Chcę powiedzieć , ż e reszta w tym kraju był a sukcesem.
Przede wszystkim zaznaczam, ż e nie był em w jednym hotelu, ale w wielu podró ż ował em po tym kraju z pó ł nocy na poł udnie, z zachodu na wschó d. Na pó ł nocy bardzo podobał mi się hotel Heritance Kandalama 5 *, znajduje się w dż ungli wś ró d mał p, któ re przychodzą do pokoju, kradną i jedzą wszystko, co widzą , wię c trzeba być ostroż nym. Jakoś ć restauracji jest najlepsza. To rzeczywiś cie 5. Odwiedzone: Gó rska forteca Sigiriya, zbudowana przez kró la Kashyapa (477-495 ne) jest wpisana na Listę Ś wiatowego Dziedzictwa. "Lwia Gó ra" - ucieleś nienie niezwykł ego pię kna - wznosi się.200 metró w nad bujną dż unglą . Gó rę otacza fosa, wał y i rozległ y park ze sł ynnymi stawami.
Inspekcja sł ynnej na cał ym ś wiecie galerii freskó w „Niebiań skie Panienki”, ukrytej gł ę boko w gó rach. Freski malowane naturalnym pigmentem na tynku
Polonaruwa - druga stolica Sri Lanki, zbudowana w XI-XII wieku. n. mi.
, a dziś jeden z najważ niejszych oś rodkó w dziedzictwa kulturowego kraju. Niezapomniane wraż enie robią ruiny budynkó w, pał acó w i klasztoró w. Tutaj zobaczysz:
• Ruiny Pał acu Kró lewskiego
• Ś wią tynia Gal Vihara - jedno z najbardziej znanych miejsc w jaskiniowej ś wią tyni Polonnaruwa, w któ rej znajdują się.4 dobrze zachowane posą gi Buddy w ró ż nych pozach, wyrzeź bione z litego granitu w XII wieku, uważ ane za prawdziwe arcydzieł a sztuki Sri Lanki. Pomimo tego, ż e rzeź by są ogromne, zachwycają realizmem.
• sala widowiskowa
• ką piel lotosu
• posą g kró la Parakramabahu
• Parakrama Samudraya – czyli „ocean kró la Parakramabahu”, ogromne jezioro stworzone ludzką rę ką , znajduje się po zachodniej stronie miasta.
• A takż e: Ś wią tynia Shiva, Lankatileke – posą g wielkiego Buddy, ś wią tynia Shaivist, Watadaj – amfiteatr, Galpotha, Kiri Vehera oraz pozostał oś ci dawnej Ś wią tyni Relikwii Zę ba.
W drugim hotelu Chaya Blu 4*, któ ry znajduje się w Trincomal, dotarliś my nad ocean. Naprawdę bym tam wró cił a, bo bardzo podobał o mi się wnę trze hotelu, atmosfera panują ca w pokoju. Wybrzeż e jest bardzo ł agodne, a ocean po prostu niesamowity. Obsł uga traktuje Cię jak dziecko, natomiast zaznaczam, ż e nie ma czegoś takiego jak w Egipcie czy Turcji w sensie tł ustego wyglą du czy ż artó w, wszystko jest w ramach.
Ale chcę zwró cić uwagę na to, ż e ruch na drogach doprowadził mnie do strachu o ż ycie, nie ma ż adnych zasad, to walka o przetrwanie.
Bą dź czujny z taksó wkarzami, rozmawiaj z wyprzedzeniem, aby jechali wolniej.
Jeś li chodzi o pamią tki i owoce, to chcę powiedzieć , ż e pamią tki są bardzo drogie, ale nie owoce.
WSZYSTKO tutaj opisane został o sfotografowane. Moż esz pobrać te zdję cia i przekonać się sam. Niestety zdję cia są wysokiej jakoś ci i duż o waż ą , ale oddają wszystkie szczegó ł y.
Wszystkie zdję cia moż na pobrać z linku http://files. Poczta. ru/IL1Y7T (okoł o 30 Mb)
Tak, zapomniał am, aw hotelu nie ma lekarza ani punktu pierwszej pomocy. Barmani myją rany wó dką . Sam to widział eś.
1. Gotowoś ć hotelu
- w rzeczywistoś ci hotel nie jest jeszcze ukoń czony
- brak drogi dojazdowej
- na terenie - pozostał oś ci gruzu budowlanego
- cią gniki z silnikiem wysokoprę ż nym z materiał ami budowlanymi stale poruszają się po terenie za plaż ą.
ZOBACZ ZDJĘ CIE
2. Terytorium
- bardzo mał y, wł aś ciwie 300 metró w wzdł uż plaż y i 100 gł ę boki?
- nieogrodzony
- z jednej strony baza wojskowa - do któ rej nie zaleca się chodzić nocą , bo mogą otworzyć ogień
- z drugiej strony wioska rybacka, gdzie w nocy rozkł adane są sieci emitują ce odpowiedni zapach
- w cią gu dnia rybacy rozkł adają sieci na plaż y hotelu i wycią gają je na jego terenie
- teren pokryty jest miejscami spaloną trawą i piaskiem
- trzeba ostroż nie chodzić boso - moż e jest potł uczone szkł o
- na ś rodku plaż y trochę z piasku wystaje zardzewiał a fajka, kiedyś dawny stojak do siatkó wki
- na plaż y na cał y hotel jest ich aż.5! ! ! ! mał e parasole, któ re w poł udnie nie chronią nawet 2 osó b przed sł oń cem
- mał y pł ytki prostoką tny basen o wymiarach okoł o 8 na 17 metró w
- duż o wron, wię c w cią gu dnia leż aki są pokryte odchodami
ZOBACZ ZDJĘ CIE
3. Pokoje i remonty
- pomimo tego, ż e hotel jest otwarty 15 maja, wszystko już się rozpada
- wypada wentylator na suficie
- po ulewnym deszczu niektó re numery są zalewane wodą (np. numery 220.218, 208.
206…. i kilka domkó w)
- Chalety to w rzeczywistoś ci te same dwupię trowe budynki z kamienia. Ale pokoje są trochę wię ksze. Pierwsze pię tro naprawdę idzie prawie na plaż ę.
- Okresowo wył ą czaj prą d (no to znaczy klimatyzatory) - dlatego w pokojach są nawet latarki plus przepię cia.....
- przez pierwsze 2 dni nie był o ciepł ej wody, bo był o pochmurno - a jest ogrzewana od sł oń ca
- dopiero tydzień pó ź niej dali koc, a na począ tku zamiast niego dali kawał ek gę stej tkaniny posmarowanej biał ą farbą
- Absolutny brak izolacji akustycznej! są siednie pomieszczenia moż na ł ą czyć w bloki i rozdzielać sklejką ! drzwi - wszystko sł ychać.
- woda w umywalce nie spł ywał a nam dobrze przez cał y tydzień , a zbiornik w chacie nie dział ał u znajomych
- pod i wokó ł drzwi są ogromne szczeliny, do któ rych ł atwo wpeł zają lokalne zwierzę ta - pają ki karaluchó w itp.
4. Rozrywka - animacja
- brak cał kowicie
- w cał ym hotelu jest jeden bar, czynny do 24h
- jedyną muzyką jest trzeciorzę dny duet ś piewają cy podczas kolacji stare romantyczne melodie
- nawet przy basenie i nawet w cią gu dnia nie ma muzyki
- w zwią zku z tym nie ma klubu nocnego, dyskoteki, kasyna - nie ma ż adnej innej rozrywki
- brak animacji
5. Restauracje - jedzenie
- w hotelu znajduje się.1 bar, jedna restauracja, w któ rej wszyscy jedzą - i jedna restauracja A la carte?
- mał y bar z normalnym wyborem drinkó w
- restauracja na posił ki - regularny bufet z dominują cymi bardzo pikantnymi daniami kuchni lokalnej
- w dwó ch miejscach w restauracji jedzenie gotuje się na ogniu - podczas gdy nie ma okapu i zapachy rozchodzą się po cał ej restauracji, jedyny bar i pokoje przy basenie, ponieważ teren jest bardzo mał y. Nie ś wież a jagnię cina szczegó lnie pię knie pachnie -)
- urzą dzenia się nie zmieniają - wystarczy przerzucić na inną pł ytę
- kelnerzy przenoszą czyste naczynia ze stoł u na stó ł - ż eby nie iś ć do kuchni
- "Krab" - mał a restauracja na brzegu, gdzie mroż one homary i kraby są bez smaku (nie lokalne, ceny: homar - 30 dolaró w, krab - od 15)
6. Wszystko w
- najgorsze, jakie kiedykolwiek widzieliś my
- po przyjeź dzie nikt nie wiedział , co to jest i co zawiera
- po dł ugich skandalach, pod koniec wakacji pojawił y się.2 menu - jedno dla zwykł ych goś ci - a drugie dla wszystkich (np. AI to 3! ! ró ż ne hamburgery, 3 sał atki i 3 rodzaje smaż onych ziemniakó w) ZOBACZ ZDJĘ CIE . Lokalne pó ł sł odkie wino podaje się tylko na kieliszki - do posił kó w, jednego rodzaju lokalnego piwa itp.
- Wino wytrawne NIE jest podawane
- najgorsze jest to, ż e do każ dego zamó wienia przynoszą fakturę , któ rą trzeba podpisać - co jest bardzo niewygodne - pewnego dnia, aby podpisać fakturę za 2 kieliszki wina, kelner wł amał się do naszego pokoju o 22.45 ! ! ! !
- czas korzystania z baru jest ograniczony czasem ustalonym przez kierownictwo
7. Usł uga
- na poziomie szeregowym pracownicy pró bują.
jednak kierownictwo nie uważ a za konieczne komunikowanie się z klientami
- np. wyjeż dż ają c na wycieczkę z hotelu - dostaliś my suchą porcję.2 bananó w i przygotowanego dzień wcześ niej hamburgera, od któ rego wszyscy mieli problemy z ż oł ą dkiem ZOBACZ ZDJĘ CIE
- w odpowiedzi na skargi na jakoś ć usł ug, wszyscy IN - menedż erowie niż szego szczebla zaczę li regularnie organizować ostateczną rozgrywkę podczas kolacji - podczas gdy nigdy nie widzieliś my menedż era najwyż szego szczebla. Poproszone o rozmowę w cią gu dnia, odpowiadali, ż e teraz jest im wygodnie, aw cią gu dnia byli zaję ci.
8. Personel
JEDYNĄ naprawdę pozytywną rzeczą są zwykli ludzie. Barmani, kelnerzy itp. Są w cią gł ej konfrontacji z zarzą dem ze wzglę du na bardzo niskie wynagrodzenie i są gotowi wspierać tych, któ rzy są w stanie wojny z zarzą dem. Ludzie są przyjaź ni i otwarci. Porozmawiaj z duszą , niezależ nie od napiwku.
Wszystkie pozostał e lokalne pienią dze przekazaliś my ostatniego dnia - i mieliś my wraż enie, ż e się tego nie spodziewali.
9. Nurkowanie i sporty wodne
- nie był o jeszcze sportó w wodnych jako takich - stary kajak z zardzewiał ym wiosł em.
Jeś li jesteś NURKEM - NIE PRZYNOSZ SPRZĘ TU - w ż adnym pokoju hotelowym nie ma wanny - nie ma zbiornika na ś wież ą wodę ani centrum nurkowego - wię c nie ma gdzie odsalać . Jedyną opcją jest przeprowadzenie odsalania w brodziku dla dzieci.
jako ł ó dź sł uż y mał a motoró wka bez markizy z silnikiem o mocy 10 koni mechanicznych
jedynym czynnikiem korygują cym sytuację jest bardzo sympatyczna i profesjonalna instruktorka Fili, któ ra w takich warunkach daje z siebie wszystko
10. Poziom cen
- Wystarczają co wysoki jak na to miejsce.
- koszt tygodniowej wycieczki ze ś niadaniem na poziomie i powyż ej 5 gwiazdek w poł udniowo-zachodniej czę ś ci wyspy
- niektó re ceny w barze w dolarach za 50 gram = whisky single malt 10, koktajl 6-10, butelka wina - od 30). kanapka - 6-9, campari 10, koniak 10, woł owina druga 7, jagnię cina 17)
11. Warunkowe
Faktem jest, ż e ten hotel jest miejscem wypoczynku dla lokalnych „chł odnych i potę ż nych tego ś wiata”. Dlatego najlepsze stoliki w restauracji są zwykle oznaczone jako „rezerwowe”. W przypadku przybycia lokalnych „szanowanych” klientó w, wię kszoś ć kelneró w, w tym dyrektor restauracji, skupia się na nich. Ogó lnie rzecz biorą c, na weekend - okoł o 50% urlopowiczó w to lokalni „potę ż ni” ze wszystkimi wynikają cymi z tego konsekwencjami w kulturze zachowania.
12. Walkers Tour Lokalne biuro podró ż y
Jest czę ś cią hotelu - i to mó wi wszystko. W rzeczywistoś ci chroni hotel, a nie turystę . W każ dym konflikcie staje po stronie hotelu. Należ y zauważ yć , ż e transfery był y dobrze zorganizowane. W drodze powrotnej samochó d spó ź nił się.30 minut, ale to normalne na Sri Lance.
Samochody to stare (okoł o 10 lat) japoń skie Nissany z klimatyzacją , wię c są cał kiem wygodne.
Wniosek.
Jeś li jesteś przyzwyczajony do normalnego poziomu relaksu od 4 gwiazdek wzwyż - to nie jest dla Ciebie. Dla tych, któ rzy cenią sobie bardzo szeroką plaż ę , wyją tkowo spokojne wakacje, brak rozrywki i muzyki oraz są gotowi na przecię tną obsł ugę , jest to akceptowalna opcja.
Do hotelu dotarliś my trzeciego dnia (! ) po jego oficjalnym otwarciu! Hotel przeszedł gruntowny remont pokoi. Kiedy jeszcze koń czyliś my domek na plaż y, ale obiecali zakoń czyć przebudowę hotelu do poł owy czerwca! Wię c moż esz bezpiecznie iś ć .
Sam hotel został zbudowany w sposó b nietypowy dla Sri Lanki - high-tech, ale z pewnymi indyjskimi motywami. Pokoje są nowe i bardzo przestronne. Podobał o mi się też jedzenie: duż o owocó w morza. To wybrzeż e jest naprawdę wyją tkowe: w cią gu jednego dnia moż na zobaczyć.2 najwię ksze zwierzę ta w morzu i na lą dzie: wieloryby i sł onie! Wycieczki są po prostu ś wietne! Jest to moż liwe w krajowym idź do parku i zobacz wieloryby oraz na Pigeon Island (są tam cudowne korale), Sigiriya, Dambulla itp.
A w samym hotelu nie ma rozrywki, po obiedzie - bainki. Wię c nie wszystkim się to spodoba. Ale ci, któ rzy chcą poczuć się jak Robinsonowie, ci, któ rzy pragną spokoju, relaksu, morskich ką pieli a jednocześ nie ż yją w normalnych warunkach - jesteś tutaj