Jedzenie to coś , za co moż na umieś cić.5 gwiazdek.
Zameldowaliś my się dzień wcześ niej i przy zameldowaniu poprosiliś my o umieszczenie naszej có rki w dniu przyjazdu (jest z innego kraju) w naszym pokoju. Brzmiał o to szaleń czo jak za osobny pokó j dwuosobowy. Sofa dla goś ci, za któ rą już zapł aciliś my podczas wycieczki, kosztował a dodatkowe 175 USD za dzień . Wszyscy absolutnie odmó wili rozwią zania kwestii wysokich kosztó w zakwaterowania. Musiał em zapł acić za 4 noce dla mojej có rki na sofie goś cinnej w cenie pokoju 2-osobowego. Personel recepcji jest nieprofesjonalny. Ani jeden problem nie został rozwią zany.
W stadach komaró w i much, leczenie pistoletami dymnymi (jak w innych hotelach, nawet na niż szych poziomach) nie jest przeprowadzane. Szklane drzwi był y brudne, odpł yw w ł azience ze stoją cą wodą był zalany koszem na ś mieci, zapach ś ciekó w, muszla klozetowa z rdzawymi smugami. Przed wyjazdem poprosiliś my o odbió r ś niadania, transfer był o 2-00. W tej samej recepcji zapisali numer pokoju, kazali odebrać go od konsjerż a, nikt nie gotował ś niadania, konsjerż był cał kowicie nieobecny. Absolutnie obrzydliwe podejś cie do tego poziomu hotelu.
Teraz jest mał o ludzi, nie wszystkie budynki są zamieszkane, jest duż o miejsc na plaż y, wygodne leż aki i parasole, zawsze znajdziecie miejsce dla siebie, duż y basen (my w nim nie pł ywaliś my, kochamy morze) i osobny dla dzieci.
Obsł uga na wysokim poziomie, pokó j jest codziennie sprzą tany, zmieniane są rę czniki, w tym rę czniki plaż owe (ile razy pytasz, tyle razy się zmienią ), teren zadbany, toalety na plaż y są stale oczyszczone, czyste, nie ma nieprzyjemnych zapachó w.
Na plaż y bar z pyszną kawą (kawa w hotelu bardzo przyzwoita), napojami w puszkach (cola, schweppes, sprite, fanta).
Jak zwykle koktajle z lokalnym alkoholem. Sok pakowany, niesproszkowany, najsmaczniejszy ananas i jabł ko (opinia subiektywna).
Jedzenie w hotelu jest pyszne, są dwa rodzaje jedzenia, ultra all inclusive (ś wież o wyciskane soki, kawa po turecku, frytki i orzeszki, hamburgery i frytki na plaż y, a takż e kolacja do wyboru w trzech restauracjach, plus alkohol importowany (ale nie wszystkie, lista wymaga doprecyzowania w barze).
Mieliś my posił ki all inclusive i mieliś my doś ć , w gł ó wnej restauracji był o bardzo smaczne jedzenie, zawsze grillowana ryba (okoń morski itp. ), kilka rodzajó w, mię so (kebab, grillowana jagnię cina), owoce (melon, daktyle, banany, pomarań cze, grejpfruty, granaty, mandarynki, jabł ka), duż o sł odyczy (herbatniki, galaretki, jogurty).
A teraz najważ niejszą rzeczą dla któ rej w ogó le warto jechać do Egiptu jest Morze Czerwone, hotele mają wł asną duż ą rafę , wygodny kró tki ponton, gł ę bokoś ć.15 metró w, moż na zobaczyć pł aszczki, duż e mureny, ryby napoleoń skie, pię kne korale i ogó lnie duż o wraż enie, ż e zanurzasz się w kreskó wce „Finding Nemo”))
Pamię taj, aby zabrać ze sobą maskę i fajkę , nie poż ał ujesz!
Ratownicy są zawsze na sł uż bie, bardzo uprzejmi, mogą pomó c, jeś li jest strasznie, dać maskę lub gogle, kilka kó ł ratunkowych w wodzie dla tych, któ rzy boją się gł ę bokoś ci. Ogó lnie obsł uga jest na najwyż szym poziomie w cał ym hotelu, w tym na plaż y.
Wi-Fi ł apie na cał ym terytorium, w tym na plaż y i w pokojach.
Jest personel rosyjskoję zyczny, wszyscy znają angielski.
Z cech hotelu, przy zamawianiu sokó w, napojó w itp. otrzymujesz czek (zero) musisz go podpisać (numer pokoju i nazwisko w ję zyku angielskim), jest on potrzebny do kontroli personelu, tak jak to rozumiemy. A takż e w hotelu nie ma bransoletek, ale karty.
W hotelach nie ma wielu Ukraiń có w, gł ó wnie Europejczykó w.
Chcę też wyjaś nić pogodę , przyjechaliś my 12 lutego a pogoda był a 27-28, ale potem zrobił o się zimniej do 15 stopni w dzień , a nawet 7-8 w nocy pł ywaliś my, braliś my ze sobą rę czniki na ponton i przebrany w suche ubrania. Ta temperatura trwał a 2 dni, potem był o już.22-23. Cał y czas morze był o utrzymywane na poziomie 22-24 stopni, pł ywanie jest wygodne.
Nuance, w hotelach nie ma animacji, chciał bym wieczorem jakiś program rozrywkowy, ale ponieważ hotel znajduje się tuż przy Soho (najpię kniejszej i najbardziej tę tnią cej ż yciem ulicy Sharma, z fontannami i sklepami), nie bę dziesz się nudzić .
Należ y to wzią ć pod uwagę przy planowaniu wakacji, jeś li jest to dla Ciebie waż ne. W pobliż u znajdował y się hotele z animacją .
Ponieważ personel kwarantanny nosi maski, nie ma urlopowiczó w, ale jeś li wybierasz się na wycieczkę , weź ze sobą maskę , jest to obowią zkowe, grzywna w wysokoś ci 4 USD.
W hotelach mieszkają gł ó wnie rodziny i osoby, któ re preferują relaksują ce wakacje, ale zdecydowanie nie jest to hotel imprezowy.
Jeś li chcesz ruchu i mł odych firm, to cię tu nie ma)
Jeś li chcesz morza, rafy, ryb, obsł ugi i pysznego jedzenia, Savoy jest dla Ciebie.
Nawet jeś li masz all inclusive, to w tym hotelu nie masz nic wliczonego. Wszystko, co jest wliczone w cenę , to jadalnia na 4 pię trze, wszystkie pozostał e trzy restauracje są pł atne. Do napojó w w jadalni lepiej nie pić , whisky i rum to jeden smak badyagi. Tutaj w recepcji za 5 j. m. wskazó wka, ż e barman sprawi, ż e wiatr (pyszne koktajle).
Strasznie wkurza, gdy chcesz wypić dla siebie jakiegoś drinka, musisz podpisać się na czeku, wpisać swoje nazwisko i numer pokoju. Pierwsze dwa dni wcią ż to znosił em, pozostał e dni strasznie rozwś cieczone.
Na plaż y znajduje się bar, ale moż esz wybrać tylko 3 koktajle. Mojito, Pinacolada i piwo, wszystko inne pł aci się za pienią dze.
Bez animatoró w, bez rozrywki. Dyskoteka jest ró wnież pł atna, wstę p kosztuje 15 USD.
Wi-fi w ogó le nie dział a, a do pracy zapł acimy 30 USD. w recepcji - i to tylko na jeden telefon.
Plaż a jest fajna, rafa też - bez wą tpienia. W nocy nic nie jesz, a jeś li chcesz zamó wić coś do pokoju, to jest to o wiele droż sze niż to samo moż esz zjeś ć w cią gu dnia w pł atnej restauracji. Czyli jedzenie na zamó wienie - pł atne!
Brak a la carte, ale w restauracji obowią zuje zniż ka 25%.
Za takie pienią dze moż esz udać się do Rixos.
Osada. Do Sharm polecieliś my okoł o 9-00, byliś my w hotelu o 11, ulokowaliś my nas okoł o 12, wzię liś my pokó j z widokiem na ogró d ze wzglę du na widok z okien pokoju, w któ rym tylko ś pimy, pokó j był duż y, okoł o 60 place, z osobną kanapą dla mł odszego przedstawiciela rodzin, od razu spotkał y się z jedynym przypadkiem, kiedy pracownicy prosili o pienią dze (napiwki) na zapewnienie „dodatkó w”. usł ug” (ś cielenie ł ó ż ka dla dziecka). Poza tym, z wyją tkiem nieco gł oś nej klimatyzacji, pokó j był w porzą dku.
Odż ywianie. Tutaj ogó lnie wszystko jest bardzo dobre, ze wzglę du na kwarantannę kucharze wkł adają jedzenie „za szybę ” na twoją proś bę , chociaż widać , ż e odmiana jest przecię ta na pó ł , kelnerzy przynoszą napoje na twoją proś bę (z wyją tkiem na ś niadanie, sam musisz tam iś ć na kawę )). Na dania nie ma ż adnych narzekań , wszystko co został o zabrane był o pyszne, codziennie w menu jest dró b, ryby i woł owina. Jeś li chcesz egzotyki morskiej, powinieneś udać się do „restauracji morskiej”, jak wcześ niej wskazano, nie jest ona zawarta w podstawowej „olinie”, ale też nie dotarliś my tam za opł atą (pró bowaliś my 2 razy), ponieważ wszystko był o zarezerwowane.
Tutaj zrobię dygresję na temat pł acenia za to, co nie jest zawarte w Twoim „olin”, w tym hotelu nie ma bransoletek, odwiedzają c bary/restauracje dział asz z numerami pokoi/kartą , jeś li pojawi się usł uga pł atna, to jest zarejestrowana na Twoim koncie i pł acisz jej za eksmisję lub moż esz iś ć wcześ niej do recepcji i zapł acić (jest terminal).
Terytorium i infrastruktura. Mimo, ż e teren hotelu jest duż y, nie ma doką d dojś ć , jest Plac Soho, goś cie hotelowi mają tam nawet jakieś zniż ki w niektó rych miejscach, nie był em zainteresowany. Rafa generalnie dobra, 100 metró w mię dzy pontonami, ale w pó ł nocnej czę ś ci tej zatoki jest bogatsza, ci z pł etwami, mimo zakazó w ratownikó w, przechodzą przez boje i tam idą . Posiada wł asne centrum nurkowe.
Baseny znajdują się poś rodku terenu hotelu w kaskadzie, pierwszy z ł agodnym wejś ciem, drugi 140 cm, trzeci o gł ę bokoś ci 200 cm, drugi i trzeci są podgrzewane. W pobliż u plaż y znajduje się brodzik dla dzieci o gł ę bokoś ci 60 cm, wszystko ze sł odką wodą (ró wnież dzieci). Dla dzieci jest doskonał y pokó j dziecię cy, od 4 roku ż ycia moż na zostawić nianie pod opieką , pracują z dzieć mi, rysują , skł adają konstruktoró w, w ogó le maluchom się podobał o. Nieopodal dla starszych jest sala z cymbergajem, pił ką noż ną i innymi grami, chociaż nikogo tam nie widział am, podobnie jak dorosł ych na sił owni i sali ze stoł em bilardowym)).
Sł upy. W czasie pobytu dział ał y 3 bary - na plaż y, przy basenie i „gł ó wny” (jak duma). Pierwsze 2a pracował y do zachodu sł oń ca, nie był o ż adnych pytań , szef puś cił szefa barmanowi z lenistwa, bar mó gł zamkną ć o 23-30, nie robić koktajli z nacią ganych powodó w, w ż aden sposó b zniechę cać do zagranicznych alkoholi.
Generalnie za peł ny cennik wybrał bym się do Europy, w obecnych warunkach to dobry hotel.
+ Znajduje się na deptaku SOHO, z mnó stwem kawiarni, baró w, restauracji, sklepó w, pokazami ś piewają cych fontann, lodowiskiem i pokazem egipskim.
+ Bogata rafa koralowa jest idealna dla nurkó w.
+ Duż e, zielone, zadbane terytorium, 22.000 mkw. m.
+ Basen dla dzieci z wodą morską na plaż y.
+ 2 podgrzewane baseny zimą .
+ Importowane napoje alkoholowe przy wyborze zwię kszonego rodzaju ż ywnoś ci.
+ Przestronne pokoje od 45 m2 m.
"-":
- Nieco „zmę czone” pokoje i gł ó wne pomieszczenia: restauracja, lobby, bary.
- Mylą cy system ż ywnoś ciowy. Przy najbardziej budż etowej sztucznej inteligencji prawie ż aden z napojó w i usł ug nie jest wliczony w cenę , wszystko jest dodatkowe. opł ata. Maksymalna sztuczna inteligencja oferowana przez hotel jest nieracjonalnie droga.
*Koncepcja jedzenia nie został a tu celowo wskazana, ponieważ administracja hotelu co jakiś czas zmienia tę koncepcję . Zalecamy wyjaś nienie niuansó w podczas rezerwacji tego hotelu zgodnie z koncepcją jedzenia z agentem!
Tak, musisz z wdzię cznoś cią zaakceptować swoje lata (jak mó wi piosenka), ale lepiej ś wię tować urodziny podczas nastę pnej podró ż y.
Ż ona wyrzuca mi, ż e urodził em się w zł ym miesią cu - trudno wybrać miejsce na wakacje pod koniec paź dziernika.
A Egipt? O dziwo, nigdy tam nie byliś my… Czasy sowieckie się nie liczą …
„Turystó w w hotelach w Egipcie zabija się … jedzeniem”, „300 brytyjskich turystó w został o ewakuowanych z zatruciem…”, „Starsza para Brytyjczykó w zginę ł a w hotelu tego samego dnia”, „Masowe zatrucie rosyjskich turystó w w Hurghada hotel…” i wreszcie – „Hurghada pierwsze miejsce na ś wiecie! w rankingu oś rodkó w z najczę stszymi przypadkami zatruć wś ró d turystó w! ”.
W mojej gł owie zagoś cił a poważ na czujnoś ć.
Po takich informacjach w internecie postanowiliś my dobrze przygotować się do wyjazdu – tabletki na wszystkie przypadki zatruć , w tym antybiotyki, chusteczki antyseptyczne rozł oż one są we wszystkich torebkach i kieszeniach.
Szkolenie z dezynfekcji rozpoczę ł o się już na pokł adzie samolotu – dokł adnie wytarto fotele, stoł y, iluminator… J
Oczywiś cie miejscem wypoczynku nie jest Hurghada, a wybó r hotelu ograniczono w wię kszym stopniu do hoteli z dobrymi opiniami o jedzeniu. Pontony, korale, ryby i wszystko inne – nie liczą się.
Tak pojawił się touroperator Tez Tour, Sharm el-Sheikh, Savoy Hotel, 5 *****.
Obejrzyj film pod linkiem - https://www. youtube. com/watch? v=LE9j6yT7uSo
Od razu podsumuję wyniki reszty: rozkosz! Oczywiś cie był y drobne problemy… z jedzeniem, ale… zrewidowaliś my nasz stosunek do Egiptu i teraz zaczą ł em rozumieć uczestnikó w w kilkunastu egipskich tematach na forum strony, gdzie jest tylko smutek i nostalgia… .
DWA W JEDNYM.
Dogodna lokalizacja - z lotniska/na lotnisko przywoż ą pierwszą , a odbierają ostatnią . Podró ż trwa tylko 15 minut. Nie mieliś my nawet czasu się rozejrzeć.
Savoy Hotel i SOHO Square to dwa w jednym. Wyjś ciem z hotelu jest wejś cie na plac.
Na terenie hotelu Savoy znajduje się kolejny hotel Royal Savoy. Jest to droż szy hotel, któ ry obejmuje oddzielne budynki z dobrymi widokami z pokoi (tylko basen i morze) i dwupię trowe wille na pierwszej linii z wł asnym prywatnym i prywatnym mał ym terytorium i basenem.
Kuchnia (restauracja), bary, kawał ek plaż y w Royal Savoy Hotel są ró wnież wł asne.
Mó wią , ż e sam Kirkorov odpoczywał w jednej z willi, ale to raczej chwyt reklamowy. Moż e 19 lat temu, kiedy hotel został zbudowany…
Zacznę od tego, co nas tak bardzo martwił o - jedzenia.
ODŻ YWIANIE. BUTELKA WODY ZA 30 USD.
Nie był am gł odna, ale to był a po prostu magiczna… zupa. Dwukrotnie poszedł em do kotł a po wię cej. Był o też to...
Jedzenie w hotelu przyzwoite, solidna "czwó rka", ale wybó r dań był bardzo selektywny. Zrezygnowaliś my z sał atek, traw, niektó rych warzyw i owocó w, ś wież o wyciskanych sokó w, staraliś my się nie pić drinkó w w barze na plaż y (raz mewy zawiodł y). Pili gł ó wnie napoje typu cola w puszkach, a piwo i wino w butelkach.
W restauracjach kazali nam otwierać butelki wina tylko przy naszym stole. I, jak mó wią , wydaje się , ż e minę ł o!
Có ż ...tylko kilka razy)))
Jedzenie w hotelu to bardzo zagmatwany temat. Istnieje wiele rodzajó w ż ywnoś ci - „E-Class”, „S-Class”, „ALL”, „HARD ALL INCLUSIVE”, BB itp. Najczę stsze wś ró d touroperatoró w są dwa pierwsze.
Mieliś my „Klasę E”, co sugeruje znany typ jedzenia All Inclusive z pewnymi ograniczeniami. Lepiej wcześ niej przestudiować „subtelnoś ci” ż ywienia w zależ noś ci od swojego typu, pobrać plik ze strony internetowej organizatora wycieczek lub znaleź ć arkusz informacyjny w swoim pokoju.
W cał ym hotelu nie ma publicznego dostę pu do jedzenia i napojó w, z wyją tkiem wiś ni i napojó w z tonikiem w lobby hotelowym. W barach kolejne zdję cie to puste lady, za któ rymi uś miechnię ci barmani. Podchodzisz, zamawiasz - barman wyjmuje Twoje zamó wienie "spod podł ogi". Szczę ś liwy, odchodzisz.
Aby zobaczyć , co dają , musisz najpierw przyjrzeć się ludziom, co biorą , a potem samemu to zamó wić . Jest też opcja z menu, ale o tym dowiedzieliś my się pó ź niej. Proszę , abyś cie obwiniali Turkó w za moje bł ę dne dział ania))) W tureckich hotelach wszystko jest na widoku.
Wszystkie napoje, któ re zamó wisz w restauracji gł ó wnej, wszystkie posił ki i napoje w barach i restauracjach a la carte wydawane są wył ą cznie przez kelneró w (barmanó w) na karcie z Twojego pokoju, po któ rej nastę puje paragon za numer pokoju, któ ry musisz podpisać.
Na paragonie wymienione są wszystkie pozycje i cena Twojego zamó wienia.
Jeś li cena zamó wienia jest ró ż na od zera, oznacza to, ż e przekroczył eś swó j darmowy pakiet, ale czegoś nie da się naprawić , chyba ż e jest to bł ą d barmana. Za wszystko trzeba zapł acić przy wyjeź dzie.
Dlatego przed zł oż eniem zamó wienia zapytaj ile to bę dzie kosztować.
Kontroluj swoje saldo, któ re moż esz zobaczyć na jednym z kanał ó w telewizyjnych.
Zrobił em to w dniu wyjazdu i był em „mile” zaskoczony. Mieliś my 32 dolary zadł uż enia na naszym koncie. Gdzie? Zaczą ł em sobie przypominać , ż e niektó re czeki "machają " bez patrzenia.
Ale sprawa okazał a się zupeł nie inna. Zgodnie z polityką hotelu, nasz bezpł atny pakiet obejmuje tylko JEDNĄ restaurację dziennie na kolację . Jeś li odwiedzisz dwie lub wię cej restauracji, zostanie naliczona najniż sza kwota.
Pewnego wieczoru, czekają c na umó wioną godzinę w restauracji See Food Island, poszliś my do restauracji gł ó wnej napić się wody. Wzię li butelkę i oczywiś cie podpisali czek.
Nie, znał em te zasady i nawet ś mialiś my się z pewnego turysty, któ ry najpierw siedział w jednej restauracji a la carte, a potem przenió sł się do drugiej. Ale nawet nie pomyś lał em o gł ó wnej restauracji, któ ra moż e być też DRUGIĄ . Razem: 32 USD za butelkę wody)))
Wię c nasz pakiet zawierał:
- ś niadanie, obiad, kolacja - bufet w restauracji gł ó wnej "Tirana". Kolację moż na wydać w restauracjach A la Carte po wcześ niejszym umó wieniu. Napoje alkoholowe są produkowane wył ą cznie lokalnie.
- herbata, kawa, ciastka, lody, napoje alkoholowe i bezalkoholowe produkcji lokalnej - w barach.
W cią gu tygodnia cztery razy udał o nam się odwiedzić trzy ró ż ne restauracje. Osobiś cie nie lubił em jedzenia w restauracjach. Ich otoczenie jest ł adne, tak. Uwielbiał em restaurację rybną z widokiem na morze. Akompaniament muzyczny - profesjonalne skrzypce lub gitara. Kelnerzy są uprzejmi i pracowici. Jak w dobrych restauracjach w Europie, na począ tek posił ku podaje się chleb i masł o.
No có ż , ż eby nie dać się upić przed czasem. Serwowane jest tylko wino i piwo. Silny - niedozwolony.
Nawiasem mó wią c, lokalne wino ró ż owe Omar Khayyam nie jest zł e. Butelka wł oskiego wina oferowana jest od 29 USD. Lokalna whisky to rzadki napó j. Do restauracji moż na wnieś ć wł asny alkohol - nie obowią zuje opł ata korkowa, otwarcie przyniesionych butelek jest bezpł atne.
Moje „twierdzenia” dotyczą ce menu restauracji:
Po pierwsze ze wzglę du na zasady: „Obiad w restauracji a la carte zawiera po jednej pozycji na każ dą z przystawek, zup, dań gł ó wnych i deseró w. Naczynia nie są duplikowane i nie moż na ich wymienić , w przeciwnym razie należ y zapł acić dodatkowo zamó wione danie.
Jeś li z jakiegoś powodu danie Ci nie odpowiada, moż esz pozostać gł odny. Pisał em i ś miał em się w myś lach z wł asnych sł ó w...
Po drugie, gama darmowych dań z menu restauracji jest uzależ niona od rodzaju jedzenia i był a bardzo „skurczona” w naszej „E-klasie”.
I wreszcie o ż ywieniu: na Soho Square znajdują się dwa bary i jedna dyskoteka, w któ rych dla turystó w Hotelu Savoy z pakietem E-Class bezpł atnie sprzedawane są napoje, wino i piwo.
HOTEL. Ł ADUNKI. TYPY POKOI.
Hotel jest dobrze zaprojektowany. Skł ada się z gł ó wnego 4-pię trowego budynku z windami oraz siedmiu budynkó w.
Takie dwa… trzypię trowe budynki))), zbudowane w formie ł ukó w przylegają ce do gł ó wnego budynku na czterech poziomach – L, K, H, P (najniż szy).
Ró ż ne budynki mają ró ż ną liczbę pokoi - od 20 lub wię cej na jednym pię trze. Oznacza to, ż e z dowolnego budynku moż na bardzo szybko dostać się do gł ó wnego budynku (recepcja, lobby, restauracje, sklepy itp. ). Chociaż pierwsze wraż enie to ogromny obszar i duż e odległ oś ci, któ re są trochę niepokoją ce. Za bardzo wysokim ogrodzeniem z jednej strony hotelu budowany jest nowy hotel, ale budowa jest cicha. Z drugiej strony znajduje się Island View Resort.
Jeś li przejdziesz wzdł uż ogrodzenia od naszego 7. budynku do morza, bę dzie to 550 krokó w. Jeś li przejdziesz przez gł ó wny budynek i skorzystasz z windy, bę dzie ona prawie 2 razy bliż ej.
Okna i loggie pokoi wszystkich budynkó w (1.2, 3.4, 5.6, 7) skierowane są na morze, ale nie wszystkie pokoje widzą to morze. Dlatego są pokoje z widokiem na morze, basen, ogró d. A jeś li na pierwszym pię trze budynku bę dą tylko pokoje z widokiem na ogró d (budynek frontowy przeszkadza), to już na drugim, trzecim pię trze - z widokiem na morze. Pierwszy budynek jest najbliż ej morza - ma tylko pokoje z widokiem na basen i morze. W czwartym budynku - wszystkie pokoje z widokiem na basen i morze.
Najwyż szy to budynek 7, w któ rym się osiedliliś my. Wszystkie pokoje w budynku są tzw. „rodzinne” (Pokó j Rodzinny, 50m2). Przed budynkiem znajduje się basen dla dzieci oraz plac zabaw.
Pokoje po ś wież ym remoncie, wszystko nowe - hydraulika, glazura, tylko meble pozostał y stare, ale odrestaurowane.
Wielkoś ć pokoju jest nieco wię ksza niż w innych budynkach.
Bar jest wypeł niony napojami drugiego dnia pobytu w hotelu i tylko raz.
Czajnik elektryczny z zestawem do parzenia kawy i herbaty, szlafroki, kapcie…
DOBROWOLNE I PRZYMUSOWE ZNAJOMOŚ Ć.
Pierwszego dnia zamieszkaliś my w pokoju 7019 (7 to numer budynku, 0 to pię tro w budynku, 19 to numer seryjny pokoju). Jakiś czas po pó ł nocy obudził y nas z są siedniego pokoju Natasza i Katia, któ re w stanie skrajnego upojenia rozmawiał y o osobowoś ciach Romó w i Valery, ich chł opakó w, któ rzy przyszli z nimi, ale wymienili je na inne kobiety (sł ownictwo zachowane ) już pierwszego wieczoru na dyskotece.
Wtedy Katia odkrył a utratę telefonu za 60 tysię cy rubli ...poszli szukać ...znaleź li ...
To, co się stał o, gdy chł opaki wró cili do pokoju, trudno opisać prostymi sł owami, a raczej prostych sł ó w w ogó le nie uż yto!
Nastę pna noc minę ł a w mniej napię tej atmosferze, ale już skontaktowaliś my się z recepcją z proś bą o zmianę pokoju.
Resztę nocy spę dziliś my spokojnie w nowym pokoju 7004 (zobacz wideo).
TERYTORIUM. PLAŻ A. POGODA. MORZE. PONTON. RAFA. KORALE. RYBA.
Jak pamię tacie, wybraliś my hotel na jedzenie, ale w reszcie mieliś my szczę ś cie.
Teren hotelu jest duż y i pokryty kwiatami i palmami.
Plaż a jest piaszczysta, linia brzegowa ma 300 metró w, ale poł owa plaż y należ y do hotelu Sierra, poł oż onego w drugiej linii. Mają swoje terytorium, wł asny bar, wł asny ponton, wł asne leż aki (w innym kolorze). Oczywiś cie moż esz skorzystać z ich pontonu.
Co pó ł godziny przywozi czerwony autobus – dowozi turystó w na plaż ę Hotelu Sierra,
Ponton jest kró tki - 40 m. Pł ywanie i snurkowanie, gł ó wnie z pontonu, ale na lewo od pontonu jest wą skie przejś cie na rafę bezpoś rednio z brzegu.
Wschó d sł oń ca o 6 rano, zachó d sł oń ca o 17, ciemno za pó ł godziny. Ką piel koń czy się o godzinie 17:00.
Nie mam z czym poró wnywać (chyba niepoprawnie z Malediwami), ale fauna rafowa i morska bardzo nas cieszył a zaró wno pod wzglę dem iloś ci, jak i ró ż norodnoś ci, a ciepł e morze (27-28 stopni, ludzie przyjeż dż ali z termometrem, mierzyli) pozwalał o nas do nurkowania bez ograniczeń czasowych. Morze jest czyste, kolor jest niesamowity.
Pogoda w trzeciej dekadzie paź dziernika był a tak komfortowa, ż e w cał ej historii naszych podró ż y nie mogliś my sobie przypomnieć czegoś podobnego. Idealne poł ą czenie temperatury powietrza i wody. Temperatura powietrza w dzień : 28-32 st. , w nocy 24-28 st. , a stał y lekki wiaterek bez problemu pozwalał spę dzić przynajmniej cał y dzień na plaż y w cieniu palm czy parasoli.
WYCIECZKI.
Wycieczki zakupiono od przedstawiciela Tez Tour. Iloś ć ofert - 46!
Wybraliś my dwie wycieczki.
Pierwsza trasa nazywa się „Biał a Wyspa”.
Rejs statkiem na jachcie (jacht nazwał bym duż ą dwupokł adową ł odzią ). Koszt to 65 dolaró w.
Trzy przystanki na peł nym morzu do nurkowania i snorkelingu, w tym lą dowanie na Biał ej Wyspie. Godzina 07:45 - 17:00.
Na pokł ad zabiera się nie wię cej niż.30 osó b, w zasadzie nie moż e być przeludnienia, ponieważ wycieczka obejmuje nurkowanie dla wszystkich, a instruktoró w jest tylko trzech. Cał y sprzę t nurkowy znajduje się na pokł adzie. Mał a odprawa - i za burtą . Razem z có rką pró bowaliś my nurkować po raz pierwszy i byliś my bardzo zadowoleni. Nawiasem mó wią c, hotel oferuje ró wnież bardzo niedrogie (25 USD) nurkowanie na hotelowej rafie.
Drugim przystankiem jest Biał a Wyspa. Jacht zakotwicza w pewnej odległ oś ci od wyspy. Wszystko - za burtę i pod wł asnym prą dem na wyspę . Wyspa jest jak na Malediwach (zobacz wideo).
Trzeci przystanek na rafie na otwartym morzu. Jacht dryfuje, nie kotwiczy. Wszystko za burtą w dwó ch grupach. Każ da grupa ma instruktora i jedną linę ratunkową.
Idziemy wzdł uż rafy, jacht oddala się już prawie za horyzont… pł yniemy okoł o 30 minut, w grupie zaczyna się spokojna panika, wielu jest wykoń czonych i pę dzi do koł a ratunkowego, ale miejsca jest za mał o dla wszystkich wokó ł krę gu nikt nie zaglą da do wody, chociaż rafa jest bardzo ciekawa. Podziwiam 12-latkę , któ ra bardzo spokojnie kontynuuje inspekcję rafy, nie zwracają c na nikogo uwagi.
Na koniec instruktor radoś nie wykrzykuje, ż e jacht (ł ó dź ) ruszył w naszym kierunku.
Kucharz okrę towy przygotował dla nas dobry obiad. Zjedliś my lunch z zał ogą.
Pł ywanie z ekstremalnymi elementami! ? Musisz ostrzec!
Druga wycieczka nazywa się „Moto-Safari”.
Pustynna przejaż dż ka quadem.
Godzina 14:00 - 18:00. Koszt - 25 USD/30 USD za osobę dorosł ą (dwa na jednym ATV/jeden na jednego). Wcześ niej kupowaliś my w SOHO za 1 euro każ dą chusteczkę Beduinó w - kefiję.
Wymagane są szaliki i okulary - bę dzie duż o kurzu.
Prawa nie są potrzebne))) Odprawa w jednym zdaniu: „Hamować jednocześ nie hamulcem noż nym i rę cznym”. Ruszyli - wszyscy bili się na rufie, jak na starych sowieckich przejaż dż kach samochodami elektrycznymi. Dwa przystanki: jeden mię dzy gó rami - ł apią c echo, drugi - picie herbaty u Beduinó w. Oczywiś cie grzecznie odmó wiono herbaty. Ci, któ rzy chcą jeź dzić na wielbł ą dach.
Bardzo podobał a mi się ta trasa.
Wniosek numer dwa: jeś li naprawdę chcesz, nie moż esz się doczekać otwarcia czarteró w z kraju.