Hotel dla miłośników fauny Morza Czerwonego

Pisemny: 4 kwiecień 2021
Czas podróży: 25 marta — 1 kwiecień 2021
Komu autor poleca hotel?: Dla rodzin z dziećmi
Ocena hotelu:
6.0
od 10
Oceny hoteli według kryteriów:
Pokoje: 6.0
Usługa: 5.0
Czystość: 7.0
Odżywianie: 6.0
Infrastruktura: 5.0
Spę dził em 14 wakacje w Egipcie z koleż ankami w hotelu MALIKIA RESORT ABU DABBAB 5* w Marsa Alam. Natychmiast zró b rezerwację , ż e recenzja bę dzie trochę stronnicza, ale jak najbardziej obiektywna. Powodem jest pech z pogodą (cią gł y wiatr i sztorm) i przewoź nik Azur air ukradł nam cał y dzień odpoczynku.
1. Przybył em bliż ej obiadu zamiast wczesnego ranka. Pokó j 2136 był zarezerwowany dla 3 osó b, ale przygotowany dla dwó ch osó b. Musiał em poprosić o dodatkowe rę czniki, kubki, wymianę ł ó ż ka skł adanego na peł ne trzecie ł ó ż ko. Dzię ki menadż erowi o imieniu Szeryf wszystkie problemy został y rozwią zane, za co wiele dzię ki niemu. Codziennie sprzą tano, zmieniano rę czniki, wieczorem przynoszono do pokoju ś wież e rę czniki plaż owe, codziennie zostawiano 3 pó ł litrowe butelki wody. Jeś li nie wystarczy, rekrutowali się w restauracji podczas posił ku. Wszystkie urzą dzenia elektryczne dział ał y prawidł owo. Ż el do ciał a i mydł o do rą k był y w dozownikach (myś lę , ż e jest to niedopuszczalne w hotelu 5*, spotkał em to tylko w hotelach 4*). Jest toaleta z funkcją bidetu. Prysznic jest nieuregulowany, poł ą czony z wanną , któ rej zmiana nie zaszkodził aby, miał boleś nie niereprezentacyjny wyglą d. W pokoju jest czajnik i filiż anki, ale nie był o torebek z kawą i herbatą .
2. Jedzenie mał o urozmaicone, ale cał kiem smaczne. Woł owina, kurczak, ryby, sał atki w ró ż nych odmianach. Od pierwszego na obiad tylko jedna zupa lub barszcz tzw. Z owocó w: pomarań cze, guawa, jabł ka, daktyle, sał atka z siekanego melona z jabł kami, mandarynki, banany, truskawki został y dodane przez ostatnie 3 dni. Desery są pyszne i urozmaicone. Był em zadowolony z "dnia rybnego" w niedzielę - był y kalmary i krewetki w cieś cie. Napoje alkoholowe - na każ dy gust, choć wolimy wino. Barmani nie są chciwi, ile razy wyjdziesz - tyle leją . Piwo w barze na plaż y nalewa się do mał ych plastikowych kubkó w. (Dla dziewczyn nie jest to krytyczne, ale kiedy odpoczywamy z mę ż czyznami, zabieramy ze sobą plastikowe szklanki 0.5 litra. ) Ponieważ jesteś my mił oś nikami piwa z przeką ską , zabraliś my je ró wnież z domu. Pyszną kawę z automató w moż na wypić tylko w barze na plaż y i w lobby barze. W restauracji panuje bał agan. Wszę dzie torebki herbaty.

3. Terytorium - duż e, pię kne, ale niezbyt zielone, wymagają ce opieki. Być moż e dlatego, ż e hotel został otwarty dopiero 3 marca, a nie zdą ż yli jeszcze wszystkiego uszlachetnić . Jest tylko jeden basen, duż y, ze zjeż dż alniami, ale nie podgrzewany.
4. Plaż a jest szeroka, z wiklinowymi szybami, z pomocą któ rych tylko uciekliś my. Jest ponton, ale przez cał y tydzień wiał silny wiatr i fala, wię c nawet do niego nie dopł ynę liś my, tylko popł ynę liś my od strony Hiltona, z jakiegoś powodu fala był a mniejsza i był o ł agodne piaszczyste wejś cie. Jest rafa, ale o jej pię knie znó w nie mogę nic powiedzieć ze wzglę du na pogodę . Z ryb udał o nam się zobaczyć duż ego wę gorza mureny, pł aszczki, skrzydlice, nie liczą c innych „drobiazgó w”. Có ż , gł ó wnym powodem, dla któ rego dotarliś my do tego hotelu, są ż ó ł wie! Widzieliś my kilka kawał kó w jednocześ nie, dwa udał o nam się nawet dotkną ć , gdy wstał y, ż eby zaczerpną ć powietrza. Ich pastwisko znajduje się w samym centrum zatoki, moż na pł ywać mię dzy lokalną rafą a czerwoną ł ó dką . Lub od strony rafy hotelu Hilton w kierunku brzegu naszego hotelu. Ale odległ oś ć jest znacznie wię ksza. O tej porze roku polecam zabrać ze sobą pianki - bardzo nam pomogł y. Jeś li chodzi o diugonie: na brzegu z klubu nurkowego organizują wycieczki za 25 USD, jeś li ich nie widzisz, 50% zniż ki. Zarezerwowaliś my wycieczkę , ale nie udał o nam się jej, ponownie ze wzglę du na pogodę .
5. Zakupy w tym regionie są smutne, smutne! ! ! Jest kilka sklepó w, ale ceny szalone! ! ! Pasta do zę bó w, któ rą zabraliś my w Sharm za 1 USD tutaj - 5 ! ! ! W zasadzie nie ma owocó w. Ale spotkaliś my chł opca o imieniu No, no có ż , w sklepie niedaleko Hiltona, któ ry przynió sł nam guawę za 2 dolce za kilogram i pę cherzycę za 3. To nie sezon na mango, wię c nawet nie pytali. Mam numer telefonu, na któ ry muszę wysł ać prywatną wiadomoś ć .
6. Internet jest tylko w lobby, ale bardzo sł aby, wię c kupiliś my kartę lokalną za duż e pienią dze. Karty nie są sprzedawane na lotnisku.

7. Jest animacja, ale mał o aktywna: ć wiczenia, zumba, siatkó wka, boccia. Chł opaki wydają się pracować , ale jakoś bez entuzjazmu.
8. Nie ma restauracji a la carte.
9. Prowadzone są dział ania przeciwepidemiczne. Po przyjeź dzie cał y bagaż został zdezynfekowany. Wszę dzie są ś rodki antyseptyczne, wszyscy pracownicy noszą maski, aw kuchni ró wnież rę kawiczki. W jadalni i na terenie hotelu są dozwolone tylko po zmierzeniu temperatury.
Ogó lnie nasza firma stwierdził a: hotel ma solidne 4 *, trzeba do niego jechać w spokojnym sezonie.
Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał