oną kuchnią . Sprzą tają co 2-3 dni, harmonogram sprzą tania jest niezrozumiał y. tylko mydł o w ł azience. Zabierz ze sobą szampon itp. Jedzenie jest bardzo monotonne. Ś niadanie jest takie samo - kieł baski, bekon, ser, jajka sadzone, jajecznica, 2 rodzaje kieł basy, musli, herbata, kawa, rozcień czone soki. Był a też owsianka na gorą ce mleko. Kolacja jest bardziej urozmaicona - był a wieprzowina, woł owina, ryby i owoce morza, ró ż ne sał atki, ryż , makaron, ziemniaki (frytki, puree), ale wszystko bez napojó w.
Tak jak
Lubisz
• 5
Opcja ekonomiczna, dobre terytorium dla hotelu tego poziomu. Dobra piaszczysta plaż a z falochronami, któ ra jest dobra dla rodzin z dzieć mi. Wszystkie pokoje z widokiem na morze. Leż aki na trawie gratis.
… Już ▾
Opcja ekonomiczna, dobre terytorium dla hotelu tego poziomu. Dobra piaszczysta plaż a z falochronami, któ ra jest dobra dla rodzin z dzieć mi. Wszystkie pokoje z widokiem na morze. Leż aki na trawie gratis.
Tak jak
Lubisz
• 1